Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι βιοεπιστήμες

Οι λεγόμενες "επιστήμες ζωής" μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφεραν να συγκεντρώσουν 44 mega-deals,

Η πανδημία, όπως έχει γραφτεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει δεδομένα χρόνων όσον αφορά την οικονομία και τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εστίαση.

Κατάφερε όμως, την ίδια ώρα, να ενισχύσει άλλους, τόσο γιατί δημιούργησε νέες ανάγκες, όσο και γιατί έστρεψε την προσοχή όλων σε τομείς που μέχρι τωρα ίσως ήταν “παραμελημένοι” κυρίως από επενδυτικής απόψεως.

Ένας τέτοιος τομέας είναι οι λεγόμενες “επιστήμες ζωής” ή βιοεπιστήμες που μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφεραν να συγκεντρώσουν 44 mega-deals, επενδύσεις δηλαδή άνω των 100 εκατ. η καθεμία – αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με δεδομένα του Crunchbase.

Τα mega-deals παγκοσμίως, από το 2016 μέχρι σήμερα:

Το ίδιο διάστημα, οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα ανέβηκαν επίσης. Το πρώτο μισό του έτους, επενδύθηκαν 16,55 δισ. δολάρια σε 450 deals, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το ποσό αυτό άγγιζε τα 13,4 δις και είχε μοιραστεί σε 600 εταιρείες.

Οι συνολικές επενδύσεις τα τελευταία 4,5 χρόνια:

Η άνοδος αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία αλλά δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με αυτή. Σίγουρα, η έρευνα για θεραπείες και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, ενίσχυσε το δημόσιο ενδιαφέρον για τον τομέα της βιοτεχνολογίας, ένα ενδιαφέρον που δεν άργησε να μεταφερθεί στους επενδυτές και τα VCs.

Ωστόσο, οι μετέπειτα επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων που πολλές φορές δεν είχαν καμία σχέση με τον κορωνοϊό, για παράδειγμα στη διάγνωση καρκίνου ή τις γονιδιακές θεραπείες.  Επομένως, η πανδημία ήταν αυτή που έφερε τους επενδυτές κοντά στο αντικείμενο και ύστερα τους οδήγησε στο να ερευνήσουν τις τεχνολογίες που “παίζουν” εκεί, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Παρακάτω βλέπουμε τις μεγαλύτερες επενδύσεις στους συγκεκριμένους τομείς, για το 2020:

Βλέποντας τα παραπάνω, παρατηρεί εύκολα κανείς ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την  βιοτεχνολογία και τις επιστήμες γύρω από την υγεία και τη ζωή μεγαλώνει. Μένει να δούμε αν και πόσο αυτό το ενδιαφέρον θα κρατήσει, και αν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων εταιρειών αυτού του είδους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις