Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Northern Powerhouse: Ακμάζει το τεχνολογικό οικοσύστημα του Βορρά στη Μ. Βρετανία

Το Λονδίνο αποτελεί τον πυρήνα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Μ. Βρετανίας, καθώς χάρη στον τομέα του Financial Technology (FinTech) και τις τεράστιες επενδύσεις που προσέλκυσε. Έτσι η οικονομία της χώρας εκτοξεύτηκε και η πρωτεύουσα της μεταμορφώθηκε στο μεγαλύτερο τεχνολογικό κόμβο της Ευρώπης.

Τί γίνεται όμως και εκτός Λονδίνου, βορειότερα, όπου το κόστος διαβίωσης είναι μικρότερο και η μετεγκατάσταση νέων επιχειρηματιών σχετικά ευκολότερη;

Το πρόγραμμα του Northern Powerhouse δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας με την υποστήριξη της Κίνας, της οποίας οι επενδύσεις θα συντελούσαν στην ανάπτυξη υποδομών και την ανάκαμψη της οικονομίας στις περιοχές του Λίβερπουλ, του Μάντσεστερ, του Λιντς, του Σέφιλντ και του Νιούκαστλ.

Βορειότερα της χώρας και όσον αφορά τον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια γνωρίζει μία ανοδική τάση της τάξεως του 57%, ζουν και εργάζονται περίπου 170.000 άτομα.

Η μοναδική «FTSE 100» επιχείρηση του Ηνωμ. Βασιλείου, η Sage, εδρεύει στα βορειοανατολικά και δύο από τα μεγαλύτερα IPOs των τελευταίων ετών (AO.com και Boohoo.com) αφορούν εταιρείες του Βορρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ταχύτερα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, έως δέκα φορές ταχύτερα από εκείνα του της λονδρέζικης πρωτεύουσας, χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των νεοφυών επιχειρήσεων.

Περίπου 3,5 δισ. λίρες έχουν επενδυθεί για την ψηφιακή ανάπτυξη του Manchester, το επιχειρηματικό πάρκο του MediaCityUK (Σάλφορντ) φιλοξενεί από το 2013 την έδρα του BBC και το Software City στο Σάδερλαντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα “tech hubs» της χώρας – σε μία περιοχή όπου ο τομέας του ΙΤ συγκεντρώνει περισσότερα από 32.000 άτομα.

Μπορεί με πρόχειρους υπολογισμούς οι βορειότερες περιοχές να χρειάζονται περίπου 50 δισ. λίρες, προκειμένου να πλησιάσουν τον πλέον πλουσιότερο Νότο αλλά το «αστέρι» τους έχει μόλις αρχίσει να λάμπει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις