Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Ρουμανία

Η Ρουμανία βρίσκεται σε φάση μετάβασης της παραγωγής ενέργειας, από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, με μεγάλες επιχορηγήσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

 

 

Επιχειρηματική αποστολή στη Ρουμανία συνδιοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και ο ΣΕΒΕ, με συμμετοχή επιχειρήσεων από τους κλάδους της υγείας, των φαρμάκων και των καλλυντικών, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, των γεωργικών λιπασμάτων και των τεχνολογιών πληροφορικής.

Την ελληνική αποστολή συνόδευσε η γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Yπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, η οποία επεσήμανε την ισχυρή βούληση της Ελλάδος για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρουμανία και ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών/εμπορικών σχέσεων, αξιοποιώντας το γενικότερο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που έχει οδηγήσει σε ρεκόρ τόσο στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων όσο και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή συντελούν καθοριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση».

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, η Ρουμανία βρίσκεται σε φάση μετάβασης της παραγωγής ενέργειας, από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, με μεγάλες επιχορηγήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Με δεδομένο ότι ο στόχος της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για το 2030 είναι να φτάσει στο 30,7%, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Στον αγροτικό τομέα, παρ’ όλο που η Ρουμανία έχει περίπου 15 εκατ. εκτάρια γεωργικής γης -και μάλιστα τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια δημητριακών- η χώρα εισάγει πολλά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από άμεσες εξαγωγές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους: Της ψηφιοποίησης του γεωργικού τομέα, των υποδομών άρδευσης και διάβρωσης του εδάφους, στη μηχανοποίηση και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, στα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, καθώς και στη βιολογική γεωργία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Ευκαιρίες ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανάπτυξη όσον αφορά την κατασκευή οδικών αξόνων και την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβαση του δημόσιου τομέα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία (PNRR), καθώς και την κατασκευή νέων κτηρίων που θα φιλοξενήσουν κατοικίες και γραφεία, ακολουθώντας τις πράσινες και ψηφιακές προδιαγραφές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις