Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FemTech: Το μέλλον του οικοσυστήματος είναι γένους θηλυκού

Ένας από τους κλάδους της τεχνολογίας που έχει παρουσιάσει αποδεδειγμένα εξαιρετικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια είναι το FemTech. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του FemTech στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των γυναικών. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα, υπηρεσίες, εφαρμογές και λογισμικό, ψηφιακές πλατφόρμες και καταναλωτικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση ή την υποστήριξη της γυναικείας υγείας. Όπως φανερώνει και ο αυξανόμενος ρυθμός των επιχειρήσεων που ξεπηδούν στο χώρο του FemTech, η λεγόμενη «γυναικεία τεχνολογία» έχει ξεχωρίσει, διόλου άδικα, ως ένα από τα πιο καυτά trend της φετινής χρονιάς.

Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν το παγκόσμιο Startup οικοσύστημα από τις FemTech εταιρείες;

Για το 2022, η βιομηχανία του FemTech προβλέπεται να σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξελισσόμενη σε έναν από τους μεγάλους «παίκτες» της τεχνολογίας. Το 2020, η αξία της παγκόσμιας αγοράς FemTech ανήλθε σε 40,2 δις. δολάρια ενώ μέχρι το 2025 οι αναλυτές κάνουν λόγο για μέσο όρο ανάπτυξης 13,3% ετησίως φτάνοντας τα 75,1 δις. δολάρια. Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος παρέμενε μέχρι πρότεινος σχετικά υποτιμημένος. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των VCs και των «επιχειρηματικών αγγέλων» αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση, καθώς οι ανάγκες των γυναικών έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Τη φετινή χρονιά δεν αποκλείεται επίσης ένας σεβαστός αριθμός FemTech εταιρειών να μπουν στο χρηματιστήριο, γεγονός πως θα τους βοηθήσει άμεσα βελτιώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την εικόνα τους στα μάτια των επενδυτών. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες νέες νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν και λανσάρουν καινοτόμα και εξελιγμένα ψηφιακά εργαλεία με φόντο τις ανάγκες των γυναικών, με αποτέλεσμα περισσότερες επενδύσεις από funds και οργανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία PitchBook, η βιομηχανία FemTech άντλησε περισσότερα από 1 δις. δολάρια το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μία από τις εταιρείες που ξεχώρισαν την περσινή χρονιά η Flo Health. Η FemTech Startup έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για την υγεία των γυναικών που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το Crunchbase, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει συνολικά 75,5 εκατ. δολάρια, με εκτιμώμενη αποτίμηση κοντά στα 800 εκατ. δολάρια. Συνολικά, τα downloads της εφαρμογή της Flo Health ξεπερνούν τα 210 εκατομμύρια ενώ οι ενεργοί χρήστες ανέρχονται σε 43,5 εκατομμύρια μηνιαίως.

Αν και οι περισσότερες από τις πιο υποσχόμενες FemTech εταιρείες είναι Startups, εξακολουθούν να αποτελούν συναρπαστικές προοπτικές για τους επενδυτές. Ενδεικτικά, Progyny, Invitae και Myriad Genetics είναι ορισμένες μόνο από τις FemTech επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά.

Ενώ το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο για την παγκόσμια αγορά του FemTech, οι επιχειρήσεις του χώρου καλούνται ακόμα να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, η άντληση κεφαλαίων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επιχειρήσεων, αλλά με περισσότερα exits και unicorns, οι επενδυτές δεν αποκλείεται να αρχίσουν να βλέπουν θα δουν τις προοπτικές του industry με άλλο μάτι. Άλλες βασικές προκλήσεις είναι η έλλειψη έρευνας, εκπαίδευσης και κοινωνικής αποδοχής των ζητημάτων υγείας των γυναικών ως προτεραιότητα. Η υγεία των γυναικών ιστορικά θεωρούνταν ιδιωτική και δεν καλύπτεται από την κοινωνική ιατρική, γεγονός που περιορίζει τις εμπορικές της προοπτικές εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν μπορούν να λάβουν κάλυψη.

Διαβάστε επίσης:

Η femtech εφαρμογή Jennis συγκέντρωσε 1,17 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ορμονικής υγείας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις