Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Medoid AI: ΑΙ λύσεις στα μέτρα των επιχειρήσεων

O τεχνοβλαστός του ΑΠΘ αναπτύσσει προσαρμοσμένες-custom λύσεις ΑΙ, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Startups.

Όλα ξεκίνησαν το 2019 από τη διαπίστωση μιας ομάδας ερευνητών του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ πως πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανάλυσης δεδομένων τους και ανάπτυξης “ευφυών” συστημάτων. Το κενό που παρατήρησαν στην αγορά ήταν η έλλειψη υπηρεσιών ανάπτυξης προσαρμοσμένων-custom λύσεων ΑΙ, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Startups. Αυτή ακριβώς ήταν και η αφορμή για την ίδρυση μιας εταιρείας-spin-off του ΑΠΘ με την επωνυμία Medoid AI, η οποία αναδείχθηκε πολύ σύντομα αποσπώντας τον περασμένο Οκτώβριο και τη μεγαλύτερη διάκριση στον διαγωνισμό Patient-centric technologies” (Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή), που διοργανώθηκε από το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ELEVATE GREECE και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Η ομάδα της Medoid AI καθοδηγούμενη από τον Αν. Καθηγητή Γρηγόρη Τσουμάκα και τον Δρα Ανέστη Φαχαντίδη, αποτελείται από επιστήμονες δεδομένων και μηχανικούς λογισμικού και έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης υψηλού επιπέδου μέσα από την μακρόχρονη ερευνητική και πρακτική εμπειρία των στελεχών της στην μηχανική μάθηση και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Από τη μηχανική μάθηση προέρχεται και η επωνυμία της εταιρείας, όπως εξηγεί ο Δρ. Φαχαντίδης, ένας εκ των συνιδρυτών της: «Το Medoid είναι τεχνικός όρος που προέρχεται από μεθοδολογίες μηχανικής μάθησης. Αφορά το κέντρο, τον εκπρόσωπο μια ομάδας σημείων, και σε αντίθεση με το μέσο σημείο το οποίο είναι απλά μια συντεταγμένη, το medoid είναι υπαρκτό και πραγματικό σημείο της ομάδας. Σημειολογικά η Medoid AI θέλει να φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στο επίκεντρο των επιχειρήσεων και οργανισμών, να κάνει δηλαδή τη ΤΝ το medoid μιας επιχείρησης».

Ο ίδιος πηγαίνοντας προς τα πίσω και συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 2019, όταν με τον καθ. Τσουμάκα εγκαινίασαν τον εργασιακό τους χώρο στη Θεσσαλονίκη, στέκεται στις δυσκολίες του εγχειρήματος που ήταν αρκετές: «Ειδικά στην περίπτωση μας η σημαντικότερη δυσκολία ήταν η έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας. Χρειάστηκε να μάθουμε μόνοι μας και από το μηδέν πολλά και βασικά για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Για αυτό θεωρούμε πως οι πρωτοβουλίες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας τα τελευταία χρόνια για την οργάνωση και σύσταση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας είναι πολύ σημαντική. Ίσως μια από τις σημαντικότερες προσφορές τους είναι ότι αποτελούν σταθμό διασύνδεσης του πολλές φορές απομονωμένου ερευνητικού έργου με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και του κόσμου. Αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση είναι η στήριξη των νέων researchpreneurs στις δεξιότητες που πολύ φυσικά τους λείπουν, στην ανάπτυξη και εισαγωγή στην αγορά ενός προϊόντος. Πολλά χαρακτηριστικά του ερευνητή τα οποία λειτουργούν καλά στην έρευνα και είναι ίσως και απαραίτητα για αυτή, είναι πολύ αντίθετα με τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης. Χρειάζεται στήριξη αυτή η μετάβαση».

Medoid AI: business και καινοτομία

Η ομάδα της Medoid AI εργάζεται πάνω σε δυο βασικούς άξονες που είναι η παροχή υπηρεσιών ΑΙ για την ανάπτυξη λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για επιχειρήσεις πελάτες και η έρευνα και ανάπτυξη, μέσα στο δικό της εργαστήριο καινοτομίας, προϊόντων και λύσεων για απευθείας διάθεση στην αγορά. Κάποιες από τις υπηρεσίες ΑΙ που παρέχει η εταιρεία σε επιχειρήσεις είναι ενδεικτικά η ανίχνευση απάτης σε συναλλαγές (προφίλ και εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών), η αποτροπή παραβίασης λογαριασμών και η ανίχνευση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η πρόβλεψη ζήτησης στους κλάδους της λιανικής, των μεταφορών και της ενέργειας, η “ευφυής” ανάλυση κειμένων μέσω εφαρμογών που υποστηρίζουν την “έξυπνη” αναζήτηση σε μεγάλες συλλογές κειμένων αλλά και την αυτόματη παραγωγή περίληψης και λέξεων κλειδιών από αυτές, καθώς και η αλγοριθμική διαπραγμάτευση μετοχών (Algorithmic/High-Frequency Trading) με εφαρμογές υποστήριξης της εμπορικής διαπραγμάτευσης μετοχών και της βέλτιστης διαχείρισης μετοχικού κεφαλαίου.  «Πέρα από τις παραπάνω εξειδικεύσεις της Medoid AI παρέχουμε και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υιοθέτηση των παραπάνω τεχνολογιών και την στρατηγική ανάπτυξης ΑΙ σε οργανισμούς.
Από την άλλη, το εργαστήριο καινοτομίας μας αναπτύσσει λύσεις και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης όπως είναι το Ηatebusters (hatebusters.org), που είναι μια κοινωνική πλατφόρμα εντοπισμού και καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, η οποία χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης, αλλά και το Crowdspeak, μια patent-pending τεχνολογία για την συνάθροιση και την ανάλυση γνώμης μέσα από μια καινοτομική συλλογική διαδικασία», εξηγεί με τη σειρά του ο Καθ. Γρηγόρης Τσουμάκας, σύμφωνα με τον οποίο τα δυο τελευταία πρότζεκτ (Ηatebusters και Crowdspeak) αποτελούν και κορυφαία έργα της εταιρείας, η οποία αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα ερευνητικό έργο ιδιαίτερης σημασίας με αντικείμενο την πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή από ΑΠΕ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και επεξεργασίας σήματος του ΑΠΘ. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της λύσης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους η εταιρεία συμμετέχει από το καλοκαίρι του 2020 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιταχυντή Mediamotor. Επίσης το Νοέμβριο του 2020 η Medoid AI δέχτηκε πρόσκληση για την συμμετοχή της στο Websummit ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά συνέδρια στο κόσμο.

Brand και αξιοπιστία

Η ομάδα της Medoid AI έχει αναπτύξει μια δική της “signature” διαδικασία για την ανάλυση, κατανόηση και προσαρμογή στις ανάγκες των πελατών. «Οι γενικευμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν μεν καλύτερη οικονομική κλιμάκωση (οικονομικά αποδοτικές) στην επιχείρηση που τις παράγει (μια λύση εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς) αλλά ειδικά στην ΤΝ μπορεί να αποτύχουν στον τελικό τους σκοπό, δηλαδή στην αποδοχή και στην πραγματική τους χρήση από τον πελάτη. Ένας πελάτης μπορεί να έχει εξειδικευμένες ανάγκες ή να αναζητά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να μην καλύπτεται από μια γενικευμένη λύση. Η «ασύμφορη» φαινομενικά διαδικασία της βαθιάς προσαρμογής στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας ενός έργου, βοηθώντας το στο να οικοδομήσει ένα  brand με πετυχημένη παράδοση και αξιόπιστο χαρακτήρα. Η συστηματοποίηση αυτής της διαδικασίας που έχουμε πετύχει την καθιστά βιώσιμη», σχολιάζει ο Δρ. Φαχαντίδης, κάνοντας ταυτόχρονα μια εκτίμηση της αγοράς μέσα στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία. «Οι μελέτες και οι έρευνες εξέλιξης της ευρύτερης αγοράς ΑΙ στην επόμενη δεκαετία δείχνουν μια σημαντική τάση μεγέθυνσης. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό που είναι ήδη γνωστό. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που διατρέχει οριζόντια όλες σχεδόν τις αγορές και παρά τη μη ολοκληρωμένη ωρίμανσή της απαντάει σε πραγματικές ανάγκες και προβλήματα του κόσμου και των επιχειρήσεων, συνεπώς ως τεχνολογικό εργαλείο θα επιτύχει εμπορικά στις αγορές-ανάγκες στις οποίες έχει ουσιαστική εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στο hatebusters στην αγορά του media monitoring όπου έχουμε δει πραγματικά πως επιταχύνει τις διαδικασίες και πως επιτρέπει στις ομάδες moderators να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους πιο αποδοτικά και πιο ουσιαστικά». Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας σημαντικός στόχος είναι η παραγωγή μια ολοκληρωμένης, ανθρωποκεντρικής λύσης/προϊόντος ΑΙ για το ευρύ κοινό. «Ο αμεσότερος στόχος που μπορούμε να αναφέρουμε είναι το πρώτο public release της εταιρικής λύσης hatespeech detection, “Hatebusters”, στο πρώτο τρίμηνο του ‘22. Σχεδιάζουμε όχι απλά μια σπουδαία λύση αλλά και ένα νέο τρόπο που αλληλεπιδρά κανείς με το ΑΙ», σχολιάζει ο καθ. Τσουμάκας.

Η ομάδα της Medoid AI έχει ενισχυθεί με business στελέχη από τον χώρο του μάρκετινγκ και προς το παρόν απασχολεί σήμερα 5 εργαζομένους καθώς και αρκετούς συνεργάτες και υπ. διδάκτορες από το εργαστήριο Ευφυών συστημάτων του ΑΠΘ. Κοινή πεποίθηση των ιδρυτών του τεχνοβλαστού, αλλά και η απάντηση σε κάθε πρόβλημα αντιθέσεων και διαφορετικών κατευθύνσεων είναι η συνεργασία και η ομάδα. «Όπου υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες στο ΑΙ είχαμε ομάδες που συνδύαζαν πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά, από μηχανικούς μέχρι επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και έμπειρα business στελέχη. Αυτό που προσπαθούμε στην medoid ai είναι όχι μόνο να ταιριάξουμε το πλαίσιο αξιών μας με διαφορετικά πεδία γνώσεων, αλλά και αυτά τα δυο να αλληλοσυμπληρώνονται», παρεμβαίνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Φαχαντίδης.

Από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα ο τεχνοβλαστός έχει εξυπηρετήσει πολλές εταιρείες-πελάτες, σε συντριπτικό ποσοστό από το εξωτερικό (όπως από την Σιγκαπούρη, την Αμερική, την Γερμανία και την Μάλτα) και μέχρι στιγμής χρηματοδοτεί  το εγχείρημα του οργανικά, από τις υπηρεσίες που παρέχει και από τα έργα που υλοποιεί για τους πελάτες της. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με αξιόλογα VC στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μελετάμε προσεκτικά τις δυνατότητες, διότι η χρηματοδότηση δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός αλλά ένα από τα μέσα για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή, της ταχύτερης και καλύτερης δυνατής εμφάνισης στην αγορά μια αξιόπιστης και ποιοτικής λύσης ΑΙ», καταλήγει ο Δρ. Φαχαντίδης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις