Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AM4GR: Η νέα πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για το 3D Printing στην Ελλάδα

Οι τεχνολογίες του Additive Manufacturing αν και ακόμα βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχει ήδη δώσει τα πρώτα "δείγματα γραφής" έχοντας τη δυνατότητα να επιφέρουν μια πραγματική επανάσταση στον παγκόσμιο κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής με φόντο το όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση της πρωτοβουλίας AM4GR (Additive Manufacturing for Greece). Στη συνεδριακή αίθουσα του «Δημόκριτου» τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας (Siemens, ΕΛΚΕΜΕ, «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και FEAC Engineering) μίλησαν γύρω από την ανερχόμενη τεχνολογία της Προσθετικής Κατασκευής και της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης (3D Printing) ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν διεξοδικά στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν όχι μόνοι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό βιομηχανικό τομέα αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους του επιχειρείν.

Οι τεχνολογίες του Additive Manufacturing αν και ακόμα βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχει ήδη δώσει τα πρώτα “δείγματα γραφής” έχοντας τη δυνατότητα να επιφέρουν μια πραγματική επανάσταση στον παγκόσμιο κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής με φόντο το όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Τι είναι όμως η Προσθετική Κατασκευή στην οποία αρχίζει να στρέφεται σύσσωμη η παγκόσμια βιομηχανία; Η Προσθετική Κατασκευή αποτελεί χωρίς αμφιβολία το νέο hot trend στις κατασκευαστικές τεχνολογίες. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπολογιστών και των ψηφιακών συστημάτων, η Προσθετική Κατασκευή ή 3D Printing, όπως είναι ευρύτερα γνωστή αποτελεί μια καινοτόμα μέθοδο κατασκευής αντικειμένων με βάση ένα ψηφιακό μοντέλο χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιο είδος μήτρας. Το κάθε κομμάτι του παραγόμενου προϊόντος δημιουργείται με τη διαδοχική πρόσθεση υλικού σε στρώσεις, απλοποιώντας και επιταχύνοντας σε σημαντικό βαθμό την παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας, η Προσθετική Κατασκευή είναι μια νέα τεχνολογία που ανοίγει νέο δρόμο κατασκευής όπως η κατασκευή εξαρτημάτων με πολύπλοκες γεωμετρίες και πάρα πολλά πλεονεκτήματα όπως η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και περισσότερο εξατομικευμένων και περίπλοκων αντικειμένων ενώ εκτός των άλλων μειώνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος παραγωγής, η απώλεια υλικού, ενώ είναι φιλικότερη σαν τεχνολογία προς το περιβάλλον. Παράλληλα, προσφέρεται αρκετά μεγαλύτερη ευχέρεια για τους designers.

Στην αιχμή του δόρατος για την προώθηση της νέας τεχνολογίας αιχμής βρίσκεται η πρωτοβουλία AM4GR η οποία σε συνεργασία με εξέχοντες ερευνητές και κορυφαίες επιχειρήσεις θέλει να φέρει σε επαφή τις εταιρείες της βιομηχανίας με ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία συνεργειών και κοινοπραξιών σε κοινά έργα R&D. Ειδικότερα, το AM4GR θα συμβάλλει στο να αποκτήσουν οι συμμετέχουσες εταιρείες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν μέσω αυτού νέες επαγγελματικές και εμπορικές ευκαιρίες, μέσα από την επαφή τους με ένα παγκόσμιο δίκτυο αναγνωρισμένων και έμπειρων συνεργατών που θα παρέχει λύσεις και προσφορές συνεργασίας στις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Παράλληλα, ως μέλη του AM4GR, θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής και ψηφιοποίησης, να συν-δημιουργούν νέες τεχνολογίες, να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να εκπαιδεύονται από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογικών λύσεων, να είναι σε επαφή με έμπειρους ειδικούς και σημαντικές εταιρείες του κλάδου, να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και συμβουλές και να έχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα προϊόντων και παραγωγή χαμηλού όγκου (3D Printing).

Όραμα της AM4GR, είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος και δικτύου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής καθώς και μιας διεθνούς πλατφόρμας για τη ενίσχυση των επιχειρηματικών επαφών με φόντο με αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Μέλη της πρωτοβουλίας μπορούν να γίνουν υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Βιομηχανικής Παραγωγής και Κατασκευής που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής τους, έμποροι, κατασκευαστές, νεοφυείς επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου, εταιρείες παροχής εξοπλισμού, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, ρομποτικά συστήματα, CNC, AGV, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα & Πανεπιστήμια, Κέντρα Ε&Α, αλλά και ιδιώτες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί κ.λπ. με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Προσθετική Κατασκευή.

Στην εκδήλωση του AM4GR, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν στην “πράξη” τις νέες τεχνολογίες για τη βιομηχανοποίηση του Additive Manufacturing. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής των επί μέρους τεχνολογιών (material extrustion, powder bed fusion, directed energy deposition) μέσω του πρωτοποριακού virtual περιβάλλοντος στο Additive Manufacturing Experience Center που έχει δημιουργήσει η Siemens ειδικά για αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά την μέχρι τώρα υιοθέτηση της πρωτοποριακής τεχνολογίας, οι ομιλητές σημείωσαν πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους προς το 3D Printing. Σε διεθνές επίπεδο, παρόλο που τεχνολογία κάνει τα πρώτα της “βήματα” έχει βρει εφαρμογές σε κλάδους όπως η αεροδιαστημική και η αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο βασικός στόχος πίσω από την ανάπτυξη του 3D Printing είναι να αξιοποιηθεί για την μαζική παραγωγή προϊόντα της καθημερινής ζωής. Μάλιστα αυτό, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Δεδομένων των παχύτατων ρυθμών με τους οποίους τρέχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον οι καταναλωτές να “εκτυπώνουν” οι ίδιοι τα αντικείμενά τους στο σπίτι, όπως συνέβη και με το συμβατικό printer.

Αναμφίβολα, η Προσθετική Κατασκευή είναι το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας, με πολλές όμως προεκτάσεις και στους υπόλοιπους τομείς του επιχειρείν. Στην Ελλάδα, η τεχνολογία του 3D Printing έχει αποκτήσει “φωνή” μέσω της πρωτοβουλίας AM4GR, η οποία μέσω των ιδρυτικών της μελών ετοιμάζεται να προκαλέσει ολικό disrupt στον εγχώριο βιομηχανικό κλάδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις