Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορωνοϊός: Διάγνωση “από το σπίτι” με τη βοήθεια του Gates Foundation

Ο στόχος είναι να υπάρχει τελικά η δυνατότητα να γίνονται χιλιάδες εξετάσεις καθημερινά

Σύντομα, στο Σιάτλ των ΗΠΑ πρόκειται να κυκλοφορήσουν διαγνωστικά τεστ για το νέο κορωνοϊό, τα οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται από το σπίτι, σύμφωνα με διεθνή μέσα. Τα τεστ αυτά, αναπτύσσονται από μια επιστημονική ομάδα που έχει την υποστήριξη του Gates Foundation.

Με τη νέα εξέταση, όσοι φοβούνται ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μόνοι τους ένα δείγμα από τη μύτη τους και να το στείλουν για ανάλυση. Τα αποτελέσματα, τα οποία θα γίνονται διαθέσιμα εντός δύο ημερών, θα δίνονται σε τοπικούς φορείς υγείας, οι οποία θα είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν όσους είναι εν τέλει “θετικοί”.

Οι εξεταζόμενοι, θα καλούνται επίσης να συμπληρώσουν κάποιες φόρμες, online, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κινήσεις και τις επαφές που είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς να εντοπίσουν άλλα πιθανά κρούσματα, που θα πρέπει να εξεταστούν ή να μπουν σε καραντίνα, και κατ’ επέκταση να ελέγξουν τη μετάδοση του ιού.

Διαβάστε ακόμη: Ο κορωνοϊός και η (μεγάλη) ανάγκη για καινοτομία και Startups

Ο στόχος είναι να υπάρχει τελικά η δυνατότητα να γίνονται χιλιάδες εξετάσεις καθημερινά, δήλωσε ο Scott Dowell, αρμόδιος για το θέμα του κορωνοϊού στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Το project αναπτύσσεται όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα είναι έτοιμο, πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, το λογισμικό πρέπει να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη σωρεία αιτημάτων ενώ και το ερωτηματολόγιο πρέπει να οριστικοποιηθεί.

Πάντως, το διαγνωστικό κιτ έχει ήδη σταλεί σε εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Μόλις το σύστημα είναι έτοιμο, όλοι όσοι φοβούνται ότι έχουν κολλήσει τον ιό θα μπορούν να συμπληρώσουν ένα αρχικό ερωτηματολόγιο και, εφόσον υπάρχει όντως κίνδυνος, θα τους αποστέλλεται ο “εξοπλισμός”, εντός δύο ωρών.

Το εγχείρημα αυτό, προέκυψε από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που “έτρεχε” τα τελευταία δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και είχε ως στόχο την παρακολούθηση της εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη. Το ίδρυμα Gates έχει επενδύσει συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ θεωρείται το επίκεντρο του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς έχει περισσότερα κρούσματα και νεκρούς από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Μέχρι χθες, ο αριθμός των νεκρών ήταν στους 19 ενώ τα κρούσματα έφταναν τα 136.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις