Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Antcor: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο εβδομαδιαίο newsletter του Startupper.gr. Αν θέλετε να μένετε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς startup κοινότητας, εγγραφείτε στο newsletter του Startupper.gr για να λαμβάνετε αποκλειστικές ειδήσεις και ενημερώσεις κάθε εβδομάδα!

Στο δεύτερο “τεύχος” του newsletter του Startupper.gr παρουσιάσαμε το “μίνι” exit του monitorSEO [Διαβάστε περισσότερα στο “Νέο ‘exit’ για την ελληνική startup “σκηνή’“], μίας υπηρεσίας που αναπτύχθηκε από την ομάδα Venture Geeks της Θεσσαλονίκης. Λίγες μόλις ημέρες μετά, έγινε γνωστό και στην Ελλάδα ένα ακόμη exit – αυτή τη φορά πολλών εκατομμυρίων – για μία άλλη ελληνική εταιρεία, την Antcor, η οποία εξαγοράσθηκε από την ελβετική εισηγμένη u-blox (η ανακοίνωση της u-blox είχε προηγηθεί ήδη από τις αρχές του Αυγούστου) [Διαβάστε περισσότερα στο “Ελβετική εταιρεία εξαγόρασε την ελληνική startup Antcor για 8,5 εκατ. ευρώ“].

Η Antcor ιδρύθηκε το 2004 στην Πάτρα και σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές και το σχετικό λογισμικό λειτουργίας τους για ασύρματα δίκτυα (wifi). Όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που λειτουργούν στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας (Intellectuall Property – IP), η Antcor δεν κατασκευάζει τον ίδιο τον επεξεργαστή, αλλά δημιουργεί τον σχεδιασμό του και εκχωρεί άδειες κατασκευής του σε εταιρείες οι οποίες δημιουργούν κυκλώματα wifi, τα οποία καταλήγουν σε διαφόρων ειδών συσκευές, από “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα έως αισθητήρες, βιομηχανικά δίκτυα και προϊόντα του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).

Οι εταιρείες στον τομέα του IP δεν επιτυγχάνουν ‘εντυπωσιακούς’ τζίρους, αλλά αναπτύσσουν ανταγωνιστική τεχνολογία που δημιουργεί πρόσθετη αξία σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες άλλων εταιρειών“, αναφέρει σε επικοινωνία του με το Startupper.gr, ο Κώστας Μεϊμέτης, διευθύνων σύμβουλος της Antcor, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την u-blox.

Η εξέλιξη ήταν πολύ ευχάριστη. Ο σκοπός του να φτιάξεις μία νέα εταιρεία στο χώρο της τεχνολογίας δεν είναι να κυριεύσεις τον κόσμο ως μία οντότητα, αλλά πρέπει να υπάρχουν σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αυτός πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός, όπως δείχνει και η εμπειρία του εξωτερικού“, προσθέτει.

Η εταιρεία το 2006 μετεγκατεστάθη στην Αθήνα, ενώ από το 2008 είναι μέλος του Corallia Clusters και φιλοξενείται σε χώρους του. Αρχικώς, η εταιρεία λειτούργησε με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης (bootstrapping). Όταν έφτασε στην beta έκδοση του προϊόντος της και άρχισε να “κλείνει” τους πρώτους πελάτες της αναζήτησε εξωτερική χρηματοδότηση. Το 2005 ξεκίνησε συζητήσεις από την Attica Ventures, τον VC επενδυτικό βραχίονα της Τράπεζας Αττικής, οι οποίες ευοδώθηκαν το 2006 για κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ένας μικρότερος γύρος χρηματοδότησης-“γέφυρα” και τον Σεπτέμβριο του 2012 ολοκληρώθηκε ο δεύτερος σημαντικός γύρος χρηματοδότησης για την εταιρεία, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά όχι από θεσμικό επενδυτή, αλλά από την εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ του αμερικανικού χρηματιστηρίου CEVA. Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική συνεργασία, καθώς τοποθέτησε την εταιρεία στην αγορά του βιομηχανικού σχεδιασμού, μέσα από την τεχνογνωσία και τα κανάλια πωλήσεων της CEVA.

Τα ελληνικά VC’s βρίσκονται ακόμη σε ένα “εμβρυϊκό στάδιο” – όπως και το ευρύτερο startup “οικοσύστημα” – και συχνά αστοχούν στην κατανόηση και στην αξιολόγηση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως η Antcor. Ωστόσο, η εταιρεία, όπως αναφέρει στο Startupper.gr ο Κώστας Μεϊμέτης, στάθηκε “τυχερή” καθώς μέσω της Attica Ventures συνεργάστηκε με τον Άκη Μαρκάτο (τότε διευθυντή επενδύσεων), ο οποίος ήταν γνώστης του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, καταλάαβαινε την τεχνολογία που αναπτύσσει και μπόρεσε να “δει” την υπεραξία που δημιουργεί.

Πλέον η εταιρεία θα λειτουργήσει ως κέντρο σχεδιασμού για την u-blox, ως θυγατρική μετά την πώληση του 100% των μετοχών της στην ελβετική εισηγμένη. Τα γραφεία της Antcor θα παραμείνουν στην Αθήνα, ενώ θα διατηρηθεί και το προσωπικό της – 25 περίπου άτομα, το μεγαλύτερο μέρος στο σχεδιασμό τεχνολογίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κώστας Μεϊμέτης, υπάρχουν κάποια πλάνα και για την επέκταση του ελληνικού αυτού τμήματος.

Έχοντας χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που συνολικά προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ, το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ. Με συμμετοχή σε μελλοντικά κέρδη της u-blox, το συνολικό αντίτιμο μπορεί να φθάσει έως και στα 8,5 εκατ. ευρώ. Για τους επενδυτές της εταιρείας, αυτό το αντίτιμο σημαίνει μία απόδοση άνω των δύο φορών για το επενδεδυμένο τους κεφάλαιο.

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, όπως τονίζει ο Κ. Μεϊμέτης στο Startupper.gr, είναι ότι η συμφωνία έδειξε ότι οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να σημειώσουν επιτυχίες, και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Τα προβλήματα που προφασιζόμαστε στην Ελλάδα είναι κοινά και συναντώνται ακόμα και σε περιβάλλοντα όπως η Σίλικον Βάλλεϋ. Είναι τα λιγότερα που μπορείς να έχεις ως επιχειρηματίας και δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτά“, αναφέρει. “Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι να βρεις τα κεφάλαια και κυρίως τους κατάλληλους ανθρώπους που θα συνεργαστείς μαζί τους για να υλοποιήσεις το όραμά σου“, προσθέτει.

Το όραμα του Κώστα Μεϊμέτη, ο οποίος από τις ακαδημαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο της Πάτρας στον τομέα των ενσωματωμένων συστημάτων βρέθηκε να εργάζεται σε εταιρείες όπως η Bytemobile, που εξαγοράστηκε από την Citrix, είναι η τεχνολογία που αναπτύσσει η Antcor να φθάσει σε κορυφαία τελικά προϊόντα. Καθώς η u-blox διαθέτει ένα ισχυρό πελατολόγιο κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η τεχνολογία της ελληνικής εταιρείας μπορεί να βρεθεί στην επόμενη γενιά – πραγματικώς αυτο-κινούμενων – αυτοκινήτων.

Αυτό είναι ένα όραμα που μας γεμίζει“, καταλήγει στη συζήτησή του με το Startupper.gr ο Κώστας Μεϊμέτης.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο εβδομαδιαίο newsletter του Startupper.gr. Αν θέλετε να μένετε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις της ελληνικής και διεθνούς startup κοινότητας, εγγραφείτε στο newsletter του Startupper.gr για να λαμβάνετε αποκλειστικές ειδήσεις και ενημερώσεις κάθε εβδομάδα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις