Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκό σχέδιο ύψους 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της βιομηχανίας παραγωγής τσιπ

Το σχέδιο έχει ως στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030

Την επίτευξη συμφωνίας για ένα σχέδιο 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ημιαγωγών, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να καλυφθεί η διαφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ και την Ασία.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες διαπραγματεύονταν την Τρίτη τις τελευταίες λεπτομέρειες του νόμου για τα τσιπ στο Στρασβούργο.

Ο νόμος έχει ως στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της Ένωσης στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030 και έρχεται αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Νόμο CHIPS για να ανταγωνιστούν την Κίνα.

Αρχικά, η Κομισιόν είχε προτείνει τη χρηματοδότηση μόνο εργοστασίων αιχμής, ωστόσο οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν διευρύνει το πεδίο εφαρμογής για να καλύψουν ολόκληρη την αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων τσιπ και εγκαταστάσεων έρευνας και σχεδιασμού.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και η εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel, η οποία θα λάβει γερμανικές επιδοτήσεις για ένα εργοστάσιο στη χώρα.

«Ο νόμος της ΕΕ για τα τσιπ θα συσσωρεύσει τις επενδύσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο – σε κατασκευαστικές ικανότητες, δεξιότητες και έρευνα& ανάπτυξη. Η ισχυρή και ευρεία πολιτική υποστήριξη αυτών των στόχων δείχνει ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά στη διασφάλιση της μελλοντικής της ευημερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Hendrik Bourgeois, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκών Κυβερνητικών Υποθέσεων της Intel.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις