Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Irit Ben Abba: “Το Ισραήλ στηρίζει πολλαπλά την ελληνική startup σκηνή”

Δυνατότητες άμεσης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς, όπως λ.χ. τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τη βιοτεχνολογία, την αποθήκευση της ενέργειας, την τεχνολογία για τον τουρισμό, προηγμένες τεχνολογίες για το νερό, την κυβερνοασφάλεια, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μιας σταθερής στρατηγικής από ενέργειες και δράσεις και την “μεταλαμπάδευση” της startup εμπειρίας που διαθέτει και με το παραπάνω η χώρα της στο εντός των συνόρων οικοσύστημα “διαβλέπει” η Irit Ben Abba, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Startupper.gr.

Πως “φτάσαμε” στο Startup nation!

Η Ben Abba, που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, μπορεί να βρίσκεται στη χώρα μας ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ μόλις από τον περασμένο Αύγουστο, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να εργάζεται ιδιαίτερα ενεργά πάνω σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συγκεκριμένους άξονες και στόχους προκειμένου αφενός μεν να θέσει τα θεμέλια για την καθιέρωση, ενίσχυση και… απογείωση του εντός των συνόρων startup δυναμικού και αφετέρου δε να ενισχύσει και συσφίξει περαιτέρω τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “Ξέρετε, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο ζήτημα του startup οικοσυστήματος, μου θυμίζει έντονα το αντίστοιχο που ίσχυε ακριβώς προ δύο δεκαετιών στο Ισραήλ. Τότε, ακόμη και η έννοια του startup ήταν άγνωστη παγκοσμίως. Ωστόσο, επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η ανάγκη είναι ικανή να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων, στη χώρα μου αποφασίσαμε να κινηθούμε με οργανωμένο τρόπο. Έτσι, λοιπόν, το κράτος δημιούργησε έναν επενδυτικό φορέα, μέσω του οποίου προσφερόταν οικονομική στήριξη για τα πρώτα στάδια λειτουργίας startup επιχειρήσεων. Η απαιτούμενη ‘μαγιά’ από πλευράς ιδεών, προϊόντων και εφαρμογών προέκυψαν πρωτίστως από τον στρατό και τα πανεπιστήμια. Αυτό, βέβαια, δεν σήμαινε απαραίτητα πως κάθε ιδέα ήταν καλή ή μπορούσε να εξελιχθεί εμπορικά. Όμως, εάν υποστηριχτεί από ένα δομημένο πλέγμα που περιλαμβάνει χρηματοδότηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις κατάλληλες επαφές με την αγορά, αυτομάτως οι πιθανότητες επιτυχίας πολλαπλασιάζονται. Απαιτείται τύχη, χρόνος και γνώση. Κατ’ αυτό τον τρόπο φτάσαμε το Ισραήλ σήμερα να θεωρείται ένα ‘Startup nation’! Αυτή τη  γνώση που έχουμε αποκτήσει επιθυμούμε να την ‘μεταφέρουμε’ και στο ελληνικό startup και επιχειρηματικό εν γένει περιβάλλον“.

Mentoring, επενδύσεις και “Start Tel Aviv 2015”

Η Πρέσβης του Ισραήλ έχει διαθέσει σημαντικό μέρος από το χρόνο της στην γνωριμία με το ελληνικό startup δυναμικό και δηλώνει ενθουσιασμένη.Πρόκειται για μια πολύ ενεργητική σκηνή, που διαρκώς διευρύνεται και απαρτίζεται ολοένα και περισσότερο από ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας άτομα. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως τους λείπει το κατάλληλο mentoring, ήτοι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους. Για αυτό το λόγο και ένα από τα κύρια ζητούμενα είναι η δημιουργία μιας σταθερής ομάδας που θα απαρτίζεται από Ισραηλινούς mentors και οι οποίοι με τη σειρά τους θα θέσουν σε στέρεες βάσεις το ελληνικό startup ‘οικοδόμημα. Μάλιστα, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη στελέχωση της εν λόγω ομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες που έχουν πλήρη γνώση της startup κοινότητας, καθώς προήλθαν από αυτήν“.

Όμως, οι σχεδιασμοί και οι προσπάθειες στήριξης και ενίσχυσης τόσο του εγχώριου startup επιχειρείν όσο και του ‘παντρέματος’ μεταξύ επιχειρήσεων από τις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι όσο και αποκαλυπτικοί των προθέσεών της. Έτσι, λοιπόν, μια από τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες της κυρίας Ben Abba ήταν να συμπεριληφθεί η Ελλάδα ως μέρος του “DLD Tel Aviv Innovation Festival” μέσω του καινοτόμου διαγωνισμού “Start Tel Aviv 2015”. “Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απευθύνεται σε startups που βρίσκονται σε διαδικασία early seed funding και έχουν ήδη αναπτύξει κάποιο προϊόν ή εφαρμογή”.

Η διαδικασία της κατάθεσης συμμετοχής ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015, ενώ η νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να συμμετάσχει στο DLD Tel Aviv Innovation Festival (5 έως 11 Σεπτεμβρίου 2015), ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά event σε διεθνές επίπεδο, στο οποίο και λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες startups, Venture Capitals, angel investors, καθώς επίσης και κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

“Πλέγμα” δράσεων για την αναθέρμανση του επιχειρείν!

“Πρόκειται για μια σπουδαία ευκαιρία που έχουν όσες εταιρείες συμμετάσχουν, καθώς ουσιαστικά διαγωνίζονται προκειμένου να λάβουν μέρος σε ένα event της σημασίας, του εύρους και της αξίας του DLD Tel Aviv Innovation Festival, όπου εκατοντάδες επενδυτές αναμένουν να χρηματοδοτήσουν την επόμενη μεγάλη ιδέα! Παράλληλα, το σύνολο των ελληνικών startups που θα συμμετάσχουν στο “Start Tel Aviv 2015” θα ενταχθούν σε μια βάση δεδομένων στην οποία και έχουν πρόσβαση σειρά από επενδυτές. Μιλώντας για επενδυτές, βρισκόμαστε στη διαδικασία να πείσουμε μια σειρά από Ισραηλινούς angel investors να εξετάσουν με προσκετικό τρόπο τις ελληνικές startup εταιρείες, αποφασίζοντας να τις στηρίξουν οικονομικά μέσω επενδύσεων. Στη φάση που βρίσκεται το εγχώριο startup οικοσύστημα και λαμβάνοντας υπόψιν και τα ισχύοντα μεγέθη, δεν θεωρώ πως προς το παρόν υπάρχει σημαντικό περιθώριο έτσι ώστε Ισραηλινά VCs να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες ενέργειες”, σημείωσε η Ben Abba και συνέχισε: “Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επανεκκινήσουμε το Joint Industrial RnD που έχει υπογραφεί από τις δύο κυβερνήσεις μας το 2006 και βρισκόταν… εν υπνώσει μέχρι πέρυσι! Τι προέβλεπε; Κάθε πλευρά να επενδύσει 10 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν από κοινού επιχειρηματικοί συνεταιρισμοί / συνεργασίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη προϊόντων. Όχι σε θεωρητικό, αλλά σε πρακτικό επίπεδο. Το 2014 όταν και ενεργοποιήθηκε η συμφωνία, περίπου 80 εταιρείες από την Ελλάδα και το Ισραήλ κατέθεσαν αίτηση ενδιαφέροντος. Ακολούθησε μια διαδικασία αξιολόγησης, μέσω της οποίας προωθήθηκαν 32 επιχειρήσεις. Όσο για τους τομείς που ενδιέφεραν τις εταιρείες, ήταν αυτοί των τροφίμων και ποτών, της γεωργίας, των φαρμακευτικών προϊόντων, της τεχνολογίας και της ενέργειας. Το επόμενο βήμα της συνεργατικότητας που θα προκύψει από τις εταιρείες των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη προϊόντων για την άμεση διάθεσή τους στην αγορά. Διαδικασία που απαιτεί το λιγότερο μια διετία. Αρκεί να αναφέρω πως το Ισραήλ διαθέτει αντίστοιχη συμφωνία με άλλες 30 χώρες παγκοσμίως, ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός συνεργασιών πέρυσι προέκυψε από την Ελλάδα! Αν μη τι άλλο, δείχνει το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την ελληνική επιχειρηματικότητα”.

Ευκαιρίες συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Μπορεί η Πρέσβης του Ισραήλ να μετρά μόλις μερικούς μήνες παρουσίας στη χώρα μας, εντούτοις όμως φαίνεται πως έχει αποκρυσταλλώσει μια ιδιαίτερα “περιεκτική” εικόνα αναφορικά με το εντός των συνόρων επιχειρείν, τις δυνατότητές του, αλλά και τους τομείς στους οποίους μπορεί να προκύψει ενδιαφέρον συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. “Θεωρώ πως πληρείτε μια σειρά από πλεονεκτήματα που απαιτούνται στο σύγχρονο επιχειρείν, όπως το υψηλό γνωστικό επίπεδο, το επιχειρηματικό πνεύμα, τις ιδέες, το placement, την γνώση ξένων γλωσσών κ.ο.κ. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ πως υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες και πιθανότητες για άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και δη σε μια σειρά από τομείς, όπως λ.χ. τη βιοτεχνολογία, την αποθήκευση της ενέργειας, την τεχνολογία για τον τουρισμό, προηγμένες τεχνολογίες για το νερό, την κυβερνοασφάλεια, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα, στο Ισραήλ υπάρχει σημαντική έλλειψη από μηχανικούς. Αντιθέτως, στην Ελλάδα υπάρχει πλειάδα από προσφορά ιδιαίτερα κατηρτισμένων όσο και έμπειρων μηχανικών, οπότε το πλάισιο της συνεργασίας είναι υπαρκτό και απομένει απλά να αξιοποιηθεί”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις