Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ευρωπαϊκές Startups δεν θέλουν πια να αποκτήσουν βάση στις ΗΠΑ

Καθώς τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα τεχνολογίας ωριμάζουν, οι ΗΠΑ παύουν να είναι η “γη της επαγγελίας” για τις Startups, όπως συνήθιζαν να είναι. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν ενδιαφέρονται πλέον να μετεγκατασταθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά ούτε και να μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητές τους (π.χ. R&D), εκεί.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επενδυτική εταιρεία Index Ventures. Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές Startups, αναλύθηκαν οι επεκτατικές στρατηγικές συνολικά 275 εταιρειών.

Όπως αποδείχθηκε, σήμερα, λιγότερες από 1 στις 5 τεχνολογικές εταιρείες επιλέγουν να μετακινήσουν τη βάση τους καθώς επεκτείνονται στις ΗΠΑ. Αντίθετα, προτιμούν να κρατήσουν τις τεχνολογικές δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται γενικά για την αμερικανική αγορά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες επιδιώκουν ένα εμπορικό “άνοιγμα” στις ΗΠΑ και για αυτό “εγκαθιστούν” στην περιοχή ομάδες μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές Startups μένουν πλέον επικεντρωμένες στις τοπικές τους αγορές για περισσότερο καιρό από ότι συνήθιζαν και από ότι φαίνεται δεν έχουν πια την επιθυμία να χτίσουν ή να μεταφέρουν τις τεχνολογικές τους ομάδες εκεί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ευρώπη διαθέτει πια τόσο τα απαραίτητα κεφάλαια όσο και τα ταλέντα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη “παγκόσμιων” εταιρειών.

“Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η κατασκευή μιας μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά δύσκολη”, σχολιάζει ο Ντάνι Ρίμερ, partner της Index Ventures. “Με μικρές δεξαμενές ταλέντων και λίγα διαθέσιμα κεφάλαια, οι ιδρυτές αναγκάζονταν συχνά να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ στα πρώτα στάδια. Σήμερα, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις