Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι επενδύσεις «δείχνουν» το μέλλον!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024, όπου και περιγράφονται οι στόχοι και οι ειδικοί θεματικοί τομείς οι οποίοι θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 762,7 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Του Γιάννη Διονάτου 

 

Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2024, όπου και περιγράφονται οι στόχοι και οι ειδικοί θεματικοί τομείς οι οποίοι θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 762,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εν λόγω προγράμματα εργασίας περιλαμβάνουν στρατηγικές επενδύσεις που θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης.

Μάλιστα, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποβλέπει στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην παροχή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το κύριο πρόγραμμα εργασίας ανέρχεται στο ποσό των 549 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024. Όπως σημειώνεται, κάτι παραπάνω από το ήμισυ του εν λόγω κονδυλίου αναμένεται να διατεθεί για τη διασφάλιση της συνέχισης και της εξέλιξης των δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων εργασίας, με το κύριο πρόγραμμα εργασίας να καλύπτει συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης που αξιοποιούν σειρά από ψηφιακές τεχνολογίες, όπως λ.χ. υπερυπολογιστές, δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), cloud, κυβερνοασφάλεια και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Όσο για το υπόλοιπο ποσό (περίπου 40%) της χρηματοδότησης του προγράμματος εργασίας για το 2024, θεωρείται πως θα διατεθεί για την παροχή απτής στήριξης σε σχέση με την ομαλή υλοποίηση πολυπεριφερειακών έργων για την ψηφιακή δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών για τις κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών (EDIC), ενισχυμένων προσπαθειών για την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσθετων δράσεων που σχετίζονται με βασικές ψηφιακές πολιτικές, όπως λ.χ. οι εικονικοί κόσμοι, το cloud και η κβαντική τεχνολογία.

Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, το πρόγραμμα εργασίας για το 2024 αφιερώνει το 1/5 της χρηματοδότησής του στην ενίσχυση της στήριξης του ΑΙ. Αυτό περιλαμβάνει δράσεις που οικοδομούν ένα οικοσύστημα γύρω από large language μοντέλα (LLM) και τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, παρέχουν στήριξη για την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με την πράξη για το ΑΙ, χρηματοδοτούν την πλατφόρμα εικονικών ανθρώπινων δίδυμων, προωθούν την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν σειρά από κοινοτικά έργα.

Συν τοις άλλοις, το πρόγραμμα του 2024 εισάγει νέες δράσεις σε βασικούς τομείς ψηφιακής πολιτικής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση εκκίνησης για πιλοτικό έργο που αποδεικνύει την αδιάλειπτη ολοκλήρωση και διαλειτουργικότητα του βιομηχανικού σκέλους του Internet of Things (IoT), με την ανάπτυξη του Telco Edge, τη δημιουργία κέντρου ικανοτήτων 3D για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παροχή αισθητήρων μεταβολικής μαγνητικής τομογραφίας με βάση το κβαντισμό για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Πρόγραμμα εργασίας για την κυβερνοασφάλεια

Παράλληλα με το τροποποιημένο κύριο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή δημοσίευσε την τροποποίηση του ειδικού προγράμματος εργασίας που επικεντρώνεται στην κυβερνοασφάλεια, με προϋπολογισμό ύψους 214 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ θα έχει ως στόχο να στηρίξει τον εντοπισμό και την ανταλλαγή κυβερνοαπειλών, την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για κυβερνοεπιθέσεις και την αμοιβαία συνδρομή, καθώς και τα εθνικά κέντρα συντονισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποτελεί το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Με προγραμματισμένο συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρονικό διάστημα 7 ετών, εκτιμάται πως θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και θα διαμορφώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου, αποφέροντας οφέλη ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #44

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις