Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Revolut θα γίνει τράπεζα στην Ε.Ε. και μπαίνει στα κρυπτονομίσματα

Αν και δεν ήταν στα αρχικά σχέδια του ιδρυτή της Revolut, Nikolay Storonsky, (κεντρική φωτογραφία), η FinTech Startup του Λονδίνου να γίνει τράπεζα, ωστόσο η μεγάλη ανάπτυξη της πελατειακής βάσης το έκαναν απαραίτητο, δείχνοντας το δρόμο και για τις άλλες Startups της κατηγορίας, αλλά και για τη δική μας Viva Wallet. Την κίνηση αυτή της Revolut την είχαμε προβλέψει μάλιστα σε σχετικό άρθρο του περασμένου Ιουλίου.

Είναι νομοτελειακό μπορούμε να πούμε, εφόσον μια FinTech πληρωμών επεκτείνεται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες αλλά και εφόσον θέλει να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο να κάνει το μεγάλο βήμα.
Και σίγουρα πρόκειται για μεγάλο βήμα μια τραπεζική άδεια, μια και τα κόστη και η κανονιστική – οργανωτική υποστήριξη μιας τέτοιας κίνησης είναι τεράστια για μια Startup, έστω και σε φάση Scaleup.

To ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η Revolut θα αιτηθεί τραπεζική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εταιρεία να είναι σε συζητήσεις με τις αρχές της Λιθουανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ο λόγος για αυτή τη κίνηση είναι η ανάγκη για παγκόσμια ανάπτυξη σε οικοσυστήματα και αγορές με απαιτητικά κανονιστικά πλαίσια για χρηματοοικονομικές Startups αλλά και η προσφορά νέων προϊόντων δανείων, υπεραναλήψεων και προθεσμιακών καταθέσεων. Φυσικά θα παρέχεται και η κάλυψη καταθέσεων έως 100.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βέβαια ο Storonksy ανάφερε ότι, πέρα από τα κανονιστικά πλαίσια των διαφόρων χωρών, μια τραπεζική άδεια θα δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και κύρος στην Revolut.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Viva Wallet στις διαφημίσεις της υπογράμμιζε ότι δεν είναι τράπεζα… και έχει ήδη σε φάση ανάπτυξης το σχέδιο πανευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Με αυτή τη κίνηση της Revolut μπαίνει στο club των αγγλικών FinTechs που όλες σχεδόν έχουν αιτηθεί τραπεζικής άδειας αλλά και του μεγάλου ανταγωνιστή της, τη Γερμανική N26, η οποία έχει πάρει ήδη πλήρη τραπεζική άδεια στην Ε.Ε.

Η Revolut ιδρύθηκε μόλις το 2015, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς, έγινε μάλιστα και ένα εργαλείο παράκαμψης των capital controls στη χώρα μας, πήρε πρόσφατα μια μεγάλη χρηματοδότηση 66 εκατ. δολ. με στόχο την παγκόσμια ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.
Προσφέρει μεταφορές χρημάτων σε 120 νομίσματα χωρίς προμήθεια, τραπεζικό λογαριασμό με IBAN για ιδιώτες και επιχειρήσεις πλέον και πληρωμές online αλλά και μέσω της χρεωστικής κάρτας Mastercard που εκδίδει.
Πέρα από τα νέα τραπεζικά προϊόντα που θα φέρει η νέα τραπεζική άδεια μέχρι το τέλος του χρόνου να προσφέρει και πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις