Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μ. Δασκαλάκης: «Να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την κατεύθυνση των JEREMIE funds»

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση για το ελληνικό startup «οικοσύστημα» διοργανώθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο τέλος του 2012 τα JEREMIE funds, τα επενδυτικά ταμεία τα οποία με τη συμμετοχή κοινοτικών κονδυλίων και ιδιωτικών κεφαλαίων επενδύουν σε νέες και πολύ μικρές εταιρείες τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Στην εκδήλωση κατεγράφη και παρουσιάσθηκε η μέχρι στιγμής δραστηριότητα των εν λόγω επενδυτικών ταμείων (το οποίο πραγματοποιούν σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία των επενδύσεων σε ελληνικές τεχνολογικές startups – στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του EMEA.gr: 19 επενδύσεις στο σύνολο 32 και 10,925 εκατ. δολ. από 45,388 εκατ. δολ. συνολικά) και συμμετείχαν οι διαχειριστές και των τεσσάρων ταμείων που έχουν δημιουργηθεί (Elikonos JEREMIE Sicar, Odyssey JEREMIE Partners, Openfund JEREMIE II, Piraeus JEREMIE Tech Catalyst Fund), καθώς και εκπρόσωποι από δύο εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει κάθε ταμείο.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο οποίος σε μία αναδρομή της ιστορίας δημιουργίας των ταμείων υπενθύμισε ότι αρχικά το πρόγραμμα JEREMIE στην Ελλάδα αφορούσε σε 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση επιτοκίου για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων (πρόγραμμα με δημόσια συμμετοχή 90 εκατ. ευρώ το οποίο τελικά δεν «προχώρησε») και για την παροχή κεφαλαίων σποράς και αρχικού σταδίου σε τεχνολογικές εταιρείες μέσω επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ συνολικά και 49 εκατ. ευρώ δημόσιας συμμετοχής, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν τα τέσσερα JEREMIE funds, τα οποία «ξεκλείδωσαν» την αγορά του VC στην Ελλάδα).

«Στο VC πήγαμε καλύτερα και ήδη έχουν επενδυθεί τα 21 από τα 49 εκατ. ευρώ δημόσιας συμμετοχής, δηλαδή το 40%. Έχουν πραγματοποιηθεί 37 επενδύσεις σε 34 εταιρείες συνολικά», απαρίθμησε ο Μ. Δασκαλάκης και τόνισε:

«Μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τη λειτουργία των JEREMIE funds, να διασφαλίσουμε την κατεύθυνση των υπολειπόμενων επενδύσεων, να ισορροπήσουμε καλύτερα το μείγμα δημόσιας και ιδιωτικής συμμετοχής και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια των ταμείων. Είναι η πρώτη φορά που λειτουργούν τα ταμεία αυτά και έγιναν αστοχίες από όλους», δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί στις αναφορές του αυτές.

Σε άλλο σημείο του λόγου του τόνισε ότι οι δημόσιες πηγές κεφαλαίων μεγάλωσαν τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά σε ό,τι αφορά στην ενθάρρυνση της καινοτομίας. «Προς θεού, δεν πρέπει να επιδοθούμε σε ένα άλλου τύπου ‘κυνήγι’ κρατικών επιδοτήσεων», τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις θέσεις εργασίας που «ανοίγουν» οι επενδυσιοδεχθείσες εταιρείες, ανέφερε ότι «οι startups δεν είναι αρκετές για να ανασχεθεί η ανεργία. Είναι, όμως, ένα κύτταρο και φορέας αλλαγής: του κράτους, των νοοτροπιών, της κουλτούρας των νέων».

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF), μέσω του οποίου παρέχονται τα κοινοτικά κονδύλια για τις επενδύσεις των JEREMIE funds (το ποσοστό δημόσιας συμμετοχής σε κάθε επένδυση ανέρχεται σε 70% και το υπόλοιπο 30% προέρχεται από τους ιδιώτες συνεταίρους των ταμείων).

hubert cottogni psifiaki sygklisi EIF 702336
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF), Χούμπερτ Κοττόνι

Ο Χούμπερτ Κοττόνι τόνισε ότι εάν δεν είχαν δημιουργηθεί τα JEREMIE funds το EIF κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε καταφέρει να αναδειχθεί σε ενεργό «παίκτη» στην αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων της Ελλάδος.

«Θα πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι οι ομάδες των τεσσάρων ταμείων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάφεραν μέσα στη χειρότερη περίοδο της ελληνικής κρίσης να συγκεντρώσουν 20 εκατ. ευρώ από 20 ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν αυτά τα επενδυτικά ταμεία», ανέφερε και τόνισε: «Οι 35 επενδύσεις μπορεί να ακούγονται λίγες, αλλά η ουσία δεν αφορά στον αριθμό τους αλλά στον ενθουσιασμό, στις ευκαιρίες απασχόλησης και στην αλλαγή που δημιουργούν».

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο και στις δυνατότητες δημιουργίας νέων ταμείων για επενδύσεις σε startup εταιρείες τόνισε πως οι δημόσιες αρχές και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να «καθίσουν» μαζί να μάθουν από την εμπειρία των JEREMIE funds ώστε την επόμενη φορά να δημιουργήσουν «κάτι μεγαλύτερο και με περισσότερες φιλοδοξίες».

Τέλος, σχετικά με το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα ο Κοττόνι επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των εσωτερικών ρυθμίσεων των κρατών-μελών, ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία ψηφιακή αγορά, για την αλλαγή των νόμων περί πατεντών και δημόσιων διαγωνισμών, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη δημιουργία ειδικών προβλέψεων για την παροχή μετοχών στους εργαζομένους των startup εταιρειών.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι διαχειριστές των JEREMIE funds και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν δεχθεί επένδυση από τα ταμεία συμμετείχαν σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Γιάννης Διονάτος, δημοσιογράφος και διευθυντής της Delta Press, της εταιρείας που εκδίδει το Startupper.gr.

Αναλυτικά συμμετείχαν οι: Γιώργος Τζιραλής (Openfund), Αντώνης Φιοράκης (incrediblue), Ζήσης Τσαϊρέλης (Pockee), Λουκάς Πηλίτσης (PJ Tech Catalyst), Ζήσης Μπέλλας (Pollfish), Ορέστης Τζανετής (intale), Παντελής Παπαγεωργίου (Elikonos), Γιώργος Γεωργούσης (Raymetrics), Φίλιππος Μπρίνκμανν (Travelplanet24), Σπύρος Τραχάνης (Odyssey), Δημήτρης Λεονάρδος (eConais), Θοδωρής Μουλός (Pinnatta).

psifiaki sygklisi jeremie funds incrediblue 702336
Ο Αντώνης Φιοράκης της incrediblue στο βήμα

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εντός πέντε λεπτών έκαστος τα στοιχεία του ταμείου ή της εταιρείας που εκπροσωπεί και της προόδου που έχει σημειώσει από την χρηματοδότηση που έλαβε. Στη συνέχεια, ενεπλάκησαν σε συζήτηση με τον Γιάννη Διονάτο, ενώ και το κοινό που παρακολουθούσε τη συζήτηση είχε τη δυνατότητα να υποβάλει τις δικές του ερωτήσεις.

Το Startupper.gr «σταχυολόγησε» μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
– Το Openfund II έχει επενδύσει σε 13 εταιρείες μέχρι στιγμής και εκκρεμεί η ολοκλήρωση άλλων δύο επενδύσεων. Από τις 15 εταιρείες σήμερα, το Openfund II φιλοδοξεί να έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε άλλες 10 εταιρείες μέχρι το τέλος του 2015, οπότε και λήγει η επενδυτική περίοδος των JEREMIE funds.
– Ο τζίρος του incrediblue έχει αυξηθεί κατά 5 φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (σσ.: Δεν ανακοινώθηκαν απόλυτα νούμερα). Αυτή την στιγμή η εταιρεία ετοιμάζει τη δημιουργία γραφείου στο Λονδίνο.
– Στελέχη του Pollfish βρίσκονται στις ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία αμερικανική εταιρεία που θα διευρύνει τον κύκλο πωλήσεων της εταιρείας στη χώρα. Ακόμη δεν έχει επιλεγεί η πολιτεία στην οποία θα ιδρυθεί η αμερικανική εταιρεία.
– Στελέχη της intale βρίσκονται επίσης στις ΗΠΑ, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με πιθανούς επενδυτές ή πελάτες για τη διεύρυνση της δραστηριότητας της εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

psifiaki sygklisi jeremie funds odyssey
Ο Σπύρος Τραχάνης της Odyssey Partners στο βήμα

– Από τις 8 εταιρείες στις οποίες συμμετείχε το τμήμα Venture Capital & Private Equity του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς μέσω του Openfund I, οι 5 έχουν κλείσει, η συμμετοχή σε 1 έχει πωληθεί σε ξένο επενδυτικό ταμείο, ενώ σε διαπραγμάτευση βρίσκεται και η πώληση άλλης 1 συμμετοχής, η οποία αναμένεται να φέρει πενταπλάσια απόδοση.
– Τρεις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Elikonos εμφανίζουν τζίρο 22 εκατ. ευρώ (17 εκατ. η Travelplanet24, 3 εκατ. η Olive Media και 2 εκατ. η Raymetrics).
– Το Odyssey έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 10 εταιρείες, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 στοχεύει στο να επενδύσει σε 6 έως 8 ακόμη εταιρείες.
– Η Pinnatta έχει φθάσει στο 1,25 εκατ. downloads, με το 65% από αυτά να προέρχεται από συσκευές Android. Συνολικά οι χρήστες της εφαρμογής έχουν στείλει 1,4 εκατ. μηνύματα, με το 80% από αυτά να προέρχονται από χρήστες στις ΗΠΑ και το 34,7% από την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών. Η εταιρεία θα συνεργασθεί με την αμερικανική Amazon και την κινεζική Xiaomi, προκειμένου να «μπει» η εφαρμογή της στα ψηφιακά τους καταστήματα, ενώ σχεδιάζεται η συνεργασία και με messengers προκειμένου να μπορεί να συνδυάζονται με τις pinnattas που δημιουργεί η εφαρμογή.

psifiaki sygklisi jeremie funds drakoulis 702336
Το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση για τη μέχρι σήμερα εμπειρία του ελληνικού οικοσυστήματος, στην οποία συμμετείχαν οι Ζ. Μαυρούκας, εκπροσωπώντας το StartupGreece του υπ. Ανάπτυξης, Ανδρέας Στεφανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Ρούστας, γενικός διευθυντής του IQbility και μέλος της πρωτοβουλίας Alliance for Growth, Γιώργος Δουκίδης, από το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γεωργία Τζένου, εκπροσωπώντας το ελληνικό δίκτυο του Enterprise Europe Network. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Δρακούλης, εκπροσωπώντας την πρωτοβουλία Ελληνικό Startup Μανιφέστο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις