Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελπίδα Κόκκοτα: “Στόχος μας να ενδυναμώσουμε 5.000 γυναίκες μέχρι το 2020”

To σεμινάριο επιχειρηματικότητας Be a #Girlboss είναι μόλις δυο ημέρες μακριά και με την ευκαιρία μιλήσαμε με την founder και CEO της MeXOXO, Ελπίδα Κόκκοτα, η οποία και διοργανώνει την εκδήλωση.

Startupper: Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για την ιστορία πίσω από την MeΧΟΧΟ; Πως ξεκίνησε και ποιος είναι ο σκοπός της;
Ελ. Κόκοτα: Η ιστορία της MeXOXO είναι ένα όμορφο και μακρινό ταξίδι που ξεκίνησε το 2013 στην περιπετειώδη Τιχουάνα του Μεξικού. Βρισκόμουνα στην Αμερική και αποφάσισα να αφήσω τη Βοστόνη μετά από παρότρυνση του Νομπελίστα ειρήνης και μέντορα μου Μοχάμετ Γιούνις, για να κυνηγήσω το όνειρο μου! Έτσι έφυγα για την Τιχουάνα στηρίζοντας τις 2 πρώτες γυναίκες στο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα. Σήμερα με έδρα την Ελλάδα και μετά από σχεδόν 6 χρόνια έχουμε την τιμή να υποστηρίζουμε 3.215 γυναίκες σε 9 χώρες του κόσμου.

Startupper: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα, στα πρώτα σας βήματα αλλά και σήμερα;
Ελ. Κόκοτα: Η ομάδα της MeXOXO είναι η οικογένεια μου. Όταν ξεκίνησα το 2013 ήμουν εγώ και το όνειρο μου. Δεν φοβόμουν όμως ποτέ να μοιραστώ το πάθος μου και αυτό με έφερε σε λίγες εβδομάδες μπροστά ένα συγκλονιστικό γκρουπ γυναικών με άπειρα χρόνια εμπειρίας και γνώσης που άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα μυαλά τους και με έβαλαν μέσα. Είμαι και θα είμαι για πάντα ευγνώμων για όλες τις γυναίκες που είδαν την φωτιά στα μάτια μου και αποφάσισαν να ανάψουν το φιτίλι.
Το 2016 μπήκε ζωή μου και στην MeXOXO, η αδερφή της επιλογής μου, η Πένυ Σκαρπέτα. Σήμερα είμαστε 10 άνθρωποι που βάζουμε καθημερινά την ψυχή μας και πολλή αγάπη ώστε να κάνουμε πραγματικότητα την δέσμευση που έκανα στο ίδρυμα Κλίντον το 2015: να ενδυναμώσουμε 5.000 γυναίκες μέχρι το 2020 #5000by2020.

Startupper: Ποιες είναι οι δράσεις της MeXOXO σήμερα;
Ελ. Κόκοτα: Η δράσεις μας κατηγοριοποιούνται κυρίως σε δύο προγράμματα, το ένα είναι τα live workshops και το δεύτερο είναι το one on one program όπου προσφέρουμε 3 μήνες προσωπική συμβουλευτική στις γυναίκες ώστε να τις προετοιμάσουμε να βγουν στην αγορά. Ο στόχος μας είναι να τους μεταφέρουμε απλοποιημένη MBA γνώση με ένα εύκολο διαδραστικό τρόπο ώστε να μπορούν να την εφαρμόσουν άμεσα στην καθημερινή διαχείριση των επιχειρήσεων τους.

Startupper: Οι ανεπτυγμένες χώρες χρειάζονται τις υπηρεσίες της MeXOXO; Eχουμε προχωρήσει αρκετά σαν κοινωνία έτσι ώστε μεγάλες εταιρείες να “βασίζονται” σε γυναίκες σε κρίσιμους τομείς ή ηγετικούς ρόλους;
Ελ. Κόκοτα: Πιστεύω ότι δυτικές κοινωνίες το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μαζί και όχι μόνο οι άντρες ή γυναίκες ξεχωριστά είναι να σπάσουμε το γυάλινο θόλο αλλιώς “break the glass ceiling” και αυτό απαιτεί συλλογικό δυναμισμό.
Για 2.000 χρόνια αδίκως η γυναίκα βρισκόταν στη θέση του θύματος. Παρόλα αυτά στη σημερινή εποχή ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες που διέπονται από τεχνολογίες και για την δύναμη του internet, έχουμε όλα τα μέσα ώστε να βγούμε από αυτή τη θέση, να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να μην βρεθούμε ποτέ ξανά εκεί.
Να σπάσουμε αυτόν τον γυάλινο θόλο μαζί με την πολύ σημαντική στήριξη των αντρών. Όπως λέμε εμείς στην MeXOXO, καλούμε τους “Men We Love” να κρατάνε τη γερά την σκάλα ώστε να ανέβουμε εκεί ψηλά. Μετά όλοι θα είμαστε πολύ πιο ελεύθεροι να δημιουργούμε.
Οι γυναίκες είναι πολύ σημαντικές στο επιχειρείν γιατί λόγω της φύσης τους έχουν πολύ υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, διαλλακτικότητα αλλά και “τσαχπινιά”! Ποιος δεν θέλει στην ζωή του όλα τα παραπάνω συστατικά?!

Startupper: Σε λίγες μέρες θα υλοποιηθεί το Workshop Be a #Girlboss, θα μας πείτε λίγα πράγματα για αυτό και γιατί θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε;
Ελ. Κόκοτα: Το workshop be a #Girlboss είναι ένα εκπαιδευτικό πάρτι αφού πιστεύουμε βαθιά ότι η εκπαίδευση και ειδικά στην επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι διαδραστική και χαρούμενη. Άλλωστε η επιχειρηματικότητα είναι ένας τρόπος σκέψης ο όποιος σου δίνει τη δύναμη στα χέρια σου. όταν έχεις τη δύναμη στα χέρια σου μπορείς να είσαι ελεύθερος, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι ευτυχισμένος έχοντας χαρά στην ψυχή σου και την καθημερινότητα σου Και αυτός είναι και ο σκοπός του workshop be a #Girlboss. Όλοι οι ομιλητές, οι celebrities, οι MeXOXO Friends και οι MeXOXO women θα είναι εκεί να μεταφέρουν την γνώση τους, την εμπειρία τους, και τις προσωπικές τους ιστορίες και να γίνουμε όλοι μαζί μία μεγάλη οικογένεια αλλαγής. Σας περιμένουμε!

Startupper: Πως βλέπετε το κοντινό και μακρινό μέλλον της MeXOXO; Ποιο είναι το όραμα σας;
Ελ. Κόκοτα:  Μεγάλο! Θα σου πω ότι στην ομάδα κάθε φορά που λέω ότι έχω μια ιδέα η απάντηση είναι “ωχ”! Αλλά τελικά σημασία έχει να κάνεις τρέλα όνειρα και να περνάς καλά! Άλλωστε όπως έχει πει και ο μοναδικός Steve Jobs: because the people who are crazy enough to think that can change the world are the ones who Do. xoxo ?

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις