Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το startup οικοσύστημα του Ισραήλ σε νούμερα

Εχθές και σήμερα, Πέμπτη, διοργανώνεται το εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ startup εταιρειών από το Ισραήλ και την Ελλάδα που διοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Start-Up Nation.

Η εκδήλωση άνοιξε χθες με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης και πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ραμ Αβιράμ, ο οποίος τόνισε ότι η σημαντική συμμετοχή σε συνδυασμό με το σωστό timing της ελληνικής οικονομίας είναι παράγοντες ενθάρρυνσης τέτοιων προσπαθειών , κυρίως όταν συμπράττει ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

«Και πράγματι η συμμετοχή τόσο Ελληνικών επιχειρήσεων όσο και των ειδικών του Start-Up Nation Central είναι εντυπωσιακή και καταδεικνύει ότι υπάρχει αποφασιστική θέληση να δημιουργηθούν σταθερές γέφυρες συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ σε αυτόν τον κρίσιμο από κάθε άποψη τομέα. Μπορούμε να πετύχουμε – μαζί!», τόνισε.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η Ινμπάλ Αριέλι, αντιπρόεδρος στρατηγικών συνεργασιών του Start-Up Nation Central, η οποία «σκιαγράφησε» το ισραηλινό οικοσύστημα των startup εταιρειών και καινοτομίας.

Το Start-Up National Central δημιουργήθηκε το 2013 από τους συγγραφείς του γνωστού βιβλίου “Start-Up Nation”, το οποίο περιγράφει πώς το Ισραήλ από ένα απομονωμένο μικρό κράτος αναδείχθηκε σε πρωταθλητή της καινοτομίας και των startups παγκοσμίως. Το Start-Up National Central δημιουργεί σχέσεις με άλλες χώρες και οικοσυστήματα καινοτομίας ανά τον κόσμο, με στόχευση στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και στην Ασία, προκειμένου να διδάξει και να διδαχθεί τις εμπειρίες καινοτομίας κάθε τοπικού οικοσυστήματος.

israel startups workshop greece 702336 02

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αριέλι, στο Ισραήλ έχουν καταμετρηθεί 6.000 εταιρείες, 86 venture capital επενδυτικά ταμεία, 31 «θερμοκοιτίδες», 19 «επιταχυντές», πάνω από 16 οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας (πανεπιστήμια και νοσοκομεία) και 275 πολυεθνικά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Επίσης, το Ισραήλ έχει τους περισσότερους εργαζομένους στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών σε αναλογία προς το μέγεθος του πληθυσμού (περισσότερους και από τις ΗΠΑ), καθώς σε κάθε 200 κατοίκους αναλογεί 1 startup εταιρεία. Η χώρα κατατάσσεται 14η από 143 παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, ενώ με βάση έναν άλλο δείκτη κατατάσσεται ως το δεύτερο κέντρο επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, μετά την Σίλικον Βάλλεϋ. Επιπλέον, οι εταιρείες της χώρας προσελκύουν τα περισσότερα VC κεφάλαια ανά κάτοικο παγκοσμίως, πολύ περισσότερα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σχεδόν 70 εταιρείες από το Ισραήλ έχουν εισαχθεί στο Nasdaq, έχοντας αποτίμηση άνω των 35 δισ. δολ.

«Το ισραηλινό οικοσύστημα δεν ξεκίνησε έτσι, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να οικοδομηθεί και να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Χρειάστηκε πολύ δουλειά από όλους του ‘παίκτες’ του οικοσυστήματος. Έτσι κτίζεις ένα καλό οικοσύστημα», τόνισε η Αριέλι και προσέθεσε:

«Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του σημερινού ισραηλινού οικοσυστήματος, εκτός από το ταλέντο και την τεχνογνωσία, ‘έπαιξαν’ τα VC funds, τα οποία αποτέλεσαν το ‘καύσιμο’ για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα της χώρας».

israel statups workshop greece 702336 03

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημο δείπνο, στο οποίο παρευρέθηκε η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ Μπεν-Αμπά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα των ισραηλινών startups, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντιστοίχως, και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρώην Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός οδικού χάρτη ώστε ο ελληνικός στρατός να μετατραπεί από αγοραστή και παραγωγό καινοτομίας, στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Το εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ του ελληνικού και του ισραηλινού οικοσυστήματος συνεχίζεται σήμερα και στις συναντήσεις οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν, σε μικρές ομάδες, ιδέες, εμπειρίες και διδάγματα που έμαθαν, σχετικά με τον κύκλο ζωής νέων καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας που λειτουργούν μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ελληνικές και ισραηλινές επιχειρήσεις από τους εξής κλάδους:
i) Διαδίκτυο – επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις για να καλύψουν ανάγκες ασφάλειας διαδικτύου, όπως: τεχνολογίες για την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών και δικτύων, τεχνολογίες για την ασφάλεια χρηματικών συναλλαγών και δεδομένων.
ii) Τεχνολογίες Κλάδου Τροφίμων – επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις για προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες για τον κλάδο τροφίμων ή το μάρκετινγκ τροφίμων, όπως: βελτιωμένα προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, συσκευασίες φιλικές με το περιβάλλον, αποδοτικές και καινοτομικές διαδικασίες παραγωγής ή εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
iii) Τεχνολογίες Ιατρικής & Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας – επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ιατρικές συσκευές για χρήσεις όπως: ρομποτική, παρακολούθηση & διάγνωση, εμφυτεύματα & προσθετική, απεικόνιση, παράδοση φαρμάκων ή τηλεϊατρική και Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας που αναφέρονται στη χρήση τεχνολογιών, επικοινωνιών, κινητών συσκευών και ανάλυση δεδομένων που ενοποιούνται με ασύρματους αισθητήρες, γενετική και πληροφοριακά συστήματα που βελτιώνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη, μειώνουν το κόστος, βελτιώνουν την ποιότητα και εξατομικευμένη ιατρική.
iv) Τεχνολογίες Τραπεζικού Κλάδου – επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε τομείς όπως: συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών, διαχείριση κινδύνου, συναλλαγές, εργαλεία διαχείρισης, διαχείριση συναλλαγών και αρχείων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις