Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Βλαχογιάννης: Οι DAOs είναι ο νέος τρόπος παραγωγής αξίας στον φυσικό και ψηφιακό κόσμο

Με αφορμή το λανσάρισμα στου KaramelaDAO μιλήσαμε με τον Γιάννη Βλαχογιάννη για όλα αυτά που έρχονται στις κοινότητες του Metaverse και ειδικά στους ψηφιακούς αυτόνομους οργανισμούς – Decentralised Autonomous Organisations.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης είναι ένα απο τα  success stories της ελληνικής Startup σκηνής, συνιδρυτής της Bugsense η οποία έκανε ενα μεγάλο exit στην Splunk, και είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Η.Π.Α. Είναι θιασώτης του Metavesrse και πρωτοπόρος – influencer στις τεχνολογίες του Web 3.0 που έρχονται στο Internet αλλάζοντάς το για άλλη μια φορά. Επίσης είναι ιδρυτής της omgdrops, ενός marketplace για NFTs.

S.M. Μετά το επιτυχημένο event του καλοκαιριού για crypto, NFTs και blockchain, V as in Metaverse, έχουμε το νέο Project KaramelaDAO! Μπορείτε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται;

Γ. Βλαχογιάννης: Ο στόχος μου είναι να αρχίσει η πλειοψηφία των Ελλήνων να μπει σε ένα χώρο που θα είναι το μέλλον μέσα στο 2022. Δυστυχώς ακόμα και άτομα “δυνατά” στον Startup χώρο έχουν άγνοια – κυρίως γιατί το “Metaverse” trend αργεί να χτυπήσει την Ευρώπη. Το KaramelaDAO είναι το πρώτο DAO με στόχο να “μολύνει” τον κόσμο με τις αρχές του Metaverse. Νέοι τρόποι δουλειάς, νέοι τρόποι παραγωγής αξίας.

S.M. Πολλοί λένε ότι οι Decentralised Autonomous Organisations (DAO) είναι ίσως η απόλυτη μορφή εκδημοκρατισμού (και το μέλλον) της εργασίας, της επιχειρηματικότητας αλλά και των Smart Cities! Μπορείτε να εμβαθύνετε λίγο; Πως λειτουργούν οι DAO; Τι σχέση έχουν με τα NFTs και πόσο τεχνολογικά εκπαιδευμένος θα πρέπει να είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Έχεις φανταστεί να δουλεύεις με ανθρώπους πιο έξυπνους από εσένα, σε πράγματα που αποφασίζετε όλοι μαζί για να κερδίζετε όλοι μαζί; Αυτό είναι τα DAO. Όλοι ίσοι, με κοινό στόχο και σκοπό και ο καθένας κάνει αυτό που χρειάζεται και ξέρει καλύτερα.
Τα DAOs έχουν πάρα πολλούς τρόπους λειτουργίας ανάλογα με την χρήση τους. Χρησιμοποιούν τα NFT για fund raising αλλά και σαν “citizenship” passport. Το τεχνικό επίπεδο που χρειάζεται για να συμμετέχει κάποιος είναι αρκετά υψηλό ακόμα – δυστυχώς. Τα DAOs είναι κατά κύριο λόγο στο Ethereum και ελάχιστα σε άλλα blockchain.

S.M. Βλεπουμε αγοραπωλησίες NFTs απο συλλέκτες, καλλιτέχνες και μεγάλες εταιρείες, ή ακόμα και DAOs να αγοράζουν γη… τελικά πρόκειται για μια μόδα ή τα NFTs είναι το μέλλον της τέχνης και των ψηφιακών συναλλαγών πάσης φύσεως;

Γ. Βλαχογιάννης: Είναι το μέλλον. Το CityDAO είναι το πρώτο DAO που είναι εταιρία στο Wyoming και έχουμε αγοράσει γη. Όλο και περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στον χώρο γιατί είναι πραγματικά το “νέο” Internet.

S.M. Πως μπορεί μια εταιρεία, μια πόλη ή μια χώρα να λειτουργήσει αυτόνομα και ψηφιακά; Δεν χρειάζεται κάποια συνεργασία – σύνδεση με την φυσική οντότητα; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποιός είναι ο διαχειριστής;

Γ. Βλαχογιάννης: Χρειάζεται. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι σύνδεσης (μέσω human delegates για παράδειγμα) αλλά ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο.

S.M. Στις Η.Π.Α., στο Γουαιομινγκ, ένας DAO μπορεί να έχει νομική μορφή σαν εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Δεν είναι αναγκαία συνθήκη αυτό αν ο οργανισμός προβεί σε συναλλαγές με τον “κανονικό” κόσμο; Πως διασφαλίζονται νομικά οι συμμετέχοντες εταίροι σε μια εταιρεία DAO;

Γ. Βλαχογιάννης: Διασφαλίζονται από τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts). Φυσικά εκεί υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι όπως αστοχία λογισμικού ή hacking. Είναι σίγουρα μία γρίζα περιοχή καθώς οι κυβερνήσεις δεν έχουν προλάβει ακόμα να δούν τι θα γίνει με τα κρυπτονομίσματα.

S.M. Ποια μερικά “επιτυχημένα” case studies DAO σήμερα; Σε ποιούς τομείς έχουν υλοποιηθεί;

Γ. Βλαχογιάννης:
CityDAO – LLC στο Wyoming, 10.000 μέλη, πάνω από 10.000.000 δολάρια στην “τράπεζα”, αγόρασε γη.
PleasrDAO – αγόρασε τον “χαμένο” δίσκο των WuTang Clan από το FBI.
ConstitutionDAO – πάνω από 40.000.000 δολάρια στην “τράπεζα”, προσπάθησε να αγοράσει ένα αντίγραφο του Αμερικάνικου Συντάγματος.

S.M. To KaramelaDAO ξεκίνησε σαν μια ψηφιακή χώρα με πολίτες! Συνεχίζει ως τέτοια; Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος πολίτης; Και τι θα προσφέρει στους πολίτες της και με ποιο τρόπο;

Γ. Βλαχογιάννης: Το KaramelaDAO ξεκίνησε σαν ένα “experimental” DAO με στόχο να δείξει σε όλους πως να συμμετέχουν σε μία νέα κοινωνία. Για να γίνεις πολίτης, θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα από τα 300 NFT που θα διατεθούν σύντομα ή να “δουλέψεις” για το DAO.
Αυτή την στιγμή, όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για το τι θα κάνει το DAO, να κατεβάσουν νέες προτάσεις, δωρεάν είσοδο σε όλα τα events και services του DAO και πολλά άλλα καλούδια. Το πιο βασικό, είναι ότι θα μάθουν πράγματα που θα διαβάζει ο κόσμος σε 5 χρόνια από τώρα.

S.M. Η KaramelaDAΟ είναι μια “Ελλάδα” στο Metaverse;

Γ. Βλαχογιάννης: Δεν θέλω να συνδεθεί η KaramelaDAO με την Ελλάδα. Κανένα project μου δεν είναι “μονο” για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι αν θέλουμε να μάθουμε γρήγορα, πρέπει να φέρουμε κόσμο που είναι από έξω και το marketing μας να κοιτάει έξω από την χώρα. Think bigger.

S.M.Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται blockchain DAO που απευθύνονται σαν εμπορική υπηρεσία σε μητροπόλεις και πόλεις. Η Karamela DAO πως θα λειτουργεί; 

Γ. Βλαχογιάννης: Η KaramelaDAO είναι for-profit 100%. Θέλω να έχουμε ένα full self-sustained DAO και να μπορεί ο κόσμος να ζει από αυτό.

S.M.Στην εκδήλωση του περασμένου καλοκαιριού κάνατε μια αναφορά στη δημιουργία ενός Blockchain ή Crypto Island – Region στην Ελλάδα; Σχετίζεται κάπως με την KaramelaDAO; Περί τίνος πρόκειται;

Γ. Βλαχογιάννης: Ναι σχετίζεται και θα γίνει αν το DAO το αποφασίσει και το στηρίξει. Ο στόχος μου είναι να κάνουμε take over μία περιοχή στην Ελλάδα και να την κάνουμε το μεγαλύτερο Blockchain Sandbox στον πλανήτη.

 Θα δούμε 😀

 

Διαβάστε επίσης:

V as in Metaverse: O κόσμος του Blockchain και των NFTs ήρθε πιο κοντά μας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις