Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα δούμε το 2024 μια ανάκαμψη στην tech βιομηχανία του Ισραήλ;

Η τεχνολογική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης από τον Μάιο του 2022, ωστόσο πλέον επικρατεί περισσότερη αισιοδοξία

Η τεχνολογική βιομηχανία του Ισραήλ βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης από τον Μάιο του 2022. Από τότε, έχουμε δει αυξήσεις επιτοκίων, φυγή επενδυτών, μαζικές απολύσεις, μια αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που «ταρακούνησε» τη βιομηχανία και τώρα έναν πόλεμο. Όλα αυτά δυσκολεύουν τους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ έχουν οδηγήσει τους επενδυτές που συνήθως αγαπούν τη σταθερότητα τώρα να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτήν.

Παρόλα αυτά, έχουν αρχίσει σιγά σιγά να διαφαίνονται κάποιες σπίθες ελπίδας και αισιοδοξίας. Το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται και τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται, γεγονός που αναμένεται σύντομα να φέρει περισσότερο ρευστό στον κλάδο. Παρακάτω θα δούμε τα βασικά σημεία από την έκθεση της IVC-Leumi Tech για την σημερινή κατάσταση της τεχνολογικής βιομηχανίας του Ισραήλ, καθώς και την παρουσίαση που έκανε η Vintage Investment Partners σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Fusion LA και τη δικηγορική εταιρεία Pearl Cohen.

1. Η κατάρρευση σταμάτησε, προς το παρόν

Όλα δείχνουν πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις σε νεοσύστατες εταιρείες, καθώς και τα χρήματα που αντλούνται από VCs έχουν ανακάμψει, ενώ οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα που θυμίζουν το 2017 και το 2018. Ακόμη και ο πόλεμος δεν έχει πλήξει ουσιαστικά τη συγκέντρωση κεφαλαίων από νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αν και μειώθηκε κατά 56% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, εάν συγκρίνουμε τις χρηματοδοτήσεις που αντλήθηκαν στο Ισραήλ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 με τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διαπιστώνουμε μια πιο ακραία πτώση: 60% στο Ισραήλ, έναντι 47% στην Ευρώπη και 39% στις ΗΠΑ. Μέρος της πτώσης οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες, αλλά εν μέρει εξηγείται και από το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς και το γεγονός ότι η ισραηλινή βιομηχανία αναπτύχθηκε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και ήταν υπερβολικά εκτεθειμένη σε αγορές όπως το fintech, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το επιχειρηματικό λογισμικό.

2. Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές του

Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες στο Ισραήλ βρίσκονται γενικά ένα η δύο βήματα πίσω σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ στις αντιδράσεις τους στις οικονομικές διακυμάνσεις και ο πόλεμος φαίνεται να έχει επεκτείνει αυτό το χάσμα. Οι γύροι συγκέντρωσης κεφαλαίων που περιλαμβάνουν περικοπές στις αποτιμήσεις των εταιρειών, μαζικές απολύσεις και κλείσιμο μεγάλων εταιρειών εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιοι στο Ισραήλ, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στο 2024 χωρίς τέτοια μέτρα και άλλοι τα αναβάλλουν για το τέλος του πολέμου ή τουλάχιστον για το τέλος του εντατικού σταδίου του.

Οι εταίροι σε ορισμένα VCs χρονοτριβούν επίσης και δεν συγκεντρώνουν νέα κεφάλαια. Άλλοι έχουν επιβραδύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ξανά σε αυτούς. Όλα αυτά οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα στην έκθεση IVC: παρά τον πόλεμο, υπήρξε μια μικρή αύξηση στις χρηματοδοτήσεις αρχικού σταδίου από ισραηλινές εταιρείες, ωστόσο οι επενδυτές είναι κυρίως από το εξωτερικό. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι κράτησαν τα χέρια τους στις τσέπες τους όλο το περασμένο έτος, εξακολουθούν να περιμένουν. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εταιρειών που ιδρύθηκαν στο Ισραήλ έφτασε σε χαμηλό εικοσαετίας σε μόλις 400.

3. Τα exits από εταιρείες κυβερνοασφάλειας «έσωσαν το Ισραήλ»

Στις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών χαρτοφυλακίου, η θέση του Ισραήλ φαίνεται καλύτερη από αυτή των τεχνολογικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η συνολική αξία των exits στο Ισραήλ ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθιστώντας την ακόμη καλύτερη από το 2022 και αγγίζοντας μάλιστα τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με το Vintage. Ένας λόγος για αυτό ήταν το μεγάλο ποσοστό νέων εταιρειών κυβερνοασφάλειας στο Ισραήλ, οι οποίες εξαγοράστηκαν για πολύ υψηλά ποσά φέτος. Μόνο οι εξαγορές της Dig Security και της Talon Cyber Security έφεραν περίπου 1 δισ. δολάρια στους μετόχους τους.

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας – Amazon, Google, Microsoft, Meta και Apple – σταμάτησαν να κάνουν μεγάλες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, και η προσδοκία στον κλάδο είναι ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα τους επαναφέρει σε αυτόν τον δρόμο. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν γίνει η λύση επιλογής για τους επενδυτές, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να είναι κλειστή. Για παράδειγμα, η IPO της εταιρείας λογισμικού Klaviyo το τρίτο τρίμηνο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχία, με την αποτίμηση της εταιρείας να μειώνεται σταθερά. Επομένως, η εξαγορά μιας εταιρείας όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμη και μιας εταιρείας που μόλις άρχισε να σημειώνει πωλήσεις, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για επιβίωση.

4. Ο κόσμος ανακάμπτει, αλλά όχι εκεί όπου το Ισραήλ έχει πλεονέκτημα

«Δεν έχουμε κανένα πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό δεν είναι σαν τις τηλεπικοινωνίες και την κυβερνοασφάλεια, στις οποίες οι Ισραηλινοί έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα, εν μέρει από την εμπειρία που αποκτήθηκε στον στρατό», δήλωσε ο Liad Agmon της Insight Partners στο συνέδριο Fusion LA-Pearl Cohen. «Το Ισραήλ δεν έχει ερευνητική παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε αρκετούς διδακτορικους φοιτητές και εμπειρογνώμονες και έτσι η πρόκληση σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη και δεν συμβαίνουν πολλά εδώ επαρκώς, ενώ ο κόσμος έχει ξυπνήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρεις «μονόκεροι» προέκυψαν στο Ισραήλ φέτος. Μία από αυτές είναι η AI21 Labs, η AI Startup που ιδρύθηκε από τον καθηγητή Amnon Shashua, η οποία «σήκωσε» δύο γύρους χρηματοδότησης λόγω της μεγάλης ζήτησης από επενδυτές. Η εταιρεία δημιουργήθηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και απασχολεί πολλούς κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ότι αν υπήρχαν ανταγωνιστικές εταιρείες στο Ισραήλ, θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να αναπτυχθούν.

5. Λόγοι αισιοδοξίας

Παρά τον πόλεμο και τα επιτόκια που είναι ακόμα υψηλά, υπάρχει ένα γενικό κύμα αισιοδοξίας στον κλάδο. Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το νέο έτος, για άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών και για αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν κάνει πιο αισιόδοξους τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Επίσης, οι εκτιμήσεις για ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το Ισραήλ – ο επενδυτής Gigi Levy-Weiss μιλά για εκατοντάδες χιλιάδες – έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι θα έρθουν στη χώρα περισσότεροι μηχανικοί και εμπειρογνώμονες, ενώ ίσως επιστρέψουν και ορισμένοι που έφυγαν για χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία.

 

 

Πηγή: globes.co.il

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις