Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Automattic: Χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων από την Salesforce Ventures!

Συμφωνία χρηματοδότησης-μαμούθ ύψους 300 εκατ. δολαρίων έκλεισε η Automattic (μητρική εταιρεία των WordPress.com, WooCommerce και Tumblr) με την Salesforce Ventures, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Με την συμφωνία αυτή – η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον τέταρτο γύρο (Series D round) χρηματοδότησης της Automattic – η αξία της εταιρείας εκτινάχθηκε πλέον στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια!

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 5 χρόνια η εταιρεία είχε 200 υπαλλήλους και 100 εξωτερικούς συνεργάτες το περασμένο μήνα είχε αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σε 940 υπαλλήλους, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Tumblr θα έχει πλέον σχεδόν 1.200 υπαλλήλους!

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, στην προώθηση συνεργασιών και στην υλοποίηση συνεργειών και ειδικευμένων προϊόντων με την Salesforce. Πρώτη προτεραιότητα όμως θα παραμείνει ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα WordPress, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται από το ομώνυμο ίδρυμα αλλά η συμβολή της Automattic παραμείνει καθοριστική.

Σχεδόν πριν από μια πενταετία το 22% των websites όλου του κόσμου χρησιμοποιούσε WordPress ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό είχε φθάσει στο 34%.

Με αυτή την χρηματοδότηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύντομα και το όνειρο του ιδρυτή και CEO της Automattic, Ματ Μούλενβεγκ: να αποτελέσει το WordPress την κυρίαρχη πλατφόρμα  ανάπτυξης του διαδικτύου.

«Αυτό που όλοι μας θέλουμε είναι να γίνει το βασικό λειτουργικό σύστημα για το ανοιχτό σε όλους διαδίκτυο. Θέλουμε κάθε website, είτε είναι ενημερωτικό, είτε e-commerce, είτε οτιδήποτε άλλο να υποστηρίζεται διαχειριστικά από το WordPress» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Ο προηγούμενος γύρος χρηματοδότησης (Series C round) είχε επιτευχθεί το 2014 και είχε προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ αφού ήταν πολύ μεγάλη συμφωνία (επισήμως ύψους 160 εκατ. δολαρίων) με πολλαπλούς επώνυμους επενδυτές και επενδυτικά σχήματα του τεχνολογικού τομέα. Τότε η αξία της Automattic είχε ανέλθει στα 1,16  δισ. δολάρια.

Από την ίδρυση της το 2005 ως και το 2014 η Automattic είχε συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 317,3  δισ. δολαρίων σε πέντε διαφορετικές φάσεις.

Με το νέο γύρο χρηματοδότησης θα έχει καταφέρει συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 617,3  δισ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις