Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να κάνει την ΔΕΘ το τεχνολογικό Hub που ονειρεύεται;

Η ανάγκη να μεταμορφωθεί και να εξελιχθεί η Διεθνείς Έκθεση της Θεσσαλονίκης σε ένα εκθεσιακό Hub το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την περιοχή, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην συζήτηση του ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, μελών του επιμελητηρίου και εκπροσώπων της Διεθνούς Έκθεσης.

Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην φετινή έκθεση και δια στόματος του Τζάφρι Πάιατ, έχει την πρόθεση να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο τόσο στην έκθεση όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στις δηλώσεις τους, τόσο ο Αμερικανός πρέσβης όσο και ο υπουργός αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι, τόνισαν τόσο την χρονική περίοδο της έκθεσης, η οποία έρχεται αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όσο και την ανάδειξη μέσα από αυτή, του επενδυτικού προορισμού που λέγεται Ελλάδα και το κατά πόσο είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις επενδύσεις.

Από την μεριά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τόνισε την ανάγκη να γίνει η έκθεση πόλος έλξης της ευρύτερης περιοχής και υπογράμμισε την ανάγκη για την δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής τα οποία θα συντελέσουν στην λειτουργία τόσο της έκθεσης, όσο και της πόλης κατά την διάρκεια της. Όπως επεσήμανε ο υπουργός “χρειαζόμαστε οδικούς άξονες μέσω των Βαλκανικών χωρών γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα με τις γειτονικές της χώρες”. 

unnamed (2)

Από την μεριά του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις Ελληνικές θέσεις αλλά και την προσπάθεια επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε την ΔΕΘ σαν μια “εξαιρετική ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα πως είναι ανοιχτή σε επενδύσεις“. Όπως επεσήμανε ο Τ. Πάιατ, από την μεριά των ΗΠΑ θα έρθουν στην έκθεση αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί με αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ όπως δήλωσε “Για την πρεσβεία δεν είναι μόνο μια εβδομαδιαία προσπάθεια η εστίαση στη ΔΕΘ. Θέλουμε να συνεργαστούμε για να κρατήσετε τις ΗΠΑ ως μείζονα εταίρο στην περιοχή. Δεν θα έχουμε μόνο μια εβδομάδα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους, πανεπιστημιακές αρχές, περιφέρειες, κλπ“.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης να γίνει η αφετηρία μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης των νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Tedex στην Αθήνα για τη δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους νέους επιχειρηματίες που παράγουν προϊόντα παγκοσμίου εμβέλειας.

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σχολιάζοντας τις προσπάθειες επανεκκίνησης της ΔΕΘ, τόνισε πως είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα σε μια μεταμνημονιακή πορεία. Με έμφαση σε τεχνολογία και καινοτομία οι οποίοι είναι δύο πυλώνες που θέλουμε να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Η Ελλάδα καθίσταται κέντρο ενδιαφέροντος για τις Αμερικανικές Επιχειρήσεις για όλη την περιοχή σε ένα πληθυσμό άνω των 30 εκατ. ανθρώπων.  Η ΔΕΘ να γίνει ένα εμπορικό κέντρο που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για όλη την περιοχή. Η ΔΕΘ μπορεί να είναι η αρχή μιας μεταμνημονιακής πορείας.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις