Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

V as in Metaverse: O κόσμος του Blockchain και των NFTs ήρθε πιο κοντά μας

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση advanced Crypto και Blockchain V as in Metaverse στο νεότευκτο co-working space ViOS στο κέντρο της Αθήνας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, co-founder της BugSense η οποία έκανε ένα από τα πρώτα μεγάλα exits της ελληνικής Startup σκηνής το 2013.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης πλέον μόνιμος κάτοικος Η.Π.Α. ασχολείται με τις νέες επιχειρήσεις του, αρχικά με την Agent Risk και πλέον με την HelloFire αλλά και την ολοκαίνουργια και άκρως ενδιαφέρουσα και hitech, omgdrops. Στην ουσία η omgdrops είναι η αφορμή για την πρώτη εκδήλωση V as in Metaverse μια και το βασικό της αντικείμενο ήταν το blockchain, και ειδικά τα NFTs, και ο κόσμος των cryptos γενικά.

NFTs, εταιρείες που τρέχουν στο Blockchain και φυσικά το Metaverse το οποίο στην ουσία είναι ένας ψηφιακός κόσμος που διασυνδέει τα πάντα γύρω από το Blockchain, θα μας απασχολήσουν όλο και περισσότερο το προσεχές διάστημα, κρύβουν πολλές ευκαιρίες για όσους εισέλθουν πρώτοι, αλλά και αρκετά ρίσκα.
Μια και αναφερθήκαμε στο Metaverse, ένα παράδειγμα είναι το Cosmos Network, το Internet των Blockchains, όπου εκεί συνδέονται εκατοντάδες blockchains και σχετικές υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους.
Μια τέτοια υπηρεσία είναι και η Pylons η οποία χτίζει μια πλατφόρμα για εταιρείες και δημιουργούς για τη παραγωγή πάσης φύσεως NFTs και φυσικά διασύνδεση με το ευρύ κοινό-πελάτες μέσω μιας εύχρηστης εφαρμογής – crypto-wallet.

Τα NFTs (Non Fungible Tokens) είναι στην ουσία crypto-tokens τα οποία συνδέονται με ψηφιακά αρχεία, κυρίως γύρω από την τέχνη αρχικά, πιστοποιώντας την κυριότητα και την μοναδικότητά τους, κάτι που κάνει ένας οίκος δημοπρασιών έργων τέχνης για παράδειγμα.
Αυτό το χαρακτηριστικό των NFTs, το οποίο έχει κληρονομηθεί από το Blockchain, (η σχεδόν απόλυτη και απαραχάρακτη πιστοποίηση), έχει προσελκύσει μια αρχική ομάδα hightech-συλλεκτών η οποία ήδη επενδύει τεράστια ποσά σε έργα τέχνης, με πρόσφατο παράδειγμα το διάσημο πλέον κολάζ του digital artist Beeple το οποίο πουλήθηκε για 69 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christies, σε κρυπτονόμισμα φυσικά!

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε ο hackathon ανάπτυξης εφαρμογών πάνω στα NFTs και όχι μόνο ενώ η δεύτερη μέρα ήταν γεμάτη ενδιαφέρουσες συνομιλίες του Γιάννη Βλαχογιάννη με πολλούς εκλεκτούς προσκεκλημένους από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για παράδειγμα η συζήτηση με την Εύα Καϊλή αλλά και άλλους προσκεκλημένους, όπως για παράδειγμα, τον crypto-δικηγόρο Dari Ofek εστίασε στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στα NFTs αλλά και το πως εξασφαλίζεται κάποιος νομικά στις συναλλαγές με τον κόσμο των crypto.
Ενώ υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ακόμα και θέμα για το τι αγοράζει στην ουσία ο χρήστης μαζί με το NFT, η συγκεκριμένη αγορά στις Η.Π.Α. έχει αρχίσει να ζεσταίνεται. Ήδη εταιρείες σχεδιάζουν τα χρησιμοποιήσουν NFTs για εισιτήρια αγώνων ή θεαμάτων και μαζί να ξεκλειδώνουν διάφορα επίπεδα παροχών, κάτι που δίνει τεράστια ευελιξία στα τμήματα marketing για προσωποποιημένες παροχέ και περισσότερο spending, ενώ διάσημοι και influencers ήδη σχεδιάζουν πωλήσεις συλλεκτικών αντικειμένων μέσω NFTs σε marketplaces όπως το omgdrops.com.

Ο Γίαννης Νούσης από την TravelMyth ανακοίνωσε τουριστικές κρατήσεις μέσω NFTs ενώ η Risa Tanaka παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία – cryptoactivism – όπου μέσω NFTs γίνεται προσπάθεια να αγοράζονται οι επίσημες άδειες κυνηγιού αγρίων ζώων στην Ζάμπια από συλλέκτες ή όποιον ενδιαφερόμενο (και όχι από κυνηγούς) και να σώζονται με αυτό τον τρόπο ζώα όπως λιοντάρια και Ελέφαντες!

O συνθέτης Dimitris Mann θα προσφέρει μέσω NFTs, τα οποία σημειωτέον αγοράζονται με κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα με Ethereum, αποκλειστικά κομμάτια τα οποία θα περιλαμβάνουν ακόμα και αναλογικό ήχο σε κασέτα (!) η οποία θα αποστέλλεται στον αγοραστή μαζί με ένα walkman!

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης δήλωσε ενθουσιασμένος από την συμμετοχή του κόσμου τόσο τη πρώτη μέρα όσο και γενικά και ότι εκπληρώθηκε ένας βασικός στόχος της εκδήλωσης: αυτόν της εξοικείωσης του κοινού προγραμματιστικά με το Blockchain αλλά και με τον κόσμο των NFTs και των crypto-assets.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εισιτήρια της εκδήλωσης ήταν συλλεκτικά NFTs, τα οποία εξαντλήθηκαν τρεις φορές μάλιστα, ενώ όπως ανέφερε ο Γιάννης Βλαχογιάννης, λόγω της εκδήλωσης δημιουργήθηκαν 1.000 νέα cryptowallets Metamask, προφανώς από νέους χρήστες!

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης κλείνοντας την εκδήλωση V as in Metaverse ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μικρότερες μέσα στο επόμενο έτος και για το 2022 ανακοίνωσε τη 2η εκδήλωση με θέμα τις βιοεπιστήμες!

Οι νικητές του Hackathon

Ο Hackathon έτρεξε και τις δυο μέρες τις εκδήλωσης και είχε έπαθλο 2.500 ευρώ με χορηγία της Orfium, με τον CEO Μιχάλη Πετυχάκη να είναι παρόν και με ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση.

Την πρώτη θέση κέρδισε η ομάδαTrust.me – Α decentralized review platform με μέλη τον Αλέξη Bόινα, μεταπτυχιακό φοιτητή στην τεχνητή νοημοσύνη στο πολυτεχνείο της Δανίας και Data Scientist στην Cortium, την Μαρία Σιώπη research associate στο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, τον Παναγιώτη Παπαεμμανουήλ Data Scientist στην Medoid και τον Λάζαρο Πασχαλίδη επίσης Data Scientist στην Medoid.

Η ομάδα σχηματίστηκε 15 λεπτά πριν την έναρξη του διαγωνισμού το Σάββατο και ανέπτυξαν μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες της να παρέχουν κριτικές για προϊόντα και υπηρεσίες και να ανταμείβονται γι’ αυτό ανάλογα με την απήχηση της κριτικής τους από την υπόλοιπη κοινότητα.
Γενικά η γνησιότητα και η πιστοποίηση των αξιολογήσεων σε διάφορα δημοφιλή sites είναι αμφισβητούμενη με την συγκεκριμένη λύση να αντιμετωπίζει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα η πλατφόρμα της Trust.me βασίζεται στο Blockchain ώστε να διασφαλίζει ότι οι κριτικές δεν μπορούν να διαγραφούν ή να αλλοιωθούν (Immutability) και ότι τα δεδομένα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα σε όλους (Decentralization). Επίσης, ο μηχανισμός ανταμοιβής για τις κριτικές, βασίζεται στο κρυπτονόμισμα TRS (Trust) και ενισχύει την ειλικρίνεια των κριτικών, καθώς οι κριτικές που εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας εν τέλει θα υπερισχύσουν.

Τη δεύτερη θέση κέρδισε η ComeTogether μια Startup  η οποία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαχείρισης εκδηλώσεων και εισιτηρίων σε Blockchain, παρουσιάζοντας εισιτήρια πολλαπλών ρόλων σε NFTs στο Hackathon.

Την τρίτη θέση κέρδισε η ομάδα c13n Project – Programize η οποία έχει αναπτύξει λύσεις reverse economy, με τον χρήστη να πληρώνεται για να παρακολουθεί διαφημίσεις αλλά και για content creators και media. Η λύση βασίζεται στο δίκτυο Lightning του Bitcoin.

Διαβάστε επίσης:

NFT: Πώς το blockchain ανατρέπει τον παραδοσιακό χώρο της τέχνης και της πνευματικής ιδιοκτησίας

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις