Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SCiO: Η ελληνική λύση ψηφιακού μετασχηματισμού που φέρνει επανάσταση στην αγροκτηνοτροφία

Η ολοκληρωμένη λύση που ανέπτυξαν οι εταιρείες Infoscope Hellas και SCiO με τη χρήση τεχνολογίας IoT, ανάλυσης δεδομένων από αισθητήρες και τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική παραγωγή γάλακτος.

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή με σκοπό την πρόβλεψη του μικροβιακού φορτίου που αναπτύσσεται σε παγολεκάνες συγκομιδής γάλακτος που χρησιμοποιούν μικροί παραγωγοί καθώς και τυροκομεία της χώρας, έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες Infoscope Hellas και SCiO.  Ένα διαχρονικό πρόβλημα σε έναν παραδοσιακό κλάδο επιλύθηκε με την χρήση νέων τεχνολογιών από δυο ελληνικές εταιρείες.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί καινοτόμες λύσεις και βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής που εισάγουν τις μονάδες σε μια νέα εποχή, μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης και τις πιθανότητες λάθους. H εταιρεία Infoscope Hellas εγκαθιστά σε παγολεκάνες το IoT σύστημα αισθητήρων “Meton” που έχει αναπτύξει, συγκεντρώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες παραμέτρους, όπως θερμοκρασία, υγρασία, στάθμη και Ph κατά την συγκομιδή του γάλακτος.

Όλα τα δεδομένα αποστέλλονται στην πλατφόρμα παρακολούθησης και αναφοράς Meterscope. Στην συνέχεια, η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την αγροδιατροφική αλυσίδα που έχει αναπτύξει η εταιρεία SCiO και λέγεται Qvantum, προβλέπει το μικροβιακό φορτίο που αναμένεται να αναπτυχθεί στην παγολεκάνη. Στις περιπτώσεις που η διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων καταδείξει υψηλό κίνδυνο για αυξημένο φορτίο, ο χρήστης ειδοποιείται μέσω του συστήματος συλλογής δεδομένων Meterscope, ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και να αποφευχθούν αλλοιώσεις στο γάλα που έχει συλλεχθεί.

«Από επαφές με πολλούς μικρούς παραγωγούς, τυροκομεία και τεχνολόγους τροφίμων γνωρίζουμε ότι το μικροβιακό φορτίο που αναπτύσσεται στο γάλα που έχει συλλεχθεί στις παγολεκάνες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ποιοτική υποβάθμιση ή ακόμη και σε αχρήστευσή του. Για αυτό το λόγο πολλοί παραγωγοί αλλά και τυροκομεία συνεργάζονται με τεχνολόγους τροφίμων που πραγματοποιούν δειγματοληψίες για την αναγνώριση του μικροβιακού φορτίου στις παγολεκάνες , ώστε να προλάβουν τέτοια προβλήματα. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πιθανόν να μην προλάβει ο παραγωγός ή το τυροκομείο να προβεί σε έγκαιρες ενέργειες» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Infoscope, Γεώργιος Ευθυμίου και τονίζει: «Η εφαρμογή μας έχει ως βασικό όφελος τη μείωση ή και το μηδενισμό της ποσότητας γάλακτος που αλλοιώνεται και πετιέται εξαιτίας τέτοιων
φαινομένων».

Παρότι η εφαρμογή βρίσκεται σε πιλοτική φάση, έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από κτηνοτροφικές μονάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει λάβει χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα Horizon 2020 DIVA Project.

«Στην παρούσα φάση το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά σε 3 τυροκομεία της Βόρειας Ελλάδας με στόχο τη συνεχή βελτίωση των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, ώστε η ακρίβεια των προβλέψεων του μικροβιακού φορτίου να γίνει εφάμιλλη της εργαστηριακής ανάλυσης. Αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε την πλήρη έκδοση του  συστήματος για εμπορική αξιοποίηση» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SCiO, Πυθαγόρας Καραμπιπέρης.

Περισσότερα στο www.scio.systems

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις