Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Atoms to Algos: Η μέρα που τα τσιπάκια θα εισβάλουν στην καθημερινότητά μας

Μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν αρκετή για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ατενίζουμε το μέλλον.

Ποιος θα μπορούσε πριν από 15 χρόνια να φανταστεί ότι το μέλλον θα είναι αποκλειστικά ψηφιακό; Ότι, για παράδειγμα, από μία δύσκολη δουλειά θα μπορούσε να απαλλάξει ένα ρομπότ κάποιον εργαζόμενο ή ότι τα ποτήρια στα οποία πίνουμε τον καφέ μας θα περιέχουν τσιπάκια; Το ψηφιακό μέλλον, όπως επίσης και το μέλλον της βιομηχανίας των ημιαγωγών και η πληθώρα των εφαρμογών που υπάρχουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης «Atoms to Algos», της οποίας την οργάνωση ανέλαβε η Think Silicon, μέλος της Applied Materials Greece και η οποία έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο εξής αναλαμβάνει η τεχνητή νοημοσύνη

«Όλες οι βαρετές εργασίες θα γίνονται μελλοντικά από τεχνητή νοημοσύνη». Αυτό τόνισε ο Distinguished Engineer -Chief Architect της NVIDIA Πολυχρόνης Ξεκαλάκης, εξηγώντας βέβαια πως κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται μηδενική προσφορά από τους εργαζόμενους, αλλά πιο δημιουργική εργασία. Τόνισε επίσης πως το σημαντικό τη σημερινή εποχή της τεχνολογικής έξαρσης δεν είναι ο φόβος και η καχυποψία απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η προσπάθεια να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά από την έξυπνη και λογική αξιοποίησή της.


Αναφορικά με την βιομηχανία των ημιαγωγών, που αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Applied AI Business Unit της Applied Materials, προέβλεψε πως αυτή θα διπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια, αγγίζοντας μάλιστα το υπέρογκο ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2023, ενώ επεσήμανε επίσης πως στο μέλλον ό,τι μπορεί να ψηφιοποιηθεί, θα ψηφιοποιηθεί, ακόμα και οι καρέκλες που καθόμαστε.

Για το μέλλον αυτό, προετοιμάζεται ήδη η Applied Materials, η οποία χτίζει το «EPIC Center» στη Santa Clara των ΗΠΑ, επένδυση που κοστολογείται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026. Δεν αποκλείεται ένα τέτοιο κέντρο να εμφανιστεί και στην Αθήνα, δεδομένων των χρηματοδοτήσεων από το European Chips Act και της απόφασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επενδύσουν στην τεχνολογία των ημιαγωγών. Ο κ. Μάλλιος αναφέρθηκε επίσης στην εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials, τονίζοντας πως στην Ελλάδα αφθονούν τα ταλέντα και τα σπουδαία προϊόντα.

Οι νέες τάσεις και προκλήσεις για την κινητικότητα του μέλλοντος

Η Associate Partner, Software and Automotive sector της McKinsey Julia Werra, στο πλαίσιο της ομιλίας της με κεντρικό θέμα τον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις επιπτώσεις για τους κατασκευαστές ημιαγωγών, τόνισε πως η ζήτηση ημιαγωγών για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά. Επεσήμανε επίσης πως σήμερα αναπτύσσονται ταυτόχρονα τέσσερις τάσεις, η αυτόνομη οδήγηση, η συνδεσιμότητα, η ηλεκτροκίνηση και η ανάγκη για εξατομικευμένες εμπειρίες χρήστη. Όλα αυτά συντελούν στη διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού τοπίου στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό πως κάτι τέτοιο επηρεάζει τόσο τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όσο και τους προμηθευτές τους.

Στη συνέχεια, ο Head of Group After Sales and New Business Development της Kosmocar Θανάσης Κονιστής, αναφέρθηκε στο μεγάλο project που λαμβάνει χώρα στο νησί της Αστυπάλαιας και αφορά στο οικοσύστημα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους κινήθηκε το έργο και οι οποίοι είναι η ηλεκτροκίνηση, οι έξυπνες μετακινήσεις, η παροχή υποδομών φόρτισης και πράσινης ενέργειας και η αυτόνομη οδήγηση. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από κοινού με τη Volkswagen και την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του project παραδόθηκαν 8 ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από τη Volkswagen, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ηλεκτρικού αστυνομικού αυτοκινήτου και ασθενοφόρου της Ελλάδας.

Παράλληλα, μέσω της σημαντικής συμβολής της ελληνικής κυβέρνησης, οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την ηλεκτροκίνηση, καθώς ήδη μετατρέπουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά, φτάνοντας τα 84 στο νησί, κάτι που αποτελεί μικρό ρεκόρ.

Μέσω του οικοσυστήματος astyMOVE, που αποτελεί πρωτοβουλία της Kosmocar, προσφέρονται συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας μέσω της υπηρεσίας ASTYBUS Ridesharing Service, οι οποίες αξιοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen ID. Buzz. Επιπλέον, η υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων astyGO Vehicle Sharing Service προσφέρει την ευελιξία της ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, e-scooters και e-bikes εξ αποστάσεως, για μεταβλητές χρονικές περιόδους. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί χρήστες της εφαρμογής, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αποτελούν τουρίστες που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 487 ταξίδια διανύοντας συνολικά 14.741 χλμ.

Η ιστορία της Think Silicon και το deal με την Applied Materials

Η πρωτοποριακή startup ιδρύθηκε το 2007 από τον Γιώργο Σιδηρόπουλο και τον Ιάκωβο Σταμούλη και δύο χρόνια αργότερα εισήγαγε τα γραφικά σε νούμερο ένα προϊόν του ενδιαφέροντός της. Ειδικότητα της Think Silicon είναι η σχεδίαση μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως είναι τα «έξυπνα» ρολόγια, τα ψυγεία ή τα πλυντήρια. Πλέον, η startup έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική πολυεθνική Applied Materials, παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά τεχνολογίας υλικών. Πώς όμως επετεύχθη το μεγάλο deal; Όπως έχουν δηλώσει οι ιδρυτές της Think Silicon, ουσιαστικά ταίριαξε το έργο που παρήγαγαν, με αυτό που αναζητούσε η Applied Materials. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το όραμα του Κώστα Μάλλιου, ο οποίος, ως πρώην στέλεχος της Microsoft και προσφάτως νέος εργαζόμενος στην Applied Materials, είχε την ιδέα να «στραφεί» προς την Ελλάδα στον τομέα αυτό, δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #38

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις