Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BIOEMTECH: Ένα παράδειγμα ελληνικής ερευνητικής καινοτομίας που ξεχωρίζει παγκοσμίως

Μπορεί η αγγλική λέξη «eye» να περιγράφει το μάτι, αλλά για την εταιρεία BIOEMTECH το «eye» αποτελεί ένα εμπορικό σήμα που αναφέρεται σε μία σειρά μοναδικών διεθνώς, μικρών τομογράφων που επιτρέπουν την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο δυναμική απεικόνιση βιομορίων και νανοσωματιδίων σε ζώντες οργανισμούς, παρέχοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη μελέτη πλήθους παθολογιών στη φαρμακοβιομηχανία και όχι μόνο.

Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν το όραμα μιας ερευνητικής ομάδας για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου διεθνών προδιαγραφών και η ανάπτυξη προϊόντων που θα στοχεύουν τη διεθνή αγορά εντός του δημόσιου πανεπιστημίου –ευτυχώς– ναυάγησε δίνοντας τη θέση του στην εταιρεία BIOEMTECH, η οποία ιδρύθηκε το 2013 από τους Γιώργο Λούντο, Μαρία Γεωργίου, Παναγιώτη Παπαδημητρούλα, Λευτέρη Φυσικόπουλο και Μαριτίνα Ρουχωτά ως εξέλιξη της ίδιας ομάδας επιστημόνων, που ξεκίνησε από το ΠΑΔΑ (πρώην ΤΕΙ Αθήνας) και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και είχε ενεργό συμμετοχή σε πλήθος ευρωπαϊκών αλλά και εθνικών ερευνητικών έργων 

Σήμερα η BIOEMTECH απασχολεί 18 νέους επιστήμονες και κατάφερε να μεγαλώσει και εμπορικά, με την εταιρεία να επεκτείνεται στις απαιτητικές αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και πρόσφατα της Ρωσίας. 

Οι τρεις τομείς όπου ξεχωρίζει η BIOEMTECH  

Η BIOEMTECH απευθύνεται σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως του εξωτερικού και δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: στην παροχή υπηρεσιών προκλινικής μελέτης νέων φαρμάκων, μέσα στα αδειοδοτημένα εργαστήριά της, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων συσκευών, που επιτρέπουν τη μη επεμβατική απεικόνιση φαρμάκων σε πειραματόζωα και τέλος στη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, όπου επεκτείνει την τεχνογνωσία των μελών της, ενώ διευρύνει το διεθνές δίκτυο συνεργασιών της.  

Η καινοτομία των προϊόντων της BIOEMTECH, εκτός από το μικρό τους μέγεθος, έγκειται στη δυνατότητα απεικόνισης κατά τη διάρκεια των πειραμάτων με μεγάλη ταχύτητα και με απλότητα, ενώ ο έξυπνος σχεδιασμός τους διατηρεί το κόστος στο 1/5 ως προς τις ανταγωνιστικές επιλογές. Έτσι προτιμώνται τόσο από μεγάλα ερευνητικά κέντρα, που ενδιαφέρονται να μειώσουν το χρόνο πραγματοποίησης μιας μελέτης, αλλά και από μικρές ερευνητικές ομάδες που έχουν περιορισμένους πόρους, συμβάλλοντας στον εκδημοκρατισμό της έρευνας.  

Καθώς τα προϊόντα της εταιρείας περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των απαιτούμενων πειραματόζωων, συμβάλλουν στην ηθικότερη έρευνα. Αυτή η βελτιστοποίηση και απλοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών στην προκλινική έρευνα που παράλληλα προάγει τη βιοηθική αντιμετώπιση των ζώων εργαστηρίου, αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό πλεονέκτημα, το οποίο πλέον η εταιρεία αναδεικνύει. 

Είναι το ίδιο πλεονέκτημα που οδηγεί κατά καιρούς σε προσέλκυση χρηματοδότησης για R&D από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και επενδυτών όπως το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Metavallon VC, γεγονός που αδιαμφισβήτητα αλλάζει την πορεία της BIOEMTECH τόσο εμπορικά όσο και επιχειρηματικά. Η BIOEMTECH περνά τώρα στη φάση της ωρίμανσης θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη διαδικασιών, οράματος και εταιρικής κουλτούρας, συμμετέχοντας σε δίκτυα όπως το Hellenic Biocluster, το Entrepreneurs Organization και το ΚΕΜΕΛ.  

Η φιλοσοφία της, συνοψίζεται στην ειλικρίνεια με τους συνεργάτες της, στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, στη συνέπεια και στην ικανοποίηση των πελατών, στην προσεκτική ακρόαση των διαφορετικών απόψεων και κυρίως στο να κάνουμε τα δύσκολα πράγματα να φαντάζουν απλά. Επιθυμία των εμπνευστών της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που πέρα από την καθημερινή ικανοποίηση που θα προσφέρει στους εργαζόμενους, θα εξελίσσει και θα βελτιώνει όλους τους ανθρώπους της σε όλα τα επίπεδα.  

Ανάπτυξη μέσω πανδημίας 

Η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο της BIOEMTECH, καθώς η αγορά μέσα στην οποία κινείται υπολειτουργούσε για μια διετία. Ωστόσο, την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε, ενώ φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις έχουν την πλειονότητα του τζίρου της, ο οποίος φαίνεται πως θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου. Φετινό στόχο της εταιρείας αποτελεί και η εσωτερική οργάνωση, ώστε να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό πωλήσεων, ενώ βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η επέκτασή της σε νέες αγορές με τοπική, όπου χρειάζεται, παρουσία.  

Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει να προχωρήσει σε επόμενο γύρο χρηματοδότησης, πιθανόν εντός του 2022, ενώ, καθώς η τεχνολογία της αξιοποιείται και για την ανάπτυξη κλινικών προϊόντων, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η είσοδος της σε μια τεράστια κλινική αγορά. Και καθώς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση οι δημιουργοί της BIOEMTECH αισιοδοξούν πως οι πρώτες πωλήσεις θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στο επόμενο διάστημα. 

Το λαμπρό παράδειγμα μιας ερευνητικής Startup  

«Κοιτώντας πίσω στο χρόνο, φαίνεται πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε είναι η αλλαγή νοοτροπίας, που αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για να μετατραπεί μια ενδιαφέρουσα ερευνητική ιδέα σε προϊόν και ο βασικός λόγος που εξαιρετικές ιδέες δεν βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά. Ακούμε συχνά για έλλειψη χρηματοδότησης και για δυσμενές τοπίο, αλλά είμαι πεπεισμένος πως αν ξεπεραστεί η ακαδημαϊκή νοοτροπία, όλα λύνονται. Όταν καταλάβαμε πως έπρεπε να αλλάξουμε εμείς και όχι οι εξωτερικές συνθήκες, άλλαξε άρδην και η πορεία της BIOEMTECH», λέει χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Λούντος.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις