Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Στροφή” της κυβέρνησης στις startups και τη νεανική επιχειρηματικότητα;

Τις πρώτες – έστω και δειλές – αναφορές στις startup επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία έκανε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το οικονομικό της πλάνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη στα σκαριά. Σύμφωνα, όμως, με όσα εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, το συντονισμό των δράσεων θα αναλάβει ένας ειδικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο οποίος θα δημιουργηθεί υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, θα επανασχεδιαστεί ο επενδυτικός νόμος, ενώ ανάμεσα στις αρμοδιότητες του νέου φορέα θα είναι ειδικά οι startups.

Στα κυβερνητικά σχέδια εντάσσεται, επίσης, η αξιοποίηση του «νέου» ΕΣΠΑ (2014-2020) για τέσσερα προγράμματα, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις startup επιχειρήσεις:
– Δράση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Δράση ανάπτυξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας αξίας 120 εκατ ευρώ και θα αφορά έως 2.500 μικρές και πολύ μικρές startup επιχειρήσεις.
– Δράση για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
– Ανάλογη δράση  ύψους 230 εκατ. ευρώ για 65.000 ανέργους.

Ειδικά για την έρευνα και τις startups, σχεδιάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Παιδείας η δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις χρηματοδοτήσεις των νεοφυών επιχειρήσεων – πρόταση την οποία είχε διατυπώσει προεκλογικά στο EMEAgr ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για την έρευνα, Κώστας Φωτάκης, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί το ταμείο αυτό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις