Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρώπη δημιουργεί “ασφαλείς” εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών

Ευρωπαίοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τη μόλυνση, χωρίς να καταπατώνται οι αυστηροί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα και την προστασίας τους.

H Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing initiative    (PEPP-PT), όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία και η ομάδα ερευνητών, ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι θα κυκλοφορήσει τον κώδικα μιας εφαρμογής, η οποία θα επιτρέπει την ανίχνευση επαφών, τηρώντας παράλληλα το GDPR.  Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 130 ακαδημαϊκοί από οκτώ χώρες.

Πώς θα λειτουργεί 

Ο κώδικας που δημιούργησαν οι ερευνητές θα αναλύει τα σήματα Bluetooth μεταξύ των κινητών τηλεφώνων για να ανιχνεύσει χρήστες που είναι αρκετά κοντά για να μολύνουν ο ένας τον άλλο. Τα δεδομένα αυτά θα αποθηκεύονται προσωρινά στα τηλέφωνα. Σε περίπτωση που οι χρήστες βρεθούν αργότερα θετικοί για τον ιό, η εκάστοτε εφαρμογή θα ειδοποιεί όποιον έχει βρεθεί κοντά τους τις προηγούμενες ημέρες.

Σε αντίθεση με την πιο επεμβατική τεχνολογία επιτήρησης που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό λοιμώξεων σε μέρη του κόσμου με χαμηλότερα πρότυπα προστασίας προσωπικών δεδομένων, το νέο ευρωπαϊκό λογισμικό ενσωματώνει διασφαλίσεις για την κρυπτογράφηση δεδομένων και την ανώνυμη προσωπική πληροφόρηση, σύμφωνα με ορισμένους εμπλεκόμενους οργανισμούς, όπως το Fraunhofer Heinrich Hertz Institute στο Βερολίνο και στην Ecole Polytechnique Fédérale στη Λωζάνη.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή είναι η “τεχνολογική κερκόπορτα” που ανοίγει ο κορωνοϊός

Αυτό το καθιστά ασφαλές στις “εισβολές” από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, και διασφαλίζει ότι τα πρότυπα προστασίας δεδομένων δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία του κώδικα γίνεται για να δημιουργηθούν επιμέρους εθνικές εφαρμογές σε κάθε χώρα της ηπείρου, οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους για να περιορίζεται η μετάδοση του ιού.

Η λήψη των εφαρμογών που θα δημιουργηθούν θα είναι εθελοντική.  Αυτό αφενός αποτελεί πλεονέκτημα, αφετέρου μια μεγάλη πρόκληση: να πειστούν αρκετοί άνθρωποι να κατεβάσουν την εφαρμογή προκειμένου να γίνει πράγματι ένα λειτουργικό εργαλείο.

Στην πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή συμμετέχουν οργανισμοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία, όμως μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί, ακόμα και εκτός Ευρώπης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις