Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Biotech: Τι φέρνει το 2023 – Πού στρέφονται οι επενδυτές

Οι Startups που παρέχουν Al λύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το ενδιαφέρον των biotech VCs

Τον Νοέμβριο του 2022 η JP Morgan λάνσαρε ένα νέο VC, με σκοπό να ενισχύσει τις healthtech Startups στα πρώτα τους βήματα. Η κίνηση αυτή της τράπεζας ήρθε σε μία εποχή που το ενδιαφέρον της αγοράς για τις biotech εταιρείες είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με τους περισσότερους επενδυτές να επικεντρώνονται στις Startups που προσφέρουν άμεσες λύσεις, παρά σε εκείνες που υπόσχονται μεν σημαντικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τα επιτύχουν.

Σύμφωνα με το TechCrunch, το οποίο επικαλείται την τοποθέτηση 6 επενδυτών στον τομέα του biotech, το τωρινό δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο deal flow, στην αποτίμηση των εταιρειών και στα M&A (Συγχωνεύσεις και Εξαγορές).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του healthcare τμήματος της B Capital, Robert Mittendorff, στο TechCrunch,« οι biotech Startups εξετάζουν τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και της στρατηγικής τους, προκειμένου να καταφέρουν να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Lux Capital principal, Shaq Vayda, υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον των «Big Pharma» για τα M&A deals δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο αναμενόταν. «Ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η υποτίμηση της αξίας πολλών εταιρειών θα αναζωπύρωνε το αγοραστικό ενδιαφέρον από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, βλέπουμε ότι στην πράξη προτιμούν τις συνεργασίες μέσω των σχετικών ειδικών προγραμμάτων που «τρέχουν». Η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαραίτητα κακή για τους επενδυτές που ξέρουν να εντοπίζουν τις ευκαιρίες που έχουν «ξεφύγει» από την υπόλοιπη αγορά.

Από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς οι Startups που παρέχουν Al λύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το ενδιαφέρον των biotech VCs.

Κατά την ιδρύτρια του Conviction, Sarah Guo, η τεχνητή νοημοσύνη παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλη πρόοδο στη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην αναδίπλωση πρωτεϊνών, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα. Επίσης, εάν δούμε και την εμπορική πλευρά του ζητήματος, η αποτελεσματική αξιοποίηση των data μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα του τομέα της υγείας: από τη διάγνωση έως στις κλινικές δοκιμές».

Παρόλα αυτά οι επενδυτές είναι τώρα πολύ πιο προσεκτικοί στα projects που επιλέγουν, ενώ δίνουν πλέον πολύ περισσότερη έμφαση στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης μιας εταιρείας.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο πως θα κινηθούν οι επενδύσεις το 2023 είναι οι όλο και πιο τεταμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επεκταθούν και στον κλάδο του biotech, κάτι το οποίο θα επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξη των εταιρειών καθώς θα εμπόδιζε την πρόσβαση στα κινεζικά κεφάλαια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις