Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ναύτες – ρομπότ: Το μέλλον της ναυτιλίας είναι εδώ

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης η οποία έχει τις ρίζες της στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και τους δασμούς να αυξάνονται καθώς χρησιμοποιούνται σαν όπλο οικονομικής πίεσης, η ναυτιλία είναι από τους κλάδους που έχουν πιεστεί παρανοϊκή από την κατάσταση.
Η αύξηση των δασμών έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μείωση του κόστους, κάτι που στο τέλος φτάνει στις αμοιβές του προσωπικού. Οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς μέσα σε μια αγορά που καταπιέζεται από συνεχείς ρυθμίσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ από την μια οι αρχές προσπαθούν να επιβάλουν ρυθμίσεις (και καλά κάνουν προφανώς), οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους στον πραγματικό κόσμο, ο οποίος όμως δεν λειτουργεί με εργαστηριακές συνθήκες και δεν ρυθμίζεται εύκολα.

Αυτά που προσέφερε η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση προσέφερε φτηνό και ικανό εργατικό δυναμικό στις εταιρίες, δίνοντάς τους πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό χωρών οι οποίες με μέχρι τώρα ήταν “απαγορευτικές”. Η συνεχείς μεταβολές του πληθωρισμού επίσης επηρέασαν τα οικονομικά μοντέλα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εταιριών οι οποίες αναγνώρισαν την επιτακτική ανάγκη να μετασχηματιστούν και να αγκαλιάσουν την νέα εποχή, όπως ανέφερε ο James Bevan (το όνομα του τύπου) κατά την διάρκεια του Open Shipping Finance Forum 2020.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές έγιναν με “βίαιο” τρόπο προκαλώντας αναταραχές στο εσωτερικό τους, αλλά και σε με μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία και την εικόνα τους.
Η μετάβαση όμως στην νέα εποχή είναι επιτακτική και οι εταιρείες είναι σχεδόν αναγκασμένες να ακολουθήσουν αυτές τις αλλαγές. Ο ψηφιακός και επιχειρηματικός τους σχεδιασμός, θα γευτεί επίσης αλλαγές και στο εργατικό τους δυναμικό.

 

Οι νέες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή εργασία 

Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν μεγάλες αλλαγές στην ναυτιλιακή εργασία, τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα. Η ναυτιλία ετοιμάζεται να υποδεχτεί την ρομποτική, η οποία αναμένεται στα επόμενα χρόνια να κάνει έντονη την παρουσία της μέσα στα καράβια, ελέγχοντας και εκτελώντας όλο και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού θα γίνει παρωχημένο και θα φύγει από την αγορά εργασίας, εκτός αν μπορέσει να εξελιχθεί μαζί τις ίδιες τις εταιρείες.
Τα πλοία, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνουν πιο εξαρτημένα από την τεχνολογία και θα χρειάζονται και τους ανάλογους εργαζόμενους.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα μικρό παράδοξο καθώς από τη μια τα κόστη των εταιριών θα μειωθούν με την είσοδο της τεχνολογίας και από την άλλη οι εταιρείες θα χρειαστεί να αυξήσουν τις απολαβές των εργαζομένων, προκειμένου να καταφέρουν να προσελκύσουν το ανώτερης εκπαίδευσης εργατικό δυναμικό το οποίο θα είναι απαραίτητο για να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις