Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νέες χρηματοδοτήσεις – «έκπληξη» και το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού οικοσυστήματος για το οποίο κανείς δεν μιλάει!

Οι επενδύσεις για τις ελληνικές Startups πέφτουν βροχή η μία μετά την άλλη, όλα λοιπόν βαδίζουν ρολόι ή μήπως όχι;

Οι επενδύσεις για τις ελληνικές Startups πέφτουν βροχή η μία μετά την άλλη, όλα λοιπόν βαδίζουν ρολόι ή μήπως όχι;

Ακούγαμε όλοι στην αρχή της χρονιάς ότι θα πέσει «ξηρασία» το 2023 για της Startups σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες έκαναν τη μεγάλη έκπληξη με τις εξαγορές και τις χρηματοδοτήσεις να πέφτουν βροχή ή μια μετά την άλλη. Μόνο αυτές τις δύο μέρες είδαμε την Perceptual Robotics και τη Caroo να «σηκώνουν» νέους γύρους χρηματοδότησης. Και μαντέψτε; Έρχονται και άλλες! Ναι – ναι καλά ακούσατε!

Η στήλη μαθαίνει ότι σύντομα θα ακούσουμε κι άλλα χαρμόσυνα νέα και μάλιστα από εταιρείες που αναμένεται να μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον. Όλα λοιπόν βαδίζουν καλώς στον «πλανήτη» των ελληνικών Startups έτσι δεν είναι; Η μήπως όχι;

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, ωραία όλα αυτά, αλλά ξέρουμε όλοι ότι στην ελληνική Startup σκηνή δεν είναι όλα μέλι γάλα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν έχει νόημα να κοροϊδευόμαστε κιόλας μεταξύ μας. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τα κενά που υπάρχουν στο κομμάτι των επενδύσεων, ειδικά όταν αυτά αφορούν ολόκληρες αγορές αξίας τρισεκατομμυρίων! Το ότι δεν υπάρχει μέριμνα στη χώρα μας για την ανάπτυξη του βιοτεχνολογικού τομέα δεν προκαλεί δυστυχώς σε κανέναν εντύπωση. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το οικοσύστημα καινοτομίας θα έπρεπε να μας προκαλεί και μάλιστα πολύ.

Δυστυχώς, η στήλη επίσης μαθαίνει ότι οι ελληνικές BioTech Startups πηγαίνουν στα εγχώρια VCs για χρηματοδότηση και τρώνε «πόρτα». Γιατί; Είτε διότι δεν θέλουν να αναλάβουν το έξτρα ρίσκο που συνεπάγεται μια βιοτεχνολογική εταιρεία, είτε διότι δεν γνωρίζουν καθόλου το αντικείμενο. Και πράγματι το ρίσκο γύρω από τις BioTech είναι πολύ μεγάλο, κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό. Ειδικά, εάν μιλάμε για εταιρείες που διεξάγουν κλινικές μελέτες και παράγουν νέα φάρμακα μπορεί να περάσουν πάρα πολλά χρόνια έως ότου γίνουν κερδοφόρες. Καμία ένσταση εδώ. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την κοινωνία, μιλάμε και για μια αγορά η αξία της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή, όχι μόνο βρίσκεται δεκαετίες πίσω, δεν υπάρχει καν στον χάρτη. Δεν νομίζετε ότι πρέπει κάποτε να ανοίξουμε τουλάχιστον αυτή τη συζήτηση;

Οι ελληνικές BioTech ακόμα παλεύουν να βρουν τη θέση τους στην εγχώρια σκηνή. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν καν που να απευθυνθούν για στήριξη, με αποτέλεσμα να πρέπει να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Κατά τα άλλα εμείς καθόμαστε και περιμένουμε το οικοσύστημα να ωριμάσει…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις