Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνολογικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης η Ελλάδα

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ θα ωθήσουν τη χώρα προς την κατάκτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της. 

Του Αλέξανδρου Ελευθεριάδη

 

Η ωρίμανση των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών αλλά και η επέκταση των αντίστοιχων δικτύων στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια της πατρίδας μας να μετατραπεί, τα επόμενα 5 χρόνια, στον υπ’ αριθμόν 2 κόμβο στη Μεσόγειο, με βάση τη διαθέσιμη χωρητικότητα, πίσω μόνο από τη Μασσαλία.

Εταιρείες-κολοσσοί όπως η Google, η Αmazon και η Microsoft δίνουν έμπρακτα «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εγχείρημα, προσφέροντας, εκτός από επενδύσεις που θα αφήσουν οικονομικό αποτύπωμα δισ. ευρώ, την κατάλληλη τεχνογνωσία η οποία απαιτείται για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της τεχνολογίας.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα αναλύσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, και φιλοδοξούν να οδηγήσουν με επιτυχία τη χώρα μας σε ένα καλύτερο ψηφιακό αύριο.

Οι εξελίξεις στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Επενδύσεις δισ. ευρώ και συμμετοχή μερικών εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών σε εγχώριο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο περιλαμβάνουν οι εξελίξεις στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται –και είναι– απαραίτητες προκειμένου να μπορεί να υποστηριχθεί οποιαδήποτε άλλη επένδυση, όπως αυτή των data centers, προσφέροντας τις κατάλληλες υποδομές. 

ΕΜC: Επένδυση-σταθμός ύψους 1 δισ. ευρώ

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της υλοποίησής τους είναι το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη δημιουργία του EMC, το 50,5% βρίσκεται στην κατοχή της Saudi Telecom. Πρόκειται για τον σαουδαραβικό φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Σαουδική Αραβία και σημαντικό «παίκτη» στη Μέση Ανατολή. Ακόμα, το 25% κατέχεται από τη ΔΕΗ, 20% ανήκει στην κυπριακή Cyta, ενώ 5% διαθέτει η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA, η οποία είναι τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα και γραφεία σε Κύπρο και Ελβετία.

Η υλοποίηση του προγραμματισμού χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, το EMC θα αναλάβει να ενώσει την Ευρώπη με τη Σαουδική Αραβία, ενώ στη δεύτερη τη Σαουδική Αραβία με την Ασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της πρώτης φάσης υπολογίζεται σε ένα ποσό κοντά στα 380 εκατ. ευρώ, το οποίο «εκτοξεύεται» στο μισό δισ. αν υπολογιστεί μαζί και το χρηματοοικονομικό κόστος. Τα Χανιά στην Κρήτη θα είναι το επίγειο σημείο της διασύνδεσης, ενώ για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, η Ελλάδα τοποθετείται δυναμικά στον χάρτη των επενδύσεων, αφού παγκόσμιοι κολοσσοί τεχνολογίας όπως η Facebook ή διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν περισσότερα από 15 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοσμογονικές αλλαγές που δημιουργούνται στον χώρο αναλαμβάνουν και ελληνικές εταιρείες όπως η Lancom, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και η ΔΕΗ.

«2 Africa» – «Dream team» εταιρειών ενώνουν Αφρική, Ασία και Ευρώπη

Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Grid Telecom, ένωσε τις δυνάμεις του με την Telecom Egypt και ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες τη συμμετοχή του στη διακλάδωση προς την Κρήτη του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου το οποίο έχει το όνομα «2 Africa».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα έχει συνολικό μήκος που θα ξεπερνά τις 45.000 χιλιόμετρα, θα πραγματοποιηθεί το 2024. To «2 Africa» θα περνάει από ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, θα φτάνει σε χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και θα τις ενώνει με μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Στο έργο συμμετέχει μία «dream team» εταιρειών στις οποίες φιγουράρουν ονόματα όπως China Mobile, MTN, Meta (Facebook) Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.

Στο κομμάτι που σχετίζεται με τη χώρα μας, η προβλεπόμενη διακλάδωση του καλωδίου θα είναι στο Τυμπάκι, στη νότια πλευρά της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διασύνδεση της Κρήτης, ανατολικά, με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και την εξαιρετικά σημαντική Μασσαλία στη Γαλλία.

ΙΟΝΙΑΝ: Σύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας

Εκτός από τα έργα που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης, υπάρχουν κι εκείνα που έχουν ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το νέο δίκτυο οπτικών ινών IONIAN που καταφέρνει να συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. 

Το έργο, που έχει ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χονδρική και ήδη εξυπηρετεί τους πρώτους πελάτες του, φέρει την υπογραφή της Islalink. Πρόκειται για εταιρεία του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου, Fiera Infrastructure, που έχει παρουσία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Τορόντο.

Το IONIAN αποτελείται από ένα υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 330 χλμ., το οποίο συνδέει την ιταλική πόλη Κροτόνε με την Πρέβεζα, ενώ επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη, σε συνεργασία με την Grid.

Data Center – «Δεδομένα» προς μια νέα εποχή

Ακόμα πιο σημαντικές είναι οι επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και σχετίζονται με τα λεγόμενα Data Centers. 

Google: Επένδυση με οικονομικό αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ έως το 2030

Επένδυση που αναμένεται να αφήσει οικονομικό αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ έως το 2030 αποφάσισε να υλοποιήσει η Google στη χώρα μας. Ο τεχνολογικός κολοσσός προχωρά στην κατασκευή περιφερειακού κόμβου με σκοπό να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία θα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει στο πρόσφατο παρελθόν η πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα προσφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 19.400.

Το cloud απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών –ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανισμοί του δημοσίου τομέα– προκειμένου να τους προσφέρει πρόσβαση σε μία σειρά τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογισμοί, τα υπολογιστικά εργαλεία big data και τα δίκτυα 5G.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθούν λύσεις βασισμένες στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση, οι οποίες θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, ανάμεσά τους και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Είναι δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ψηφιακή και όχι μόνο ανάπτυξη της χώρας, ενώ η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, έκανε λόγο για μια κορυφαία στιγμή για την Google Ελλάδος, και για ένα επιστέγασμα των προσπαθειών της ομάδας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της επένδυσης στη χώρα μας, η Google γνωστοποίησε την απόφασή της να χρηματοδοτήσει με 1 εκατ. ευρώ καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με νέους που ασχολούνται με την νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, διευρύνοντας τη συνεργασία της με την Deloitte, η Google θα δημιουργήσει δύο Κέντρα Αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αειφορία, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ έχει επέλθει συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.

Πότε ξεκινούν τα έργα στην κολοσσιαία επένδυση της Microsoft

Μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις στον τομέα των Data Center είναι, φυσικά, η τεράστια επένδυση της Microsoft. Ο πολυεθνικός κολοσσός έχει δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας και το αποδεικνύει έμπρακτα με την απόφασή του να κατασκευάσει τρία data centers σε οικόπεδα που έχει αποκτήσει σε Σπάτα και Κορωπί.

Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα το οποίο είναι ενταγμένο στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης «Investment in Data Centers in Greece», και έχει εξασφαλιστεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό, αυτό που απομένει είναι η έγκριση από το ΣτΕ των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) τα οποία θα αποτυπώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης, όπως επίσης και η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τα τρία κατασκευαστικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχείριση των τριών data centers πραγματοποιείται ξεχωριστά από τις Αρχές της χώρας, ενώ, μόλις ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες κινήσεις, θα περάσουμε και στην έκδοση των αδειών που αφορούν τη χωροθέτηση και την κατασκευή των τριών data centers, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, κι αν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να «μπουν μπροστά» οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Data Center Region της Microsoft.

Συγκεκριμένα, όπως είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, έως τα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών και θα έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής, ώστε έως τις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Microsoft να επενδύσει στη χώρα μας σημαντικά κεφάλαια για την ανέγερση των τριών data centers (σύμφωνα με πληροφορίες μιλάμε για συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ) είχε γίνει γνωστή επισήμως στις 5 Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τότε έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft, το ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων πρόκειται να κατασκευαστεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων, η οποία θα αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων και θα διαθέτει δυναμικότητα 19,2 MW. Αναφορικά με τα υπόλοιπα δύο data centers αυτά θα ανεγερθούν στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται στο Κορωπί και θα έχουν δυναμικότητα 9,6 MW. Σημειώνεται πως και τα τρία θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύμπλεγμα των data centers στην Ελλάδα είναι και το πρώτο το οποίο κατασκευάζεται από τη Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ κομβικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης διαδραματίζουν τα έργα δημιουργίας υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Πιστή στη δέσμευσή της για στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι τα data centers θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η ίδια πρακτική θα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2025. Τέλος, μέχρι το 2030, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να γίνει carbon negative διεθνώς.

Προ των πυλών η Τοπική Ζώνη της Amazon Web Services

Στον χορό των μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα μας συμμετέχει και η Amazon. Συγκεκριμένα, η Amazon Web Services αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2023, έχοντας χρονικό προβάδισμα από τις επενδύσεις της Google και της Microsoft, οι οποίες θα χρειαστούν ακόμα χρόνο. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 26 χώρες εκτός ΗΠΑ όπου η AWS δημιουργεί Τοπικές Ζώνες, προσφέροντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που δείχνει η Amazon στη χώρα μας είναι ότι στην Ευρώπη λειτουργούν μόλις δύο Τοπικές Ζώνες, σε Αμβούργο και Βαρσοβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον προσεχή Οκτώβριο η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μία κλειστή εκδήλωση για τους πελάτες της. Κατά τη διάρκειά της, θα αναλυθούν οι νέες δυνατότητες που θα προσφέρονται, ενώ θα προβληθούν και οι εμπειρίες των πελατών της AWS, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι παγκόσμιες υποδομές που διαθέτει η AWS.

Η συγκεκριμένη υποδομή, εκτός από το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία, θα έχει και ισχυρό αντίκτυπο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Μιλώντας για Τοπικές Ζώνες, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε έναν τύπο υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και μία σειρών επιπλέον υπηρεσιών πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες της AWS να προχωρήσουν στην ανάπτυξη εφαρμογών που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου, κοντά στους τελικούς χρήστες. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, εξασφαλίζεται μία απρόσκοπτη εμπειρία για εφαρμογές όπως gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, μηχανικής μάθησης κ.ά.

Την ίδια στιγμή, και με δεδομένο ότι η AWS έχει αναλάβει η ίδια τη διαχείριση και υποστήριξη των Τοπικών Ζωνών, οι πελάτες της δεν επιβαρύνονται με το κόστος δημιουργίας, λειτουργίας και συντήρησης αντίστοιχης υποδομής σε διάφορες τοποθεσίες για να υποστηρίξουν πολύ γρήγορες εφαρμογές. Ακόμα, οι νέες Τοπικές Ζώνες θα επιτρέψουν σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, να προχωρήσουν σε αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων τους εντός συνόρων.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες λύσεις απευθύνονται και σε πελάτες που πρέπει να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους τοπικά και να «τρέχουν» συγκεκριμένες εφαρμογές σε data centers στις εγκαταστάσεις τους, αλλά την ίδια στιγμή ενδιαφέρονται να επωφεληθούν των υπηρεσιών της AWS και να έχουν στη φαρέτρα τους «όπλα» όπως οι πολύ γρήγοροι χρόνοι απόκρισης που παρέχουν οι Τοπικές Ζώνες σε τέτοιου είδους υβριδικές εφαρμογές.

Το project «Kuiper»

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας έχει επιλεγεί από την Amazon και για το Project «Kuiper». Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα με την υπογραφή της μητρικής Amazon, ύψους 10 δισ. δολαρίων και σχετίζεται με το δορυφορικό Ίντερνετ. Σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να εκτοξευτούν 3.236 δορυφόροι χαμηλής τροχιάς προκειμένου η εταιρεία να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. 

Στην Ελλάδα, πάντως, ήδη έχει συσταθεί η σχετική νομική οντότητα που θα αναλάβει να ετοιμάσει την επένδυση και γενικά το project. Πρόκειται για την Amazon Kuiper Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. με έδρα στο Χαλάνδρι, μετοχικό κεφάλαιο 230.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο την Amazon Kuiper Holding LLC, με έδρα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί και υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με πιθανή επένδυση και στο έδαφος. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, πάντως, πως πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη κίνηση και όχι για μια άμεση χρονικά επένδυση.

Digital Realty Company: Επενδύσεις με «αποτύπωμα» 4 δισ. ευρώ

Με τον Αλέξανδρο Μπεχράκη πλέον στο «τιμόνι» της, ο οποίος ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος μετά την αποχώρηση του Απόστολου Κάκκου, η Digital Realty συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη τρία data centers στη χώρα μας, ενώ ακόμα τρία βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία, στο σύνολό τους, απευθύνονται σε σημαντικούς πελάτες της εγχώριας αγοράς αλλά και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ο αμερικανικός κολοσσός πραγματοποίησε εντυπωσιακή είσοδο στην ελληνική αγορά, ανακοινώνοντας την εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix (νυν Digital Realty Hellas). Από εκείνη τη στιγμή, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα ακόμα data center (εκτός των δύο που προϋπήρχαν) του Athens-3, με τα εγκαίνιά του να λαμβάνουν χώρα τον Δεκέμβριο του 2022. Ακόμα, όπως έκανε γνωστό, έλαβε αδειοδότηση για το Athens-4, ενώ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου παρουσίασε το πρώτο της data center στο Ηράκλειο της Κρήτης (HER 1).

Αναφορικά με το Athens-4, πρόκειται για μια επένδυση που φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων, ενώ το data center στην Κρήτη υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025. Σκοπός του είναι να αποτελέσει κόμβο στην αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η επένδυση υπολογίζεται να έχει ύψος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στην Κρήτη να μετατραπεί σε κόμβο δεδομένων για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία και τη Β. Αφρική, αφού από το ελληνικό νησί θα διέρχονται όλα τα καλώδια τα οποία θα ξεκινούν από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική με προορισμό το Μιλάνο, τη Φρανκφούρτη αλλά και τη Βουλγαρία.

Ακόμα, η Digital Realty Hellas προχώρησε στην αγορά νέας έκτασης στην Αττική με σκοπό τη δημιουργία δύο καινούργιων data centers, τα οποία θα διαθέτουν συνολική ισχύ 15MW. Συγκεκριμένα, στον χώρο αυτό αναμένεται να φιλοξενηθούν τα κέντρα δεδομένων Athens-5 και Athens-6, τα οποία υπολογίζεται να λειτουργήσουν το 2025.

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην πραγματοποίηση του οράματος της Digital Realty που έχει ως σκοπό να καταστεί η Ελλάδα κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων αυτών στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Απογειώνονται οι υποδομές οπτικών ινών

Μεγάλες είναι και οι επενδύσεις που αφορούν την επέκταση των υποδομών οπτικών ινών εντός της Ελλάδας. 

Ο Όμιλος ΟΤΕ, για το 2023, έχει ανακοινώσει επενδύσεις που θα φτάσουν τα 640 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, έως το τέλος Μαρτίου το δίκτυο οπτικών ινών FFTH είχε φτάσει σε 941.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στόχος είναι να έχουν ενταχθεί έως το τέλος του έτους στο δίκτυο οπτικών ινών περισσότερα από 1,4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις και εντός του 2027, 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά τους, United Group και Nova παρουσίασαν πρόσφατα τη νέα εταιρεία United Fiber – πρώην Hellenic Open Fiber. Σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή του δικού τους υπερσύγχρονου και εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που ξεπερνά τις 22.000 χλμ., καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα έως το 2027. Επιπλέον, η United Fiber καθίσταται και πάροχος χονδρικής προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι η United Fiber κατέχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο δίκτυο ευρυζωνικών υπηρεσιών βασισμένο σε οπτικές ίνες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Nova θέτει τις βάσεις για να καταστεί πάροχος υποδομών μεγάλης κλίμακας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δίνοντάς τους πρόσβαση στα οφέλη της ταχέως εξελισσόμενης κοινωνίας των Gigabit.

Εκτός από τα δίκτυα που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών του Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ που έχει ως σκοπό τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο παρουσιάζει πάντως σημαντικές καθυστερήσεις, έχει χωριστεί σε 7 περιοχές. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναλάβει τις 3, ενώ τις υπόλοιπες 4 περιοχές η κοινοπραξία της Τέρνα Ενεργειακή με την Grid Telecoms. Επισημαίνεται πως ενώ οι συμβάσεις με τον ΟΤΕ αναμένεται να υπογραφούν από μέρα σε μέρα, δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες. Παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος Terna προχώρησε στη δημιουργία της Terna Fiber, της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, αυτό θεωρείται οριακά κερδοφόρο για όποιον το αναλάβει, με αποτέλεσμα να κρίνεται πιθανή η αλλαγή της κοινοπραξίας που θα το υλοποιήσει.

Σημειώνεται ότι το UFBB υλοποιείται ως ΣΔΙΤ διάρκειας 26 ετών, ενώ το δίκτυο θα περάσει στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου μετά τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος. Στόχος της δράσης είναι να αποκτήσουν πρόσβαση με ταχύτητα 1 Gbps περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κ.λπ.) θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps. Τέλος, πρόκειται να καλυφθούν και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα βιώνει τεράστιες αλλαγές στον τομέα των τεχνολογικών επενδύσεων. Υποδομές εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μια πρωταγωνιστική θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο σκηνικό, συνθέτουν το σήμερα και κυρίως το αύριο της πατρίδας μας, που με σταθερές κινήσεις μετατρέπεται σε ισχυρό τεχνολογικό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Startupper Mag #39

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις