Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Orange Grove: H βιταμίνη C των Startups έγινε 10 χρονών και το γιόρτασε με μια μοναδική εκδήλωση!

Σημαντικές προσωπικότητες από το οικοσύστημα καινοτομίας και όχι μόνο παρευρέθηκαν στο το Auditorium του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για να γιορτάσουν τα «γενέθλια» του «πορτοκαλεώνα» των Startups

Το Orange Grove, η θερμοκοιτίδα καινοτόμου επιχειρηματικότητας από την Ολλανδία, «έκλεισε» 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και το γιόρτασε με μια συναρπαστική εκδήλωση στο Auditorium του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου. Πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων από το οικοσύστημα καινοτομίας και όχι μόνο, έδωσε το «παρών» στα «γενέθλια» του Orange Grove, του προγράμματος που στήριξε και ενέπνευσε όσο λίγα την ελληνική Startup σκηνή.

Το Orange Grove αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, υπό τη διαχείριση της μη κερδοσκοπικής Ithaca. Το «ταξίδι» του προγράμματος στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2013, ενώ από το 2019 λειτουργεί ως ένας remote-first incubator. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν πρωτοποριακό incubator, οποίος έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δημιουργία Startups και καινοτόμων ΜμΕ, μέσα από εντατικές εκπαιδεύσεις, πρόσβαση σε διεθνή τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, καθώς και διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και συνεργατών.

Όλα αυτά τα χρόνια οι νέες Startups που πέρασαν από το Orange Grove υλοποίησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, ενώ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία μέχρι σήμερα.

Την επετειακή εκδήλωση, η οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής της Ολλανδικής Πρεσβείας, Maurits ter Kuile, ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Susanna Terstal.

«Οι καινοτομία και η δημιουργία Startups ήταν κάτι που έλειπε σε σημαντικό βαθμό από την ελληνική επιχειρηματική σκηνή πριν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, όπως λένε τα καλά πράγματα προκύπτουν σε δύσκολους καιρούς, έτσι λοιπόν και εμείς καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε κατάλληλα τη συγκυρία με τη βοήθεια των φίλων μας και αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με την Ολλανδία και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. To Orange Grove λοιπόν εξελίχθηκε σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το ελληνικό Startup οικοσύστημα. Πολλές Startups αναπτύχθηκαν μέσω του Orange Grove και νομίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Η Startup νοοτροπία ήταν κάτι που έλλειπε από το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα και μπορώ να πω και από την πολιτική ζωή της χώρας. Χρειαζόμαστε λοιπόν την Startup νοοτροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εμείς αντιμετωπίζαμε το υπουργείο σαν να ήταν Startup για να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα», ανέφερε στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Τα έχετε καταφέρει τόσο καλά με πάρα πολλούς τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, με τις γνώσεις σας, την εμπειρία σας, τους σπόνσορες, τους μέντορες, τις Startups, τους coaches, τους επενδυτές, τις τοπικές αρχές και φυσικά τους επιχειρηματίες. Η «γέννηση» του Orange Grove ήταν το 2013, την περίοδο της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Εμείς από την πλευρά μας θέλαμε να κάνουμε κάτι για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και το οποίο θα είχε θετικό αντίκτυπο για τη χώρα. Η επιχειρηματικότητα ήταν αυτό που η Ελλάδα χρειαζόταν, και πράγματι αυτός είναι ένας τομέας που οι Ολλανδοί έχουν μεγάλη εμπειρία. Στην Ολλανδία η οικονομία μας αναπτύχθηκε χάρη σε αυτό που αποκαλούμε «χρυσό τρίγωνο», το οποίο συμβολίζει τη συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικότητας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και της κυβέρνησης. Ο σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι τόσο το να επενδύσουμε στην καινοτομία, όσο και το να δημιουργήσουμε μια οικονομία που να βασίζεται στη γνώση. Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν και στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό που έλειπε ήταν η μεταξύ τους συνεργασία. Η Πρεσβεία είναι ένας θεσμός διασύνδεσης. Ο ρόλος των διπλωματών είναι να συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τότε βρισκόμασταν σε ένα ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, στόχος μας ήταν να κάνουμε αυτούς τους δεσμούς προσβάσιμους σε καινοτόμους επιχειρηματίες, να φέρουμε κοντά ανθρώπους που έχουν γνώσεις και εμπειρία, αλλά και το να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα στα οποία η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανθίσει, κάτι το οποίο έγινε και ο πυρήνας του Orange Grove».

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, η οποία είχε ως θέμα “Working together on a sustainable and innovative future”, είχαν την ευκαιρία να παρακουλουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε 4 πάνελ. Συγχρόνως, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με στελέχη και εταιρείες προερχόμενες από την κοινότητα της καινοτομίας και της βιωσιμότητας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν αυτή που διεχείχθει στο πάνελ με θέμα “The role of ΑΙ and Machine Learning”, η οποία και ανέδειξε καίρια ζητήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο John Fox – Senior UI Engineer iOS στο Netflix, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν οι: Γιάννης Κανελλόπουλος – CEO & Founder της Code4thought, Γιάννης Νούσης – Co-founder της Travelmyth, Πόλυ Παλαιογεώργου – Director of Business Programs – Microsoft Digital, Robin Schuil – Founder της Vendora.

Αναφερόμενος στη σχέση του με το Orange Grove, αλλά και στο ενδιαφέρον του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Robin Schuil, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πριν από αρκετά χρόνια έπαιξα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του μεγαλύτερου marketplace για προϊόντα από δεύτερο χέρι στην Ολλανδία. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Orange Grove με κάλεσε για να μοιραστώ τις γνώσεις μου με τους συμμετέχοντες του προγράμματος, αλλά και για να τους βοηθήσω στην εξέλιξή τους. Που να ήξερα τότε ότι με αφορμή το Orange Grove θα έφτανα να ιδρύσω το Vendora, το μεγαλύτερο πλέον marketplace για προϊόντα από δεύτερο χέρι στην Ελλάδα. Εγώ είμαι κατά βάση προγραμματιστής, ξεκίνησα να γράφω κώδικα στα 8 μου χρόνια. Το machine learning είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα για εμένα, καθώς μπορεί να ενδυναμώσει όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται και πράγματι έχει αρχίσει να δημιουργεί αξία για το mainstream κοινό».

Με τη σειρά της η Πόλυ Παλαιογεώργου μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη είπε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για όσα προσφέρει σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους επαγγελματίες. Μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει κάποιο project στη λίστα μου αυτή τη στιγμή που να μην έχει έστω και ένα στοιχείο τεχνητής νοημοσύνης.Επομένως, όπως καταλαβαίνουμε η τεχνολογία αυτή θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές για όλους μας».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Κανελλόπουλος μιλώντας για τη δική του σχέση με το Orange Grove και την τεχνητή νοημοσύνη δήλωσε: «Η δική μου σχέση με το Orange Grove ξεκίνησε καθώς ήμουν ένας από τους πρώτους μέντορες του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια έγινα και μέλος του Board. Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχουμε επιτύχει ως ομάδα, τα τελευταία 10 χρόνια. Σε αυτό το πάνελ είμαι, καθώς είμαι ο Founder και CEO της Code4thought, επομένως για εμάς αυτή η συζήτηση είναι σημαντική, καθώς η δική μας τεχνογνωσία μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε κάθε τύπο συστήματος. Πάντα κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές, εντοπίζουμε τους κινδύνους, βοηθώντας σημαντικά τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα ζητήματά τους. Και ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος για μένα είναι πολλά υποσχόμενος, φροντίζουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όπως το να εξαλείφουμε τη μεροληψία από τους αλγόριθμους. Επίσης, φροντίζουμε να υπάρχει εξήγηση πίσω από κάθε απόφαση. Στην ουσία πραγματοποιούμε όλα όσα σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμεια “trustworthy AI”».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πως η τεχνολογία machine learning έχει μεταμορφώσει την δική του εταιρεία Γιάννης Νούσης, ανέφερε: «Μας βοηθάει να τελούμε τις διεργασίες γρηγορότερα και με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Μπορούμε δηλαδή να δουλεύουμε με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι πριν. Εμείς έχουμε και ChatGPT Plug in, το οποίο κάνει τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα ειδικά για τον ταξιδιωτικό τομέα, γιατί τώρα οι υπολογιστές μπορούν να απαντούν σαν να ήταν άνθρωποι, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που έφερε το ChatGPT».

Τη δυναμική δράση και τον αντίκτυπο του Orange Grove όλα αυτά τα χρόνια κατέστησε δυνατή η συνεχής υποστήριξη από τους Μεγάλους Χορηγούς Reggeborgh και Heineken, και τους Χορηγούς Interamerican, FrieslandCampina, Philips, KLM και HeDA.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις