Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα κακώς κείμενα: Περιμένοντας το …Equifund

Νέα «σεζόν» μετά το πέρας των διακοπών και η στήλη επιστρέφει στις επάλξεις του Startupper έχοντας την αίσθηση -μακάρι να είναι λανθασμένη – ότι στο ελληνικό οικοσύστημα των Startups υπάρχει αυτή την περίοδο μία κατάσταση …αναμονής.

Ενδεχομένως, η μόνη εξαίρεση να είναι το κομμάτι του FinTech, όπου έχουμε τις επόμενες εβδομάδες δύο πολύ ενδιαφέροντα και αξιοπρόσεκτα hackathon από Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και κινήσεων, η εντύπωση που έχω είναι πως επικρατεί μία εντυπωσιακή νηνεμία. Με εξαίρεση το VentureFriends, το οποίο έχει φθάσει στο σημείο να είναι το μοναδικό πραγματικό ενεργό επενδυτικό fund στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, μοιάζει ως άπαντες οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να είναι σε κατάσταση αναμονής. Και ποντάρω στο ότι περιμένουν να κλείσει το θέμα του Equifund και να ανακοινωθούν τα funds που θα συμμετέχουν οπότε να ξεκινήσει και πάλι ένας σημαντικός νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων. Σημειωτέον δε πως το Equifund δεν αφορά μόνο startups αλλά και εταιρείες σε πιο «προχωρημένο» στάδιο, όπως και εταιρείες πέραν του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως συνέβαινε με το Jeremie.

Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων σε Startups γίνεται (ή θα γίνει) κυρίως μέσα από προγράμματα όπως το Jeremie και το Equifund, τα οποία βασίζονται σε χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που funds με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια είναι ενεργά και ρισκάρουν επενδύοντας σε νέες και υποσχόμενες επιχειρήσεις. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως ακριβώς αυτοί οι επενδυτές είναι εκείνοι που έχουν και τα περισσότερα κέρδη.

Δεν είμαι κατά της αξιοποίησης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το αντίθετο θα έλεγα. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει και μεγαλύτερη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των κεφαλαίων που μπορούν να αντληθούν από αυτόν είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Ενδεχομένως, η Ελλάδα να μην είναι δημοφιλής επενδυτικός προορισμός και γενικότερα να υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα κυρίως όσον αφορά το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Από την άλλη, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν 10-20 ελληνικές startups και άλλες τόσες ιδέες που αξίζει να πάρει κάποιος ένα ρίσκο. Εκτός και αν δεν υπάρχουν, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε μία άλλη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον του ελληνικού οικοσυστήματος των Startups.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις