Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κώστας Τσαούσης – Netdata: Ο φύλακας – άγγελος των ΙΤ!

To παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 6 του Startupper Mag.

Αντισυμβατικός, με οξύ μυαλό και με larger than life προσωπικότητα, έχοντας συμπληρώσει αμέτρητα… χιλιόμετρα στον επιχειρηματικό στίβο, θητεύοντας σε ποικίλες διοικητικές θέσεις και σε διαφορετικούς τεχνολογικούς οργανισμούς, ο Κώστας Τσαούσης δεν αποτελεί το σύνηθες αρχέτυπο του Startupper, αλλά και του επιχειρηματία. Άνθρωπος της ουσίας, μακριά από τους τύπους, αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρήσης: «Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του!».

Άλλοι στην ηλικία των 50 και πλέον ετών και αφού έχουν συμπληρώσει ευδόκιμη υπηρεσία ορισμένων δεκαετιών σε καίρια πόστα κορυφαίων ελληνικών τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, θα εξέταζαν μια σειρά από ήπιες επαγγελματικές επιλογές, σχεδιάζοντας τη σταδιακή απόσυρσή τους από την πρώτη γραμμή και επιλέγοντας την ασφάλεια και την ηρεμία των… μετόπισθεν. Μάλιστα, έχοντας δύο παιδιά teenagers και κάτι, η συγκεκριμένη λογική μετατρέπεται σε αναγκαία συνθήκη. Ο Κώστας Τσαούσης, ιδρυτής και CEO της Netdata, σίγουρα δεν ανήκει στη χορεία των προαναφερθέντων, καθώς αποφάσισε σε ηλικία 50 ετών να επιχειρήσει από την αρχή. Ως Startupper! Κινητήριος δύναμη; Η περιέργειά του για την επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων. «Ξέρετε, έχοντας συγκεντρώσει πολύτιμη εμπειρία, όσο και λειτουργικές παραστάσεις από την παρουσία μου στον κλάδο του IT, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως εάν κάποιο προϊόν, εφαρμογή ή υπηρεσία δεν δίνει πειστική ή αποτελεσματική “απάντηση” σε κάποιο ζήτημα, τότε δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος προκειμένου να αναπτυχθεί!».

Η καινοτομία «συναντά» την εμπειρία για να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα

Μένοντας πιστός στο σκεπτικό του, ο ίδιος επιχείρησε και κατάφερε να δώσει πειστική διέξοδο σε έναν κορεσμένο χώρο, μέσω της ανάπτυξης ενός προϊόντος το οποίο προέκυψε ως αποτέλεσμα… τσαντίλας και διαθέτοντας την απαιτούμενη εμπειρία! Δημιούργησε, λοιπόν, τη Netdata, μέσω της οποίας ξεκίνησε προ τριετίας την ανάπτυξη ενός open source λογισμικού, το οποίο θα έκανε monitoring, δηλαδή στην ουσία θα παρακολουθούσε και θα κατέγραφε την απόδοση του συνόλου των υπολογιστικών συστημάτων που υφίστανται σε κάθε επιχείρηση, δίχως να απαιτείται να καταφύγει στη –συνήθως– δαπανηρή διαδικασία απόκτησης εμπορικών αδειών, ενώ το ΙΤ προσωπικό της δεν προϋποθέτει να αφιερώνει πολύ χρόνο για την εγκατάσταση υφιστάμενων τεχνολογικών λύσεων. Η λύση της Netdata ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας, της εξόχως οικονομικής διαδικασίας και του αποκεντρωμένου τρόπου μέσω του οποίου συγκεντρώνει και εν συνεχεία διανέμει τα δεδομένα. «Η διαδρομή που ακολούθησα ήταν απλοϊκή: Επιχείρησα να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αγορά στο συγκεκριμένο τομέα. Στη συνέχεια κατέγραψα το πρόβλημα, έσκυψα επάνω του προκειμένου να βρω μια πρόσφορη λύση, ασχολήθηκα με κάθε πτυχή του ξεχωριστά, αμφισβητώντας την ισχύουσα κατάσταση και λειτουργώντας με την απαιτούμενη δόση καινοτομικής λογικής! Δεν σας κρύβω πως δεν δίστασα να… σπάσω αυγά, όπου απαιτούνταν, στηριζόμενος στην εμπειρία και τη λογική!».

Αποτέλεσμα; Το εν λόγω λογισμικό εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά ανοικτού κώδικα στον ιστοχώρο Github, ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές. Ειρήσθω εν παρόδω, το εξαγόρασε προ ορισμένων μηνών η Microsoft έναντι 7,5 δισ. δολαρίων… Αυτήν τη στιγμή, το λογισμικό της Netdata χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 1,6 εκατ. προγραμματιστές (επαγγελματίες και μη), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται στελέχη πολυεθνικών τεχνολογικών γιγάντων, από τη Microsoft και την Google μέχρι την Amazon, το Facebook και την Cisco.

Σήμερα άντλησε 20 εκατομμύρια δολάρια…

Η δυναμική διείσδυση και η ευρεία αποδοχή που γνώρισε από τον κόσμο των προγραμματιστών και των επιχειρήσεων εν γένει συνέβαλε προκειμένου επενδυτικά funds να… βρουν το δρόμο προς τον κ. Τσαούση, παρότι αρκετοί δυσκολεύονταν ή ακόμη και αγνοούσαν βασικά στοιχεία περί του monitoring, το οποίο πραγματευόταν η λύση της Netdata.

Έπειτα από συζητήσεις, παρουσιάσεις, εκτιμήσεις και αποτιμήσεις, η εταιρεία «έτρεξε» έναν κύκλο πρώτης χρηματοδότησης, καταφέρνοντας να αντλήσει 17 εκατ. δολάρια από μέρους των Bain Capital και Marathon Ventures. Μάλιστα, η τελευταία ήταν επικεφαλής και σε χρηματοδοτικό γύρο 3,7 εκατ. δολαρίων, που ολοκληρώθηκε προ ορισμένων μηνών, στο πλαίσιο μιας seed χρηματοδότησης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό κεφαλαίων που έχει αντλήσει η Netdata στα 20,7 εκατ. δολάρια.

«Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε τη Netdata παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της και να προσελκύσουμε τους καλύτερους μηχανικούς λογισμικού στην εταιρεία. Έχουμε ήδη προσλάβει Έλληνες μηχανικούς από διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας συνεχώς», σημειώνει ο κ. Τσαούσης. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 30 εργαζομένους στα γραφεία της στην Αθήνα και στο Palo Alto στην Καλιφόρνια, ενώ με τη συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της κατά τους προσεχείς μήνες. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει να εμπλουτίσει το λογισμικό της και να αναπτύξει εμπορικές λύσεις που θα επιτρέψουν στους διαχειριστές ΙΤ συστημάτων την παρακολούθηση εφαρμογών, servers και συσκευών, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το έργο τους. Είναι σίγουρο πως ο κ. Τσαούσης και η ομάδα του θα έχουν… γεμάτα τα χέρια τους το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

«Αντιμετωπίζω τα επόμενα βήματα εξέλιξης της εταιρείας με τη λογική που το κάνουν και οι Αμερικανοί. Αυτοί θεωρούν πως η εξελικτική πορεία μιας Startup δεν είναι αποκλειστικά μαραθώνιος ούτε και σπριντ. Αντιθέτως, απαρτίζεται από πολλά και διαδοχικά σπριντ, τα οποία οδηγούν στη δόμηση ενός μαραθωνίου! Εκεί, λοιπόν, που νομίζεις πως έχεις φτάσει στον τελικό σου προορισμό, ξαφνικά συνειδητοποιείς πως έχεις να καλύψεις ακόμη ένα “x” ποσοστό εδάφους. Κάτι που σίγουρα σε διατηρεί σε εγρήγορση και σε παρακινεί διαρκώς να δοκιμάζεις τον εαυτό σου, αλλά και τα όρια της εταιρείας σου».

…αύριο θα αναζητήσει ακόμη 50 εκατ. δολάρια!

Καθώς προς το παρόν τα κεφάλαια που άντλησε η εταιρεία επαρκούν ώστε να «τρέξει» τη διεύρυνση της λειτουργίας και των παρεχόμενων προϊόντων, η σκέψη… τρέχει στο επόμενο χρηματοδοτικό στοίχημα, ήτοι το Series B. Όπως θεωρεί ο κ. Τσαούσης, ο χρονικός προσδιορισμός του είναι δύσκολος με τις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς θα πρέπει να νιώσει πως η Netdata διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ προκειμένου να κινηθεί με όρους «think big» στο συγκεκριμένο topic. «Εκτιμώ πως προς τα τέλη του 2020 θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αναζήτησης β΄ κύκλου χρηματοδότησης. Όσο για το ύψος της, δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μικρότερη των 50 εκατ. δολαρίων! Ξέρω πως πολλοί ενδεχομένως να μειδιάσουν, ωστόσο θεωρώ πως με βάση τα νούμερα που ήδη έχω στα χέρια μου, κάτι τέτοιο θα είναι απόλυτα εφικτό…».

New age τακτικές management

Η εμπειρία της πολυετούς επαγγελματικής του ενασχόλησης σε κορυφαίες θέσεις μεγάλων ΙCT εταιρειών τον έχει κάνει να αναθεωρήσει κατεστημένες πρακτικές και «στιλιζαρισμένες» θεωρίες σχετικά με το business και το people management. Καίριο ρόλο σε αυτήν την πραγματικότητα παίζουν η μοναδική persona του και το αστείρευτο χιούμορ του.

«Δεν μπαίνω καν στη λογική να περιορίσω ή να επιβάλω ασφυκτικές τακτικές και κώδικες συμπεριφοράς στην εταιρεία. Κάθε άλλο! Παρέχω απεριόριστη ελευθερία κινήσεων στα στελέχη μας. Αυτό που με ενδιαφέρει και που αναζητώ επισταμένως είναι η λήψη ενός επαγγελματικού αποτελέσματος. Θέλω να παράγουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ούτε το καλύτερο ούτε φυσικά το φθηνότερο, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες του χρόνου και των απαιτούμενων tech specs. Επίσης, δεν ενδίδω στη… δικτατορία του “πρέπει”. Όταν, για παράδειγμα, συνεργάζομαι με έναν ικανό προγραμματιστή, ο οποίος είναι αποδοτικός όσο και αποτελεσματικός, ωστόσο δεν μπορεί να κινηθεί στη… συνηθισμένη στα εγχώρια επιχειρηματικά ήθη λογική του 9 π.μ. – 5 μ.μ. και να χτυπά καθημερινά κάρτα στο γραφείο, δεν θα τον αναγκάσω να προσαρμοστεί στα “πρέπει”, αλλά αντιθέτως θα του δώσω τον απαιτούμενο χώρο να… πετάξει και να αποδώσει ακόμη πιο παραγωγικά! Η επιχειρηματικότητα δεν εξαντλείται σε εντυπωσιακά, ευμεγέθη και πολυτελή γραφεία ούτε σε κοστούμια και γραβάτες. Στη δική μου περίπτωση, κυκλοφορώ με εντελώς casual look, συνήθως με φόρμες. Με αυτήν την αμφίεση, εξάλλου, κατάφερε η Netdata να αντλήσει 20 και κάτι εκατομμύρια δολάρια! Πάντοτε προτείνω στους επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριοποίησης, να θέσουν τις βάσεις προκειμένου να αναπτύξουν μια επιχείρηση που θα μπορεί να λειτουργεί αρμονικά εν τη απουσία τους! Εάν απαιτείται να βρίσκεται ο ίδιος στα γραφεία του, ώστε η παρουσία του να γεννά αισθήματα φόβου και καταναγκασμού προκειμένου να λειτουργήσει μια εταιρεία, τότε είναι σίγουρο πως το μοντέλο που εφαρμόζει έχει αποτύχει εν τη γενέσει του».

Ο ίδιος ο κ. Τσαούσης εκτιμά πως τα στελέχη και το προσωπικό μιας εταιρείας σε περίπτωση που ο διοικητικός τους ηγέτης τους εμψυχώνει, τους εξηγεί το όραμά του, τους υποδεικνύει ορισμένους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης μιας σειράς εργασιών, τότε είναι βέβαιο πως και οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να φανούν αντάξιοι στα μάτια του. Μάλιστα, η Netdata έχει μοιράσει μετοχές σε όλους τους εργαζομένους της, από τη γραμματεία μέχρι και τον τελευταίο προγραμματιστή και υπάλληλο. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλοι αισθάνονται ότι είναι συνυπεύθυνοι για την πορεία της εταιρείας, την οποία νιώθουν δική τους, και έχουν όφελος να ακολουθήσει μια έντονα ανοδική πορεία, καθώς θα είναι σε θέση να προσποριστούν τα ανάλογα κέρδη. Γιατί σε περίπτωση που π.χ. η Netdata εισάγει τις μετοχές της στο “x” χρηματιστήριο, αυτομάτως όλοι τους θα γίνουν κατά αρκετά χρήματα πλουσιότεροι. Το κίνητρο αποτελεί ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένο business case», εξηγεί ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις