Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Helic: Η πρώτη ελληνική hitech Scaleup εξαγοράστηκε από την αμερικανική ANSYS

H Helic είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνικής Scaleup σκηνής, ξεκινώντας όταν ακόμα οι Startups ήταν κάτι το εξωτικό παγκοσμίως, εκμεταλλευόμενη την ερευνητική καινοτομία αλλά και το ενδιαφέρον της Atmel για την Ελλάδα.

Η Helic ιδρύθηκε την εποχή της φούσκας των dotcom, τον Ιούλιο του 2000, από τον Γιώργο Κουτσογιαννόπουλο, τον Απόστολο Λιάπη, τον Σωτηρη Μπαντά της Centaur Analytics και τον Νικόλα Πιzάνια της Odyssey Venture Partners. Ο Νικόλας Προβατάς είναι από την ίδρυση της στην εταιρεία και σήμερα VP Field Operations ενώ ο Χρήστος Μακιγιάμα είναι υπεύθυνος πωλήσεων στην Ιαπωνία από το 2004, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των γραφείων εκεί. O Χαράλαμπος Μπακολιάς είναι σήμερα ο Managing Director της ελληνικής θυγατρικής.

Η πρώτη επένδυση ύψους 250 χιλιάδων δολαρίων ήρθε πολύ νωρίς από την Atmel έτσι ώστε να επαληθευτεί ότι μπορεί να υπάρξει προϊόν το οποίο προερχόταν από τα εργαστήρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Λίγο μετά την αρχική επένδυση της Atmel η Helic έλαβε τη πρώτη ίσως επένδυση VC στην Ελλάδα, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2007 η Fujitsu γίνεται στρατηγικός επενδυτής, ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση μεγάλων ονομάτων εταιρειών τεχνολογίας.

Αν και η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε μετά την μεγάλη επένδυση στις Η.Π.Α. η βάση και το R&D βρίσκεται στην Ελλάδα, με γραφεία σε πολλές πόλεις του κόσμου και συνολικά 50 υπαλλήλους.

Η Helic και τα προϊόντα λογισμικού της είναι πλέον μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας ανάπτυξης κυκλωμάτων δικτύωσης και ασύρματης επικοινωνίας, (Electronic Design Automation – EDA), για διάφορες συσκευές που μπορεί να ενσωματώνουν ένα wireless chip, σε ότι έχει να κάνει με τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Με αυτό το τρόπο εντοπίζονται τα προβλήματα και διορθώνονται πριν το τσιπ μπει σε παραγωγή κάτι που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να στοιχίσει τεράστια ποσά στον κατασκευαστή.
H έκρηξη της αγοράς κινητών τηλεφώνων, tablets και όλων των σχετικών ασύρματων συσκευών, από ποντίκια  μέχρι τηλεοράσεις, έκαναν τη Helic ένα μεγάλο παίκτη στο χώρο.

Η ANSYS έχει την έδρα της στο Pitsburgh των Η.Π.Α. και είναι ένα μεγάλο όνομα στη προσομοίωση σχεδιασμού πάσης φύσεως ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και με την εξαγορά της Helic ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την πλούσια γκάμα εργαλείων της για την βιομηχανία ημιαγωγών και ειδικά στους ανερχόμενους τομείς του 5G, AI και Cloud Computing και Αυτόνομων οχημάτων.

Το ποσό της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό με τη συμφωνία να αναμένεται να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις