Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Owiwi: H «κουκουβάγια» που «μάγεψε» το Ισραήλ

Η Owiwi, μέλος του gi-Cluster, ξεχώρισε ανάμεσα σε 40 startups από αποστολές άλλων χωρών, καθώς η κριτική επιτροπή του Tel Aviv Startup Challenge, με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες, την κατέταξε στις πρώτες 40 startups της παγκόσμιας σκηνής, που διαγωνίστηκαν στη φετινή διοργάνωση. Ακολούθησε η ψηφοφορία του κοινού στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, όπου η Owiwi κέρδισε τη 2η θέση!

Δείτε σχετικό θέμα: Corallia: Διάκριση για την Owiwi στο Ισραήλ

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, TAU Innovation Week στο Τελ Αβίβ. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Corallia με την υποστήριξη της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Tel Aviv StarTAU και αποτέλεσε τη συνέχεια της επίσκεψης του Ισραηλινού startup «γκουρού» Oren Simanian, ιδρυτή του StartTAU, στα ΙnnoΗubs που διαχειρίζεται το Corallia στην Αθήνα και την Πάτρα πριν από λίγους μήνες.

Αθηνά Πολίνα Ντόβα, COO και Co-Founder της Owiwi υπογράμμισε: «Δίχως άλλο, αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία όσο και ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το οικοσύστημα των high-tech startups στο Ισραήλ, να επικοινωνήσουμε και να δικτυωθούμε με τον επιχειρηματικό κόσμο, τις θερμοκοιτίδες ανάπτυξης των εκεί εταιρειών και τους αντίστοιχους επενδυτές. Όσο για την συμβολή του Corallia και προσωπικά του Δημήτρη Παπαηλιού, mi-Cluster manager και υπεύθυνου της διοργάνωσης από πλευράς του Corallia, στο πλαίσιο του Tel Aviv Startup Challenge προκειμένου να προετοιμαστούμε για το elevator pitch μας και για τις συναντήσεις μας με επενδυτές, ήταν πολύτιμη και αναντικατάστατη. Μας έφεραν σε επαφή με επενδυτικά σχήματα, με άτομα από τον χώρο για πιθανές συνεργασίες, καθώς επίσης και με άλλες startups για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Δίχως άλλο, ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για εμάς και λάβαμε ουσιαστική υποστήριξη σε όλα τα στάδια παρουσίας μας εκεί».

Recruitment μέσω gaming!

Η Owiwi, που συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής, αναπτύσσει παιχνίδια στρατηγικής των οποίων στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες τόσο για την επιλογή των υποψηφίων, όσο και για την αξιολόγηση και εκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων τους.

«Μέσα από το online παιχνίδι που αποτελεί μια διαδραστική, επιμορφωτική και ευχάριστη διαδικασία, η Owiwi βοηθά τις εταιρείες να κάνουν την πλησιέστερη αντιστοιχία ανάμεσα σε μια θέση εργασίας και τον κατάλληλο υποψήφιο με βάση την οργανωτική κουλτούρα της εταιρείας και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου. Όσο για την ανάγκη που έρχεται να καλύψει η εταιρεία, δεν είναι άλλη από την πρόσληψη των κατάλληλων ατόμων στις αντίστοιχες θέσεις με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους του recruitment, σύντμηση του δαπανώμενου χρόνου και πτώση του fail rate από λανθασμένη επιλογή προσωπικού σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό. Όμως, η εμπλοκή μας δεν σταματά εδώ, καθώς αφότου κάνουμε το assessment και γίνει η πρόσληψη εκ μέρους της επιχείρησης-πελάτη, είμαστε σε θέση να βγάλουμε ένα πλάνο προσωπικής ανάπτυξης για τον νεοπροσληφθέντα προκειμένου να φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων του. Δηλαδή, φιλοδοξούμε να διαθέτουμε ένα end to end performance management system», τόνισε ο Ηλίας Βαρθολομαίος, CEO και Co-Founder της Owiwi.

Από την πλευρά της, η κα Ντόβα σημείωσε πως: «Στις ελληνικές επιχειρήσεις και δη στον τομέα των Human Resources υπάρχουν χρήματα, έστω και λίγα, ωστόσο οι ίδιες οι εταιρείες κάνουν κακό allocation. Η δε διαδικασία του recruitment γίνεται κατά κύριο λόγο outsourced από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, μας έχουν πλησιάσει και από την πλευρά Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς ενδιαφέρονται να μας αξιοποιήσουν για την διαδικασία του career orientation και του assert development. Οπότε, η ευκαιρία για την Owiwi βρίσκεται εκεί έξω!».

Χρηματοδότηση για το επόμενο βήμα

Αυτή τη στιγμή η Owiwi στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της έχει καταφέρει να διαθέτει ήδη πελάτες. Από αυτές, ξεχωρίζει μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ρομποτικής και δη του automation robotics και έχει μεν την έδρα της στις ΗΠΑ, ωστόσο στη χώρα μας διαθέτει το λειτουργικό της τμήμα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρθολομαίος: «Στους άμεσους στόχους της Owiwi είναι η προσθήκη 9 νέων soft skills έτσι ώστε να ‘εκτιμώνται’ συνολικά 80 διαφορετικά skills. Για αυτό το λόγο θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης με νέα κεφάλαια αφενός μεν είμαστε ‘ανοικτοί’ σε κάθε επενδυτή, ανεξαρτήτως εθνικότητας και εταιρικής μορφής και αφετέρου δε σε περίπτωση εισροής κεφαλαίων της τάξεως των 200.000 ευρώ, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πραγματικότητα αρκετούς από τους υπάρχοντες σχεδιασμούς μας. Ιδεατά, θα θέλαμε από την πλευρά του επενδυτή να υπάρχει κάποιας μορφής σύνδεση με την Αγγλική αγορά, καθώς είναι μια από τις πλέον ανεπτυγμένες στο ζήτημα των Human Resources σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, πρόσφατα συμμετείχαμε στην κατηγορία Business Category στον ετήσιο διαγωνισμό Venture Further που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Σε αυτόν, οι συμμετέχοντες πρέπει να προετοιμάσουν και παρουσιάσουν ένα business plan σε μια εξειδικευμένη όσο και έμπειρη κριτική επιτροπή. Η Owiwi κατάφερε να βρεθεί στις τελικές 16 εταιρείες του διαγωνισμού από τις συνολικά 65 υποψηφιότητες, λαμβάνοντας τιμητική διάκριση».

Πυλώνες ανάπτυξης με σχεδιασμό και φιλικό περιβάλλον

Αναφορικά με την εμπειρία που αποκόμισαν από το Ισραηλινό οικοσύστημα για startuppers, τα δύο στελέχη της Owiwi δήλωσαν άκρως εντυπωσιασμένα: «Το γεγονός ότι το Ισραήλ θεωρείται ως startup nation, μόνο τυχαίο δεν είναι! Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως στη συγκεκριμένη χώρα οι startup επιχειρήσεις αποτελούν μέσο βιώσιμης ανάπτυξης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη μιας προηγμένης επιχειρηματικής κουλτούρας και σκέψης, που διακρίνεται από εντυπωσιακή ταχύτητα στο ζήτημα των διαδικασιών. Οι διαφορές του ελληνικού και του ισραηλινού οικοσυστήματος είναι χαώδεις, ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε πως οι Ισραηλινοί ασχολούνται ενεργά και έχουν υιοθετήσει το startup οικοσύστημα από το 1989. Θεωρούμε πως η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο χωρών στο συγκεκριμένο θέμα έγκειται στην ύπαρξη από τη μια πλευρά και την απουσία από την άλλη των πυλώνων ανάπτυξης. Κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν οι στέρεες βάσεις που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στο να σε κατευθύνουν ανάλογα με τα προτερήματα και τις δυνατότητές σου. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ το οικοσύστημα κινείται γύρω από συγκεκριμένους τομείς, όπως λ.χ. το fintech, την ασφάλεια και τα big data. Επιπροσθέτως, στο Ισραήλ υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων και του οικοσυστήματος των startup. Εκεί, η εκάστοτε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την έννοια της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και φροντίζει να την προωθεί, αναπτύσσει και εξελίσσει. Τέλος, το… brain drain στο Ισραήλ γίνεται με σχέδιο και μεθοδικότητα. Και εξηγούμαι: Το ίδιο το κράτος φροντίζει για την ‘διασπορά’ των ατόμων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλού κύρους και αξίας σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτοί με τη σειρά τους λαμβάνουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εν συνεχεία επιστρέφουν στο Ισραήλ προκειμένου να αναπτύξουν την ιδέα ή την επιχείρησή τους, αφού διαθέτουν το απαιτούμενο φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προσφέρουν πίσω στο έθνος και την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Στοιχείο που αν μη τι άλλο στην πατρίδα μας δυστυχώς δεν υφίσταται».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις