Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι προτάσεις της DOCANDU για τη συνύπαρξη νοσοκομείων και startups

Στον κύκλο των συζητήσεων «Νοσοκομεία & Startups: Εφαρμόζοντας την Καινοτομία σε πραγματικό περιβάλλον», το οποίο διοργανώθηκε, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο των δράσεων του EIT Health HUB για την Ελλάδα, μίλησαν οι συνιδρυτές της DOCANDU – ως βασικός εκπρόσωπος του οικοσυστήματος των Startup – Δρ. Πέτρος Πανδής CEO και ο Δρ. Ιωάννης Γεωργόπουλος Chief Medical Officer.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Δρ. Πέτρος Πανδής, Διευθύνων Σύμβουλος της DOCANDU, επισήμανε το ρόλο τόσο της εταιρείας αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων, γενικότερα, στην υποστήριξη των νοσοκομείων να ψηφιοποιήσουν υπάρχουσες διαδικασίες και να εντάξουν την ψηφιακή υγεία στις υπηρεσίες τους προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο τρόπος που παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στου ασθενείς.

Από την πλευρά του, ο Παιδοχειρουργός Δρ. Γεωργόπουλος Ιωάννης, CMO και συνιδρυτής της Docandu, με τον διττό ρόλο του εν ενεργεία κλινικού ιατρού αλλά και συνιδρυτή μιας startup ψηφιακής υγείας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με την ψηφιακή καινοτομία στην υγεία. Χαρτογράφησε τα παιδικά βήματα που γίνονται από μεριάς της πολιτείας αλλά και φορέων προς τον εκσυγχρονισμό της υγείας αλλά και τις μεμονωμένες αξιόλογες προσπάθειες από μεριάς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που επιβιώνουν δύσκολα λόγω δυσπιστίας τόσο των πολιτών όσο και ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η δυσπιστία των νοσοκομείων για να συνεργαστούν με startups έχει να κάνει με το ότι η ψηφιακή υγεία αποτελεί ένα νέο άγνωστο πεδίο αλλά και πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η άγνοια των σύγχρονων τεχνολογιών από ανθρώπους σε επιτελικές θέσεις, η ανασφάλεια που πηγάζει από την αδυναμία ουσιαστικής αξιολόγησης της αξιοπιστίας και ασφάλειας των εφαρμογών τεχνολογίας, η σπάνια συνθήκη ενεργών ιατρών που ασχολούνται και να κατέχουν καλά την καινοτομία, η απουσία ειδικών αρμόδιων επιτροπών ή τμημάτων στα νοσοκομεία αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης πόρων καθότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να δαπανηθούν κονδύλια σε κάτι που, επί της παρούσης, θεωρείται δευτερευούσης σημασίας.

Ο Δρ. Γεωργόπουλος συμπλήρωσε ότι ένα πρώτο βήμα, προς την σωστή κατεύθυνση, αποτελεί η δικτύωση των startups και η γνωριμία με τους εκπροσώπους των νοσοκομείων και η σύναψη πιλοτικών, αρχικά, συνεργασιών επί συγκεκριμένων αναγκών των νοσοκομείων εφόσον αυτά τις κοινοποιούν σε αρμόδιους ενδιάμεσους φορείς, όπως πιθανώς το ΕΚΤ.

Οι προτάσεις της DOCANDU για τη συνύπαρξη νοσοκομείων και startups

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, CEO της Docandu και ερευνητής στον τομέα της Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Imperial College London, Δρ. Πέτρος Πανδής, ανέπτυξε μία σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο μέσω της DOCANDU:

  • Έξυπνος Έλεγχος Συμπτωμάτων / Online Triage: μια online υπηρεσία που μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην ιστοσελίδα των νοσοκομείων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ασθενής πριν επισκεφθεί ένα νοσοκομείο μπορεί να κάνει έναν γρήγορο έλεγχο συμπτωμάτων μέσω ενός chatbot και να πάρει μια γρήγορη πρώτη συμβουλή σχετικά με τι σημαίνουν τα συμπτώματα του, ποσό επείγον είναι όπως επίσης τι ειδικότητα ιατρού πρέπει να επισκεφθεί. Επίσης, πριν επισκεφθεί το νοσοκομείο του δίνεται η δυνατότητα να μιλήσει online με έναν γενικό ιατρό για να του δώσει περεταίρω συμβουλές. Με αυτό τον τρόπο εντάσσοντας τις τεχνολογίες και υπηρεσίες της DOCANDU σε ένα νοσοκομείο διευκολύνουμε τους ασθενείς για την σωστή και άμεση ενημέρωση τους καθώς ταυτόχρονα δημιουργείται μια τάση αποσυμφόρησης των νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρειάζεται επίσκεψη σε νοσοκομείο.
  • Δημιουργία ψηφιακού ιατρείου: Η DOCANDU μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε οποιαδήποτε κλινική δομή να εντάξει τεχνολογία απομακρυσμένη ιατρικής συμβουλευτικής.
  • Έρευνα/ Proof of concepts σε καινοτόμες λύσεις και ψηφιακά εργαλεία στην υγεία για την ενίσχυση της αυτοφροντίδας: Η DOCANDU μπορεί να δώσει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να δοκιμάσουν διάφορες ψηφιακές καινοτομίες όπως εργαλεία για την διαχείριση του διαβήτη, εξ αποστάσεως δερματολογικά εκτίμηση και εξ ‘αποστάσεως triage με την χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πλεονεκτήματα από μια συνεργασία των startups με τα νοσοκομεία:

  • Ασθενείς: Ενίσχυση της αυτοφροντίδας και πρόσβαση σε πιο άμεση και σωστή πληροφόρηση, καλύτερες υπηρεσίες υγεία
  • Startups: Πρόσβαση σε μεγαλύτερο pool ασθενών, βελτιστοποίηση τεχνολογιών
  • Νοσοκομεία: Βελτιστοποίηση των υπηρεσιών υγείας, αποσυμφόρηση των περιστατικών που δεν χρειάζεται επίσκεψη σε νοσοκομείο (πάνω από 30% των περιπτώσεων ασθενών που επισκέπτονται ένα νοσοκομείο δεν είναι επείγον ενώ 20% δεν χρειάζεται καν να επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο)

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις