Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GeoSense: Όταν τα επαγγελματικά drones αναβαθμίζουν τη σύγχρονη γεωργία 

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος των drones μιλούν αποκλειστικά στο STARTUPPER MAG και εξηγούν πώς η επαναστατική τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα διαμορφώσει το μέλλον μας

Η GeoSense, από την ίδρυσή της το 2002, προσφέρει στην αγορά ολοκληρωμένες λύσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της γεωπληροφορικής καθώς και της παραγωγής και διαχείρισης χωρικών δεδομένων.

Το 2011 εισήγαγε το πρώτο εναέριο μη επανδρωμένο σύστημα (UAS) για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα, όντας πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην τεχνολογία των επαγγελματικών drones, ενώ τα τελευταία 10 έτη αντιπροσωπεύει και διαθέτει μια σειρά μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων για άκρως επαγγελματική χρήση.

Σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, αποτελώντας την πλέον αξιόπιστη επιλογή σε επαγγελματικές λύσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα συνεχίζει την παραδοσιακή δραστηριότητά της παρέχοντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στα αντικείμενα γεωπληροφορικής, θερμογραφίας, 3D scanning κ.α. Έχοντας ένα σημαντικό δίκτυο συνεργατών, καθώς και μεγάλες πωλήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχει πλήρη υποστήριξη στην χρήση των προϊόντων της.

Στο STARTUPPER MAG μίλησε ο CEO της GeoSense, Δημήτρης Ράμναλης.

O CEO της GeoSense, Δημήτρης Ράμναλης

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων;

Δημήτρης Ράμναλης: Το έντονο ενδιαφέρον για τα drones σχετίζεται θα έλεγα με τα όρια της ανθρώπινης φύσης. Η πτήση ήταν πάντα προνόμιο των πουλιών και των «θεών» μέχρι την εμφάνιση των ιπτάμενων μηχανών, που συνεχίζουν και εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Ως προϊόν τεχνολογίας αιχμής, τα drones έγιναν γρήγορα πολύ δημοφιλή, χαρίζοντας τρόπον τινά στους κοινούς θνητούς την εμπειρία μιας πτήσης. Αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία κάνει καλό στον άνθρωπο βοηθώντας τον, αλλά και κακό ταυτόχρονα αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο. Όπως όλα τα προϊόντα τεχνολογίας έτσι και τα drones εάν χρησιμοποιηθούν με ορθή πρακτική θα λέγαμε πως μόνο θετική επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Ξεκινώντας από τη χρήση τους ως μέσo αναψυχής και προχωρώντας σε πιο επαγγελματικές εφαρμογές, μιας και η εισαγωγή των drones σε διάφορα επαγγέλματα αυξάνεται διαρκώς, συμβάλλουν για παράδειγμα στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κάτι που τονώνει την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα εφαρμογές τους όπως αυτές της δημόσιας ασφάλειας, των διασώσεων, της πρόσβασης σε απομακρυσμένες περιοχές, της επιτήρησης υποδομών και του εντοπισμού προβλημάτων αλλά ακόμη και της ανίχνευσης ασθενειών σε ζώα και καλλιέργειες πριν αυτές εξαπλωθούν, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές;

Δημήτρης Ράμναλης: Η χρήση της τεχνολογίας των drones είναι πλέον πολυδιάστατη και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια εξέλιξης της παραγωγικής διαδικασίας αρκετών κλάδων και υποστηρίζουν πολλά επαγγέλματα και εργασίες.

Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός έργου, τόσο από το πρώτο στάδιο της μελέτης για το οποίο γίνεται συλλογή και επεξεργασία φωτογραμμετρικών δεδομένων με σκοπό την τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής, όσο και κατά τη διαδικασία της κατασκευής του έργου, τα drones συμβάλλουν στη μετρητική τεκμηρίωση της εξέλιξής του και της προόδου των εργασιών. Επίσης, συμβάλλουν τα μέγιστα και στην παραγωγή των ψηφιακών διδύμων, των εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων δηλαδή, όχι μόνο των κατασκευών αλλά ακόμη και ολόκληρων πόλεων.

Επίκαιρο παράδειγμα η επιθεώρηση του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ όπου η συλλογή των εικόνων με συστηματική μεθοδολογία έγινε με τη βοήθεια drones ποικίλων τύπων και η επεξεργασία που ακολούθησε, έδωσε αξιοποιήσιμα μετρητικά αποτελέσματα.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε πως σαφώς δεν αντικαθιστούν καθολικά τις πιο παραδοσιακές μεθοδολογίες αλλά η χρήση των drones προτιμάται, όπου αυτή είναι εφικτή, μιας και αυξάνει την παραγωγικότητα και μειώνει το κόστος εργασιών, παράγοντες που σε συνδυασμό με το αυξανόμενο πλήθος επιλογών και τις ολοένα και πιο προσιτές τιμές κτήσης, που είναι και οι βασικοί λόγοι άλλωστε της συνεχούς αύξησης της ζήτησης και βοηθά να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών τους.

 

STARTUPPER MAG: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα drones;

Δημήτρης Ράμναλης: Ίσως σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ως πρόκληση ο χώρος εργασίας τους. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο χώρος εργασίας των drones είναι ο εναέριος, ο οποίος είναι ένας αυστηρά κανονικοποιημένος και ρυθμισμένος χώρος, τουλάχιστον για τα επανδρωμένα αεροχήματα. Τα τελευταία χρόνια περνάμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου από μια κατάσταση μη εποπτείας της χρήσης των drones, και στο ενδιάμεσο ενός εθνικού ρυθμιστικού κανονισμού καταλήγουμε σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό ο οποίος εφαρμόζεται σταδιακά και που ως στόχο έχει την πλήρη ένταξη των drones στον εναέριο χώρο με ασφάλεια, εποπτεία και διαδικασίες.

Προφανώς, αν και κανονιστικά βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όταν θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ώθηση της επιχειρηματικότητας γύρω από τα drones σε νέα επίπεδα. Εξάλλου, όπως συνηθίζεται, το όποιο ρυθμιστικό – κανονιστικό πλαίσιο έπεται της τεχνολογικής εξέλιξης.

 

STARTUPPER MAG: Πώς θα εξελιχθούν τα drones στο μέλλον και σε ποιους τομείς;

Δημήτρης Ράμναλης: H εισαγωγή των drones σε διάφορα επαγγέλματα αυξάνεται διαρκώς. Τα drones υποστηρίζουν επαγγέλματα και εργασίες όπως η τοπογραφία, η χαρτογράφηση, η παραγωγή ψηφιακών διδύμων, η επιθεώρηση κατασκευών και βιομηχανίας, η γεωργία, η έρευνα και διάσωση, η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και όσων σχετίζονται με αέριους ρύπους, οι κινηματογραφήσεις, το real estate και προσεχώς θα δούμε μεταφορές αντικειμένων, ενδεχομένως και ανθρώπων.

Στην GeoSense πιστεύουμε ότι το μοντέλο DaaS Drone-as-a-Service, με ενσωματωμένες τεχνολογίες αιχμής, όπως όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), το Διαδίκτυο Υπηρεσιών και Πραγμάτων (internet of services, internet of things), η μηχανική μάθηση (Machine Learning), οι τεχνολογίες φωνής, οι τεχνολογίες ανάπτυξης ολοκληρωμένων συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων, τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και σύγχρονης φωτογραμμετρίας κ.ά., αποτελεί ήδη το άμεσο επόμενο βήμα και τάση στον χώρο των drones για επαγγελματική χρήση, με έντονο οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών που θα απευθύνονται σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ασφάλεια, η προστασία αγαθών, περιουσιών και προσώπων, η αποτίμηση και κυρίως η πρόληψη φυσικών καταστροφών, αλλά και σε επιστημονικούς τομείς όπως η μηχανική, η γεωλογία, η γεωργία κ.ά.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να χρησιμοποιηθούν για την αγροτική οικονομία;

Δημήτρης Ράμναλης: Η υιοθέτηση πρακτικών Γεωργίας Ακριβείας –όπως συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στη χρήση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα– με χρήση drones μπορεί να αποτελέσει μια μέθοδο αριστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας που θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, θα εξοικονομεί πόρους και εισροές και θα στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής επιχείρησης. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν ως στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των συντελεστών παραγωγής και δυνητικά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η χρήση τους αποσκοπεί στο να προσδώσει οφέλη που θα προκύψουν κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, της ευζωίας των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεπώς, συμβάλλουν στον ευρύτερο στόχο που αφορά την αειφορία της γεωργικής παραγωγής. Η εφαρμογή τους έχει καταστεί δυνατή χάρη στην ανάπτυξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τους αισθητήρες, τη φωτογραμμετρία, τη χαρτογράφηση και τη σύνδεση με δράσεις που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία όπως την καλλιέργεια, τη σπορά, τη λίπανση, την εφαρμογή σκευασμάτων ακόμη και με ψεκαστικά drones και τέλος τη συγκομιδή.

Στην Ελλάδα ήδη υπάρχει υψηλή τεχνογνωσία για τη χρήση τέτοιων μεθοδολογιών σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας, όπου ανάλογα με τον αισθητήρα, στο ορατό φάσμα μπορούμε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια τον φυσικό χώρο και να μελετήσουμε υψομετρία, κλίσεις εδάφους, λεκάνες συγκέντρωσης/απορροής νερού, ύψος φυτών, φυτομάζα κ.λπ. ενώ σε φάσματα πέραν του ορατού, μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια να εντοπίσουμε προβλήματα στη φωτοσύνθεση, άρα και στην υγεία των φυτών μιας καλλιέργειας. Για παράδειγμα, με χρήση του δείκτη βλάστησης NDVI μπορούμε να αποτυπώσουμε την υγεία ενός φυτού ή με τον θερμικό αισθητήρα να μελετήσουμε φαινόμενα stress λόγω έλλειψης νερού κ.λπ.

Συνεπώς η υιοθέτηση των drones στην αγροτική οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, εξοικονομεί πόρους και εισροές, στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μειώνοντας τις παράπλευρες συνέπειες των ψεκασμών και αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα.

 

STARTUPPER MAG: Πώς μπορούν τα drones να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος;

Δημήτρης Ράμναλης: Ευρεία είναι η χρήση τους σε περιβαλλοντικές εφαρμογές. Η συλλογή δεδομένων και η παρακολούθηση των φυσικών πόρων, των δασών και των υγροτόπων της χώρας για παράδειγμα, γίνεται ευκολότερα, αναλυτικότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς μεταβάλλονται τα παραπάνω και πώς να τα προστατεύσουν. Τα drones χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων εργασιών εξόρυξης και υλοτομίας, συμβάλλοντας στην προστασία αυτών των περιοχών από παράνομη εκμετάλλευση, αλλά πολύ σημαντική και διαδεδομένη είναι η συμβολή τους στην πυρανίχνευση δασικών εκτάσεων και το συντονισμό σχετικών επιχειρήσεων.

Έτσι τα drones ήδη αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση και την προστασία του περιβάλλοντος και θα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση ολοένα και περισσότερο.

 

 

Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #45

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις