Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Προσωπογραφία: Ζωή Κούρνια της Ingredio

Εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, την Προσωπογραφία, όπου εστιάζουμε στους ιδρυτές των Startups που έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθούν. Θα ξετυλίξουμε το κουβάρι της «αποκάλυψης» με τις ερωτήσεις της συντακτικής ομάδας του Startupper.

Ξεκινάμε με την ενδιαφέρουσα ιστορία της Δρ. Ζωής Κούρνια, συνιδρύτριας της Ingredio, μιας Startup με ξεχωριστό αντικείμενο: έχει βάλει στόχο να αλλάξει την βιομηχανία των τροφίμων και των καλλυντικών, κάνοντάς τη ασφαλέστερη!

Ποια είναι η Ζωή – Το CV

Ζωη-Κουρνια-ingredio-2Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών όπου εργάζεται πάνω σε σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων, συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και προσομοιώσεις βιομορίων. Αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική στην Υπολογιστική Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το 2006. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ΗΠΑ πάνω σε σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή και το 2009 έγινε Λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου και Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ. Το 2014 έλαβε το βραβείο “Οutstanding Junior Faculty Award” από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χημείας και το 2016 το πρώτο “Αda Lovelace Award” από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Partnership for Advanced Computing in Europe”.

Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία” του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται για την προώθηση της επιστήμης στο ευρύ κοινό και αρθρογραφεί συχνά με θέμα Χημεία και Καθημερινή Ζωή. Είναι συνιδρύτρια της Ingredio, μίας εφαρμογής για κινητό, η οποία αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα και ενημερώνει τον καταναλωτή για το βαθμό επικινδυνότητας τους.

Startupper: Μίλησε μας λίγο για την προσωπική σου βράβευση

Ζωή Κούρνια: Τιμήθηκα με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο “PRACE Ada Lovelace“, το οποίο βραβεύει γυναίκες επιστήμονες που αξιοποιούν τους υπερυπολογιστές στην έρευνά τους. To PRACE-RI (Partnership for Advanced Computing in Europe) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος αποτελείται από 20 χώρες, των οποίων οι οργανισμοί που τις αντιπροσωπεύουν (στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας-ΕΔΕΤ), δημιουργούν μια πανευρωπαϊκή υποδομή υπέρ-υπολογιστών για την παροχή υπηρεσιών σε επιστημονικές εφαρμογές με πολύ υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ.

Το νέο βραβείο -που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ- φέρει το όνομα της Βρετανής μαθηματικού και μηχανικού ‘Aντα Λάβλεϊς (1815-1852), κόρης του λόρδου Βύρωνα και θεωρούμενης πρώτης γυναίκας προγραμματίστριας στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του PRACE, επελέγην “για τις εξέχουσες συνεισφορές και την επίδρασή μου στις έρευνες με υπερυπολογιστές στην Ευρώπη, που είναι παγκοσμίου επιπέδου».

Η βράβευση αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα και τη χώρα, γιατί αναγνωρίζεται η ελληνική προσπάθεια και το ελληνικό ερευνητικό έργο. Η βράβευση αυτή είχε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και αποτέλεσε το αντικείμενο πολυάριθμων άρθρων και συνεντεύξεων που παρουσιάστηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στην τηλεόραση. Μέσω της δημοσιότητας που έλαβε η βράβευση μπόρεσα να επικοινωνήσω με τους δημοσιογράφους και να συμβάλλω στην αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριήτων στην Ελλάδα.

Το βραβείο βοήθησε επίσης να αυξηθεί η προβολή της Έρευνας στο ευρύ κοινό, και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ερευνα για την ανάπτυξη προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης έγινε γνωστό το πεδίο των υπέρ-υπολογιστών. Κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε, από τα κινητά τηλέφωνα για τα αυτοκίνητα στα αεροπλάνα για τα ρούχα, κάποια στιγμή περνά ένα στάδιο των δοκιμών, η οποία χρησιμοποιεί υπέρ-υπολογιστές.

Πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι η επιστήμη είναι ακατανόητη και υπάρχει μία τεράστια αποσύνδεση μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και του ευρύ κοινού. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε το παράδειγμα ότι η έρευνα και η επιστήμη είναι προσβάσιμο σε όλους. Ελπίζω ότι μπορώ να είμαι ένα πρότυπο για τους νέους ανθρώπους δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσα από μια καριέρα στην επιστήμη. Και ελπίζω επίσης με αυτό να μπόρεσα να εμπνεύσω κι άλλες Ελληνίδες ερευνήτριες σ’ αυτό τον τομέα.

Τέλος νομίζω πως το βραβείο αυτό βοήθησε να καταλάβει ο Έλληνας φορολογούμενος ότι τα χρήματα που επενδύονται στην έρευνα δεν πάνε χαμένα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία ωφελούν πραγματικά την ευρύτερη κοινότητα, βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής μας και μπορούν ακόμα να βοηθήσουν να σωθούν ζωές, οπως η αναπτυξη νέων θεραπειών.

Startupper: Πως γεννήθηκε η ιδέα της Ingredio, τι κάνει και τι την κάνει μοναδική;

ingredio_001_702336

Ζωή Κούρνια: Είμαι Χημικός και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι ως Ερευνήτρια με την έρευνα κατά του καρκίνου. Επίσης έχω διδάξει Χημεία Κοσμητολογίας στο Δημόσιο ΙΕΚ. Με την ενασχόληση μου με τη Χημεία Κοσμητολογίας συνειδητοποίησα ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες.

Δυστυχώς όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δε μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα Χημικό. Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, πχ Ε405 ή CI19554. Όταν έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα καθώς κάποιες λίγες υπάρχουσες εφαρμογές λειτουργούν μόνο για προϊόντα που υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Έτσι αποφασίσαμε με τον συνιδρυτή Νίκο Ορφανό, Μηχανικό, να δημιουργήσουμε την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα. Η εφαρμογή μας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για χημικά συστατικά στα Αγγλικά και αυτό την κάνει μοναδική παγκόσμια. Οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι δημόσιες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Startupper: Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία από τη ζωή ως Startupper;

Ζωή Κούρνια: Starupper για μένα δεν είναι μία δουλειά, είναι το όραμα να λύσεις μία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας δημιουργώντας ένα κερδοφόρο, καινοτόμο προϊόν για να κάνεις τον κοσμο καλύτερο. Στην πορεία της επιχειρηματικότητας υλοποιήσαμε μία ιδέα σε προϊόν και υιοθετήσαμε έξυπνες στρατηγικές μη ακολουθώντας κοινές πρακτικές. H ζωή ως Startupper είναι πολυσύνθετη αφού έπρεπε να οργανώσω, να διαχειριστώ και να αναλάβω τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης ενώ ταυτόχρονα να λαμβάνω αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της ιδέας σε προϊόν.

Στην πορεία αυτή απέκτησα τεχνογνωσία και δεξιότητες που δεν είχα πριν ως ερευνήτρια, όπως η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου, η πρόσληψη του ανθρώπινου δυναμικού, η απόκτηση οικονομικών και υλικών πόρων, η ηγεσία, και η ανάληψη της ευθύνης για την επιτυχία ή την αποτυχία της επιχείρησης. Στην επιχειρηματικότητα οι αποφάσεις που έλαβα δεν ήταν πάντα επιτυχημένες. Η κατανόηση των λάθος επιλογών έδρασε σαν οδηγός για το μέλλον γιατί αποκτώντας εμπειρία μπορώ και λαμβάνω πιο ενημερωμένες και ώριμες αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε επιτυχημένα αποτελέσματα.

Στην πορεία αυτή συνειδητοποίησα ότι αυτός που νικά στην επιχειρηματικότητα δεν είναι ο πιο έξυπνος, ούτε ο πιο δυνατός αλλά ο πιο προσαρμοστικός στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.

Startupper: Πόσο σε βοήθησε το EGG;

Ζωή Κούρνια: Το EGG, ο incubator της Eurobank συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση και εξέλιξη της εταιρείας μας. Μας παρείχε πολλαπλή στήριξη σε πολλά επίπεδα, από υπηρεσίες οικονομικών συμβουλών, λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης και γραφειακή υποδομή μέχρι δικτύωση, προβολή, συμβουλευτική για τη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας αλλά και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης, ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Πάνω απ όλα όμως το EGG μας έδωσε την ώθηση να κάνουμε την ιδέα μας πράξη και να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη εταιρεία που είναι έτοιμη για δράση στην παγκόσμια αγορά, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νεοφυής επιχείρηση.

Η Ingredio ετοιμάζει “βαλίτσες” για Λωζάνη. Τι ακριβώς θα συμβεί εκεί στους επόμενους 4 μήνες και τι περιμένετε;

Το πρόγραμμα MassChallenge 2017 είναι ένας επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων και πραγματοποιείται από τις 21 Ιουνίου μέχρι 26 Οκτωβρίου 2017. Το MassChallenge είναι ιδρύθηκε το 2010 στη Βοστώνη και πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον κόσμο των Startups. Στα επτά χρόνια λειτουργίας έχει υποστηρίξει 1.211 Startups, οι οποίες έχουν «σηκώσει» συνολικά 1,8 δισ. δολ., έχουν έσοδα 700 εκατ. δολ. με κέντρα στο Ισραήλ, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Το MassChalenge δεν ζητάει μετοχικό κεφάλαιο από τις Startups και κάθε χρόνο δίνει πάνω από 2 εκατ. δολ. σε χρηματικές χορηγίες με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρηματιών σε τομείς που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.

Επιλέξαμε να ενταχθούμε σε αυτό τον επιταχυντή ώστε να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στην παγκόσμια αγορά όπως επίσης και για εξεύρεση χρηματοδότησης, αφού στην Ελλάδα δυστυχώς οι πόροι είναι δυσεύρετοι. Ταυτόχρονα, η Ελβετία παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ιδέας μας καθότι οι εταιρείες της διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία των τροφίμων και καλλυντικών που είναι και ο στόχος μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών και training σε δεξιότητες που επιθυμεί κάθε startup. Για παράδειγμα εμείς θα λάβουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και digital marketing. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει καθολη τη διάρκεια του προγράμματος ένας μέντορας ο οποίος θα μας καθοδηγεί στα πρώτα μας βήματα στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην εξεύρεση χρηματοδότησης. Στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή με κατάλληλους επενδυτές μέσω του προγράμματος και τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να διαιωνιστούμε για μέρος του επάθλου του 1 εκατ. ελβετικών φράγκων κατά τη λήξη του προγράμματος.

Startupper: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για το μέλλον της επιχείρησής σας;

Ζωή Κούρνια: Συχνά μας ρωτούν αν οι εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών μπορούν να προβούν σε μηνύσεις κατά της εφαρμογής μας λόγω δυσφήμισης προϊόντων, οπότε αυτή είναι μία πρόκληση που ίσως αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν δυσφημίζουμε κάποιο προϊόν αλλά αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κάθε ένα χημικό συστατικό και στις εμπεριστατωμένες μελέτες από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα που έχουν γίνει για την επίδραση του κάθε συστατικού στην υγεία μας.

Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούμε είναι δημόσιες και διαθέσιμες στους καταναλωτές, εμείς απλώς μεσολαβούμε για να παρέχουμε αυτή την πληροφορία εύκολα και γρήγορα στους χρήστες μας. Ελπίζουμε ότι οι εταιρίες όχι μόνο δε θα μας κάνουν μηνύσεις αλλά θα συμπράξουν μαζί μας για την αντικατάσταση επιβλαβών χημικών συστατικών και την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής.

Startupper: Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Ζωή Κούρνια: Να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους για την υλοποίηση της ιδέας τους σε προϊόν, να πραγματοποιούν την υλοποίηση αυτών των στόχων με μικρά βήματα και σωστά σχεδιασμένη στρατηγική, να διαλέγουν προσεκτικά τους συνεργάτες τους ώστε να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και κοινό όραμα, να μην απογοητεύονται από τις αποτυχίες αλλά να συνεχίζουν για να επιτύχουν το στόχο τους. Είναι πολύ σημαντικές επίσης οι δράσεις εξωστρέφειας ώστε το προϊόν να γίνει διεθνώς ανταγωνιστικό και να στοχεύσει στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίσουν για τη διαρκή επιμόρφωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων κ να αξιοποιούν την εποικοδομητική κριτική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις