Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπάρχει ελπίδα τελικώς…

Η στήλη, όπως φαίνεται και από το όνομα της, έχει κατά κύριο λόγο στόχο να θίγει τα …κακώς κείμενα στο χώρο των Startups.

Όμως, μερικές φορές καλό είναι να αναφερόμαστε και στα θετικά που γίνονται. Όπως, για παράδειγμα, αυτό που είδα την Κυριακή στο hackathon της Eurobank, όπου το “pitching” εξελίχθηκε σε έναν μικρό μαραθώνιο με 36 παρουσιάσεις!

Beyond Hackathon: Μπήκαν οι βάσεις για το ελληνικό FinTech αλλά και την «digital» Eurobank

Αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση δεν ήταν ότι υπήρξαν 36 ομάδες. Αλλά ότι από τις 36, υπήρξαν 10-15, οι οποίες ήταν πολύ αξιόλογες προσπάθειες. Αριθμός εντυπωσιακός αν σκεφτεί κανείς ότι σε μία τέτοια εκδήλωση περιμένεις να δεις 4-5 αξιόλογες προσπάθειες.

Ιδέες που μπορούν κάλλιστα να μετεξελιχθούν σε εταιρείες και να έχουν και μία καλή πορεία. Ενδεχομένως, καμία από αυτές τις ιδέες να μην φθάσει να έχει αποτίμηση δεκάδων εκατομμυρίων, αν και αυτό δεν μπορείς ποτέ να το αποκλείσεις ως πιθανότητα, αλλά οι συγκεκριμένες ιδέες ήταν από εκείνες που θα μπορούσαν να σταθούν σε διεθνές επίπεδο.

Γενικότερα, έχω την αίσθηση ότι στο χώρο του FinTech, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται αρκετά καλά. Και ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι υπάρχοντες “παίκτες” από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως είναι η Eurobank αλλά και η Εθνική – η οποία διοργάνωσε πρώτη hackathon και θα το ξανακάνει μέσα στο επόμενο δίμηνο – όπως και η Viva, έχουν κάνει κινήσεις για να βοηθήσουν ουσιαστικά ομάδες που κινούνται στο χώρο του FinTech. Πιθανότατα, θα επιδιώξουν να τις αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος και αυτό δεν είναι κακό. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι τράπεζες θέλουν φρέσκες ιδέες και προσεγγίσεις και το γεγονός ότι ασχολούνται με Startups είναι ένα πολύ καλό σημάδια και νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι.

Βέβαια, για να τιμήσουμε το όνομα της στήλης, θα ήθελα να αναφέρω και ορισμένα θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Για παράδειγμα, αυτός της παρουσίασης. Αρχίζω να πιστεύω ότι σε όλες τις εκδηλώσεις τύπου hackathon θα πρέπει να υπάρχει μία ώρα σεμινάριο για το πως γίνεται η παρουσίαση μίας ιδέας. Γιατί είναι πραγματικά κρίμα, ωραίες ιδέες να “θάβονται” επειδή το κοινό -και κυρίως οι κριτές- δεν κατάλαβαν γιατί ακριβώς μιλούσε η ομάδα.

Παρεμπιπτόντως, όταν δεν υπάρχουν ερωτήσεις από τους κριτές, αυτό είναι κακό σημάδι. Δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγιναν όλα κατανοητά. Συνήθως σημαίνει ότι δεν θέλουν να ασχοληθούν παραπάνω.

Επίσης, καλό θα ήταν οι ομάδες να ελέγχουν κατά πόσο η ιδέα που θέλουν να παρουσιάσουν υπάρχει ήδη είτε στην Ελλάδα είτε στον κόσμο. Εκτός και αν πιστεύουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εταιρείες όπως η Alibaba. Και αν το πιστεύουν, ας το πούνε τουλάχιστον.

Όπως θα πρέπει ακόμη να σκέφτονται και λίγο έξω από τα συνηθισμένα. Και εκεί είναι καλό σε εκδηλώσεις τύπου hackathon να μιλάνε με τα μέλη άλλων ομάδων. Γιατί το να συμμετέχεις έχοντας μία έτοιμη ομάδα και ιδέα, δεν είναι ακριβώς ο στόχος ενός hackathon. Αλλά να υπάρξουν “συνεργίες” μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις