Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η νέα γενιά του ελληνικού FinTech στο Crowdhackathon της Εθνικής Τράπεζας

Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, το i-bank #FinTech Crowdhackathon στο Innovathens με μεγάλη συμμετοχή και αρκετές ώριμες προτάσεις. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Τράπεζα και τη Crowdpolicy.

Δεκαέξι ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό δημιουργίας εφαρμογών FinTech γύρω από το νέο ανοικτό API της Εθνικής Τράπεζας. Το API είναι ένα ειδικό προγραμματιστικό εργαλείο το οποίο δίνει ασφαλή πρόσβαση σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας σε επιλεγμένα τρίτα μέρη έτσι ώστε να φτιάξουν τις δικές τους εφαρμογές.

Ο διαγωνισμός είχε χρηματικά έπαθλα και διάφορες παροχές και υποτροφίες για τις τρεις πρώτες ομάδες από την Εθνική Τράπεζα και τους χορηγούς, αλλά στο τέλος έκρυβε και άλλες εκπλήξεις για τις ομάδες που ξεχώρισαν. H Εθνική Τράπεζα θα δώσει επιπρόσθετα 20.000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών από επιλεγμένες ομάδες έτσι ώστε οι ιδέες τους να βρουν γρηγορότερα το δρόμο προς την υλοποίηση τους.

Για παράδειγμα η ομάδα Code Burrow, η οποία ανέπτυξε μια εφαρμογή πληρωμών μέσω QR Codes, θα δει την ιδέα της να υλοποιείται στο νέο ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Εθνικής Τράπεζας.

crowdhackathon3
Οι ομάδες είχαν δύο ημέρες να αναπτύξουν την εφαρμογή τους σε μια αρχική μορφή αναφέροντας την ιδέα αλλά και τα προγραμματιστικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν.

Τη πρώτη θέση κέρδισε το BankBot, μια έξυπνη εφαρμογή αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών μέσω του Facebook Messenger. Μέσω γραπτών μηνυμάτων αρχικά και μέσω φωνητικής συνομιλίας αργότερα ο πελάτης της τράπεζας θα μπορεί μεταξύ άλλων να ζητήσει πληροφορίες για τον λογαριασμό του, να πραγματοποιήσει μεταφορές ποσών, να ειδοποιήσει άμεσα για μια χαμένη κάρτα και άλλες καθημερινές και χρήσιμες λειτουργίες.

Τη δεύτερη θέση κέρδισε το RSK-Mind, μια πολλά υποσχόμενη υπηρεσία εντοπισμού κακόβουλων συναλλαγών η οποία χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση μεγάλων δεδομένων και υπολογιστικής εκμάθησης.

Την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι ομάδες της Elorus με το SynenosiS και της Code Burrows με το Smart Pay.

Π. Πετρίδης: «Η Elorus ήρθε να οργανώσει τα οικονομικά των επιχειρήσεων»

Το SynenosiS είναι μια εξαιρετικά φιλόδοξη ιδέα η οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών σε προγραμματιστικό επίπεδο και να αλλάξει σημαντικά το χάρτη των υπηρεσιών FinTech στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να διαχειριστεί λογαριασμούς, κάρτες και μεταφορές χρημάτων διαφορετικών τραπεζών.

Το Smart Pay μπορεί να μεταφέρει χρήματα και να πραγματοποιήσει αγορές σκανάροντας ένα QR Code με το κινητό, με την όλη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο να γίνεται στο υπόβαθρο αυτοματοποιημένα.

crowdhackathon4
Από τις υπόλοιπες εφαρμογές ξεχώρισε ένα plugin crowdfunding για το κοινωνικό δίκτυο Disabledbook το οποίο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, το Crowd Contracts το οποίο βασίζεται στο Blockchain και το Ethereum αλλά και το LinkedFin, μια εφαρμογή που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες για εταιρείες και οργανισμούς τις οποίες συλλέγει από υπηρεσίες ανοικτών δεδομένων όπως για παράδειγμα τη Διάυγεια, τα ΦΕΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις