Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βye Bye 3G – Το 5G ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας

Το 2023 αναμένεται να είναι η χρονιά που η χώρα μας θα αφήσει πίσω οριστικά το δίκτυο 3G, ενώ η ωρίμανση της τεχνολογίας 5G οδηγεί σε ένα πλήθος νέων υπηρεσιών και ευκολιών για τους χρήστες

 

Σε μία νέα τεχνολογική εποχή φιλοδοξεί να μπει η χώρα μας το 2023, έχοντας ως «αιχμή του δόρατος» την επέκταση και επικράτηση των δικτύων 5G, εξέλιξη που συνεπάγεται ένα πλήθος νέων συναρπαστικών υπηρεσιών.

Η φετινή χρονιά αναμένεται να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του «κουρασμένου» και ξεπερασμένου πλέον 3G, το σήμα του οποίου, παρά τις δεσμεύσεις των μεγάλων παρόχων κινητής, εμφανίζεται ακόμα συχνά-πυκνά στην οθόνη του κινητού μας.

Για να γίνει αντιληπτή η τεχνολογική καινοτομία που χαρακτηρίζει το δίκτυο 5G, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές. Συγκεκριμένα, το 5G θα συνδέει μεταξύ τους έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αφού η χωρητικότητα δικτύου θα είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, στα hotspot σημεία! Τέρμα λοιπόν το αδύναμο σήμα, οι αποτυχημένες τηλεφωνικές κλήσεις και η μάταιη προσπάθεια «σερφαρίσματος».

Ακόμα, στόχος είναι η επίτευξη απίστευτων ταχυτήτων, έως 10 Gbps, επίδοση που σημαίνει ότι το περιεχόμενο ενός DVD (4.7GB) που έως τώρα χρειαζόταν περίπου 13΄, με το 5G θα κατεβαίνει σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα!

Μάλιστα, αφού ο χρόνος απόκρισης θα είναι στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%, οι όποιες καθυστερήσεις θα καταστούν σχεδόν μηδενικές.

Έσοδα 315 δισ. δολάρια το 2023 σε παγκόσμια κλίμακα

Το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία 5G και πόσο πολλά προσδοκούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από αυτήν γίνεται εύκολα αντιληπτό αν διαβάσει κάποιος την πρόσφατη μελέτη της Juniper Research.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 315 δισ. δολάρια το 2023. Η αύξηση θεωρείται αλματώδης, αφού «αγγίζει» το 60%, σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα για το 2022, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 195 δισ. δολάρια Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2023 τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 (35%) των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι τάσεις αναμένονται αυξητικές για τα επόμενα χρόνια, αφού, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το 80% των εσόδων των παρόχων θα προέρχεται από τις υπηρεσίες 5G, με ορίζοντα το 2027. Η έρευνα προβλέπει ότι αυτή η αύξηση των εσόδων θα οφείλεται στην επιταχυνόμενη μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από τα δίκτυα 4G στη νέα γενιά δικτύων 5G. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διεύρυνση της παγκόσμιας συνδρομητικής βάση του 5G κατά 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ισχυρές αντοχές επιδεικνύει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών δεν δείχνει να απειλείται ιδιαιτέρως από την οικονομική ύφεση που «σκεπάζει» την παγκόσμια οικονομία. Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας COVID-19, έτσι και τώρα, φαίνεται ότι η αναγκαιότητα της κινητής σύνδεσης στο Διαδίκτυο αποτελεί την «ασπίδα» των παρόχων απέναντι σε κάθε κρίση.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο Internet of Things αναπτύσσεται ταχύτατα, ενώ αύξηση σημειώνουν και οι συνδέσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων, τα έσοδα από τις συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό πόρο της αύξησης των κερδών των παρόχων από το 5G. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα είναι συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές, όπως smartphones, tablet, laptops και routers.

Οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ευνοϊκές για τους παρόχους, αφού, σύμφωνα με το report ConsumerLab’s 5G: The Next Wave της Ericsson, τουλάχιστον 510 εκατ. καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023.

Μοναδικό «αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί η διαθεσιμότητα 5G, καθώς, ενώ πολλές αγορές έχουν επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G μεγαλύτερη από 60%, μόνο το 33% των χρηστών συνήθως αντιλαμβάνεται ότι είναι συνδεδεμένο σε 5G για περισσότερο από το 50% του χρόνου που τελεί σε σύνδεση.

Τι σημαίνει πρακτικά το 5G και πώς μπορεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας; Τα βαριά χαρτιά των «Ελλήνων παικτών» και η μάχη μεταξύ των παρόχων στη χώρα μας.

Cosmote: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα, με απίστευτες ταχύτητες που ξεπερνούν το 1Gbps!

Η Cosmote διαχρονικά αποτελεί μια εταιρεία που επενδύει στις υψηλές ταχύτητες του δικτύου της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το γεγονός ότι το 2022 κατέκτησε για 6η συνεχή χρονιά το βραβείο γρηγορότερου δικτύου κινητής στην Ελλάδα, από την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως για μετρήσεις Mobile Internet.

Μάλιστα, η μέση ταχύτητα download του δικτύου κινητής COSMOTE αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με το 2021 ενώ και το Speed Score™ της COSMOTE είναι υπερδιπλάσιο από του δεύτερου παρόχου.

Η Cosmote μάλιστα έφερε πρώτη τις υπηρεσίες 5G στη χώρα μας, ενώ το δίκτυό της, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς, προσφέρει τη μεγαλύτερη 5G κάλυψη στην Ελλάδα, με 97% στην Αθήνα και 90% στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ήδη ξεπερνούν το 1Gbps, ενώ έχει τεθεί στόχος για πανελλαδική κάλυψη έως το τέλος του 2023 που θα φτάνει το 90%.

Εκτός από γρήγορες ταχύτητες για streaming και downloading, η Cosmote ανέδειξε στο κοινό και μια άλλη πλευρά του 5G και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας αλλά και να σώσει ζωές.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια εφαρμογή που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Η εφαρμογή περιελάμβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενή μέσω COSMOTE 5G, από γιατρό στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το EΚΠΑ έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών 5G και μακρόχρονη συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα.

Η ένωση Wind και Nova αλλάζει το παιχνίδι

O «γάμος» μεταξύ WIND και ΝOVA, υπό τη σκέπη της United Group, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της νέας, μεγαλύτερης NOVA από τις 11 Ιανουαρίου 2023. Μάλιστα, η εταιρεία «τρέχει» ένα συνολικό πλάνο επενδύσεων που «αγγίζουν» τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με το δίκτυο 5G να κατέχει σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τα στρατηγικά πλάνα της NOVA συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών 10Gbps και περαιτέρω επέκταση του δικτύου 5G.

Η κατασκευή υποδομών δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς 10 Gigabit έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, οπότε και θα καλύπτει πάνω από το 70% των Περιφερειών της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, που μεταφράζεται σε πάνω από 22.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών νέας γενιάς.

Όπως δήλωσε ο ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της NOVA: «Το 2022 ήταν μία κομβική χρονιά για τη Nova, αλλά και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο», ενώ σημείωσε ότι «η εξαγορά της Wind από τη United Group, την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και η συνένωσή της με τη Nova είναι μια εξέλιξη που αναμενόταν για πολλά χρόνια στην εγχώρια αγορά».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των επενδύσεων της νέας Nova, περιέγραψε την κατάσταση σημειώνοντας: «Η νέα, μεγαλύτερη Nova προσφέρει πλέον υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών: κινητή, σταθερή και Ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση καθώς και υπηρεσίες τεχνολογίας για μεγάλα έργα πληροφορικής. Η νέα Nova, έχοντας στο DNA της την καινοτομία –καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την κινητή τηλεφωνία, το Ίντερνετ και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα– και την τεχνογνωσία του United Group, είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για ανάπτυξη 5G και οπτικής ίνας για το σπίτι, επένδυση σε περιεχόμενο και ανάπτυξη αλυσίδας καταστημάτων με εκτενή παρουσία σε όλη την επικράτεια».

Vodafone: Εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων

Η Vodafone επενδύει συνεχώς ώστε το σύνολο των συνδρομητών της σε όλη την Ελλάδα να απολαύσει το συντομότερο δυνατό την ποιότητα και την ταχύτητα του 5G δικτύου της. Το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο 5G είναι διαθέσιμο σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές 5G.

Μάλιστα, οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν να κάνουν χρήση των νέων δυνατοτήτων του υπερσύγχρονου δικτύου 5G και από το εξωτερικό, αφού η χρήση του 5G Roaming είναι διαθέσιμη σε Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία για όλους τους συνδρομητές της Vodafone, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, αναφερόμενος στο δίκτυο 5G της Vodafone σημείωσε: «Το ταξίδι του 5G ξεκίνησε και είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας εφαρμογές από το αύριο που θα αλλάξουν τη ζωή τους.

Οι επενδύσεις που υλοποιούμε σε δίκτυα και τεχνολογίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιταχύνει την πορεία της προς το ψηφιακό αύριο. Η επόμενη δεκαετία θα είναι του 5G και η σταδιακή ψηφιοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα απελευθερώνει όλο και περισσότερες δυνατότητες σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας.

Οι άνθρωποι της Vodafone νιώθουμε βαθιά συγκινημένοι που ήδη από την αρχή αυτής της διαδρομής καταφέραμε να αποδείξουμε πως αυτή η καινοτόμος τεχνολογία δίνει νέα πνοή στις δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους, ακόμη και για άτομα με αντικειμενικά εμπόδια στη ζωή τους».

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο 5G της Vodafone έδωσε την ευκαιρία στον Χρήστο Σανδαλάκη, παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας Tandem, με 99% απώλεια όρασης, να καταφέρει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Να κάνει για πρώτη φορά κατάβαση σε βουνό μόνος του, ενώ ο συναθλητής του Σωτήρης Μπρέτας, του έδινε οδηγίες από μακριά, σε πραγματικό χρόνο, χάρη στην άμεση απόκριση του Vodafone Green Network 5G.

Ανοίγοντας τον δρόμο και σε νέες υπηρεσίες

Εκτός όμως από τους παραδοσιακούς μεγάλους παίκτες, η εξάπλωση του 5G και των υψηλών ταχυτήτων βοηθάει και νέες προσπάθειες παροχής υπηρεσιών από εταιρείες που αναζητούν τρόπους ανάπτυξης.

Μία από αυτές είναι η Apifon. Πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας που αναπτύσσει υπηρεσίες business messaging & mobile marketing. Με την πλατφόρμα της Apifon, οι πελάτες της μπορούν να αυξήσουν το κοινό τους, να δημιουργήσουν καλύτερες καμπάνιες και να χρησιμοποιήσουν αυτοματισμούς, ώστε να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Η εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, δραστηριοποιείται στον τομέα του business messaging και έχει καταφέρει, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η έδρα της, να συνεργάζεται με 1.500 πολύ γνωστά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, όπως οι Google, IBM, Viber, Vodafone και Microsoft.

Αναλυτικότερα, η Apifon αποτελεί μια ελληνική Startup η οποία ειδικεύεται στη μαζική αποστολή και διαχείριση μηνυμάτων, με τεχνολογίες που φιλοξενούνται σε υποδομές cloud, και απευθύνεται σε επιχειρήσεις.

Πρόκειται δηλαδή για µια πολυκαναλική πλατφόρµα αποστολής µηνυµάτων και mobile marketing, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία µέσω πολλαπλών καναλιών, όπως SMS, email, Viber, WhatsApp κ.ά.

Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ηγέτη στον κλάδο της στην ελληνική αγορά, με το 40% του τζίρου της να προέρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία κ.λπ., αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 50%, ενώ το 2020 τα μηνύματα που εστάλησαν μέσω της πλατφόρμας της ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο!

Και όλα αυτά τα έχει πετύχει σε λιγότερο από εννιά χρόνια και με αρχικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ. Στις αρχές του 2017, η Google επέλεξε την Apifon μεταξύ 100 εταιρειών του business messaging ως μέρος του ερευνητικού της προγράμματος για το RCS messaging. Το 2018, επεκτάθηκε στην αγορά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ανοίγοντας νέα γραφεία σε Αθήνα και Μαδρίτη αντίστοιχα. Και σήμερα η ομάδα της ξεπερνά τα 50 άτομα προσωπικό.

5G – To αύριο είναι εδώ και δεν μπορεί να περιμένει

Συμπερασματικά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών «περνάει» μέσα από το 5G. Τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, επικοινωνιακοί κολοσσοί αλλά και μικρότεροι παίκτες εκμεταλλεύονται τα εφόδια που τους προσφέρει η νέα τεχνολογία διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Όσο περνάει ο καιρός και η συγκεκριμένη τεχνολογία ωριμάζει, επιτυγχάνοντας να αξιοποιήσει το μέγιστο των τεράστιων δυνατοτήτων της αλλά και να επεκτείνει την πληθυσμιακή της βάση, θα γινόμαστε μάρτυρες υπηρεσιών που μέχρι σήμερα μπορούσαμε μόνο να φανταστούμε.

Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον βρίσκεται ήδη εδώ και… τρέχει με ταχύτητες 5G.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις