Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οριστικό τέλος για την Silicon Valley Bank

Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν σήμερα την τράπεζα σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι καταθέτες

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Silicon Valley Bank, οι οποίες ξυπνούν μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Πιο συγκεκριμένα, με μία αντίδραση εξπρές οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν σήμερα (10/3) την τράπεζα, θέτοντάς την υπό αναγκαστική διαχείριση σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι καταθέτες. Την ίδια ώρα, το «κραχ» της SVB έχει στείλει κύματα σοκ στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας τη FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.

Η FDIC υποστηρίζει ότι οι καταθέτες που είναι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Από την άλλη, οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό. Το πιστοποιητικό συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από άλλη, υγιή τράπεζα, διαφορετικά το FDIC θα πληρώσει τους καταθέτες μέχρι το όριο ασφάλισης, με το «κούρεμα» να βρίσκεται στο τραπέζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SVB είναι το πρώτο ίδρυμα που ασφαλίζεται από τη FDIC και χρεοκοπεί, μετά τον Οκτώβριο του 2020, όταν έκλεισε η Almena State Bank, του Κάνσας.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη (9/3) όταν η SVB, η οποία ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε Startups τεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές η τράπεζα προχώρησε στην κίνηση αυτή εξαιτίας των υψηλών εκροών καταθέσεων που είδε λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των Startup.

Η είδηση τρόμαξε αρκετά μεγάλα Venture Capital funds, μεταξύ των οποίων το Founders Fund, τη Coatue Management και την Union Square Ventures, τα οποία ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Οι εξελίξεις γύρω από την SVB προκάλεσαν χρηματοπιστωτικό «πυρετό» στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές της τράπεζας να δέχονται ανελέητο «σφυροκόπημα» για δύο συνεχόμενες μέρες.

Η τράπεζα έκανε απέλπιδες προσπάθειες για να αντλήσει κεφάλαια, αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε στράφηκε προς το σενάριο της πώλησης, όμως μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έφταναν τα 209 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές της καταθέσεις υπολογίζονταν στα 175,4 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις