Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το 40% των επιχειρήσεων νιώθει ότι απειλείται από τις κυβερνοεπιθέσεις το 2021

Η πανδημία, οι κυρώσεις και η αστάθεια της αγοράς μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων για τις επιχειρήσεις.

Με την πάροδο των ετών, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι παραβιάσεις δεδομένων έγιναν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στον επιχειρηματικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα και προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα σε εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το BuyShares.co.uk, πάνω από το 40% των εταιρειών αισθάνονται ότι απειλούνται από περιστατικά στον κυβερνοχώρο και το θεωρούν τον πιο ανησυχητικό επιχειρηματικό κίνδυνο το 2021.

Διακοπή εργασιών, πανδημία και περιστατικά στον κυβερνοχώρο οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Η παγκόσμια ανησυχία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την αδυναμία της τεχνολογίας της πληροφορίας και τις παραβιάσεις δεδομένων αυξάνεται εδώ και χρόνια. Πριν από την πανδημία, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο ήταν ο νούμερο 1 επιχειρηματικός κίνδυνος παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για προϊόντα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Παρόλο που τα συμβάντα αυτά στον κυβερνοχώρο εξακολουθούν να προβληματίζουν σημαντικά τις εταιρείες και τους οργανισμούς, η COVID-19 επηρέασε την κατάταξη των μεγαλύτερων κινδύνων στον επιχειρηματικό τομέα.

Σύμφωνα με την έρευνα Allianz Risk Barometer, η διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως ο κορυφαίος επιχειρηματικός κίνδυνος το 2021. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός βρισκόταν στην πρώτη θέση επτά φορές την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η πανδημία έχει εντείνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την διακοπή των εργασιών. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 94% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πέρυσι μια διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζεται με την COVID-19.

Η λίστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους

Το ξέσπασμα της πανδημίας ανέβηκε 15 θέσεις και έγινε ο δεύτερος σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος, με το 40% των εταιρειών να ανησυχεί για αυτού του είδους την αβεβαιότητα. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατατάχθηκαν ως ο τρίτος μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος παγκοσμίως, κυρίως λόγω της βιασύνης προς την ψηφιοποίηση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ως το σημαντικότερο πρόβλημα από την απώλεια καλής φήμης, τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τους πολιτικούς κινδύνους.

Οι εξελίξεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας ή της διακύμανσης που γνωρίζει, του εντεινόμενου ανταγωνισμού, των νεοεισερχόμενων και των συγχωνεύσεων και εξαγορών, κατατάσσονται φέτος ως ο τέταρτος μεγαλύτερος κίνδυνος στον επιχειρηματικό τομέα, με μερίδιο 19% μεταξύ των ερωτηθέντων. Οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι και οι δασμοί, οι οικονομικές κυρώσεις, το Brexit και η αποσύνθεση της Ευρωζώνης, κλείνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας με μερίδιο επίσης 19%, αντίστοιχα.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας θα φτάσουν τα 131,8 δισ. δολάρια το 2021

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί παγκοσμίως χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ λόγω του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κάθε χρόνο. Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές αύξησαν σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους για την κυβερνοασφάλεια, οι παραβιάσεις δεδομένων, το phishing, οι επιθέσεις ransomware ή η κυβερνοκατασκοπεία εξακολουθούν να συνιστούν τεράστια απειλή για τις δραστηριότητές τους.

Πέρυσι, οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί παγκοσμίως δαπάνησαν πάνω από 120 δισ. δολάρια για προϊόντα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας, 8 δισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Η έρευνα της Statista έδειξε ότι το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση σε 131,8 δισ. δολάρια το 2021.

Οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας, όπως η ανάλυση κινδύνου δεδομένων, η απόκρυψη δεδομένων και η εύρεση ευπαθειών, είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας ολόκληρης της αγοράς που αναμένεται να φθάσει σε αξία 61,4 δισ. δολάρια φέτος. Ακολουθούν το λογισμικό και το υλικό κυβερνοασφάλειας με έσοδα 44,3 δισ. και 26 δισ. δολάρια αναλόγως. Μέχρι το 2025, τα παγκόσμια έσοδα από την κυβερνοασφάλεια προβλέπεται να αγγίξουν τα 210 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις