Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Facebook – Amazon: O πόλεμος των κόσμων

Όλοι οι μεγάλοι της τεχνολογίας συναγωνίζονται ποια θα πάρει τη πρωταγωνιστική θέση στα… γυαλιά μας, το σαλόνι μας αλλά και στην αίθουσα συσκέψεων της επιχείρησής μας. Η Apple για παράδειγμα εξαγόρασε πρόσφατα μια Startup που ασχολείται με την ανερχόμενη αγορά των podcast προφανώς για να ενισχύσει το οικοσύστημα των υπηρεσιών της.

Θα αφήσουμε στο περιθώριο την Apple προς το παρόν και θα εστιάσουμε στο Facebook και την Amazon, μια και όλα δείχνουν ότι θα είναι υπεύθυνες για δυο τεχνολογίες οι οποίες είναι και εκθετικές και disruptive τόσο στο σπίτι όσο και στο εταιρικό περιβάλλον.

To facebook πλασάρεται στο VR και το AR

To Facebook γνωρίζει πολύ καλά ότι πιέζεται ασφυκτικά από παντού: Από τις κυβερνήσεις, για έμμεσες χειραγωγήσεις με fake news ή με στοχευμένες διαφημίσεις σε “ειδικά κοινά” αλλά και από τις Apple και Google σε ότι έχει να κάνει με τους περιορισμούς που θέτουν στα app stores τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Apple απέρριψε μια έκδοση του Facebook η οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσφέρει χωρίς κόστος τις συναλλαγές που γίνονται στο Marketplace του FB από μικρές επιχειρήσεις (λόγω πανδημίας) μια και η Apple κατακρατεί το 30% κάθε συναλλαγής.

Παρότι ακούμε εδώ και χρόνια για την Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality) όλα δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό και παράλληλα έχει πέσει και το  κόστος του εξοπλισμού σημαντικά. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι η Virtual Reality είναι η μελλοντική πλατφόρμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για την εταιρική επικοινωνία και συνεργασία και όχι μόνο.

Το Facebook έχει μπει δυναμικά στον συγκεκριμένο χώρο μια και έχει εξαγοράσει την Oculus το 2014 και εξελίσσει με ταχείς ρυθμούς τα κράνη VR παρουσιάζοντας πρόσφατα το Oculus Quest 2, ένα ελαφρύτερο, καλύτερο και φθηνότερο μοντέλο από το αρχικό αφού κοστίζει “μόνο” 299 δολάρια!
To Quest 2 είναι μια αυτόνομη συσκευή μια και ενσωματώνει τον επεξεργαστή XR2 της Qualcomm αλλά συνδέεται και με το PC για την υποστήριξη πιο απαιτητικών παιχνιδιών. Η ανάλυση κάθε οθόνης είναι 1832×1920 pixels με ανανέωση στα 90Hz (μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τα 72Hz των υπαρχόντων συστημάτων) και το βάρος του είναι 503 γραμμάρια.

Το Facebook μας έδωσε μια πρώτη γεύση από την έκδοση του για VR με το Horizon, όπου avatars χρηστών περιφέρονται στον εικονικό κόσμο, χτίζουν σπίτια, συζητάνε, παίζουν παιχνίδια με άλλους χρήστες ή ιδιωτικά.
Φυσικά δοκιμάζονται και οι πιο “σοβαρές” εκδόσεις για εταιρική επικοινωνία, συνεργασία και meetings οι οποίες αναμένεται να εδραιωθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας.
Παράλληλα, το facebook εξελίσσει και μια μικρή υπολογιστική πλατφόρμα για την ενσωμάτωσή τους σε γυαλιά οράσεως Augmented Reality.

H Amazon επενδύει ακόμα περισσότερο στην Alexa

H Amazon πέρα από το παγκόσμιο δικτυακό υπερκατάστημα που έχει δημιουργήσει αλλά και τη μεγαλύτερη υπηρεσία cloud (AWS) έχει βάλει στόχο να μας κάνει να μιλάμε με μια ψηφιακή σύντροφο και βοηθό, την Alexa, στο σπίτι μας.
Η Alexa “ζει” σε διάφορες συσκευές αλλά η βάση της είναι οι συσκευές Echo, μια εκ των νέων μοντέλων είναι και σφαιρική, και με τιμές που αρχίζουν από τα 50 δολάρια.
Η πανδημία εκτός από την τηλεργασία ενίσχυσε και την χρήση της Alexa και παρόμοιων ψηφιακών βοηθών με τους κατόχους τους να μιλάνε μαζί της αρκετές φορές την ημέρα για παραγγελίες τροφίμων προϊόντων, διαχείριση του (έξυπνου) σπιτιού κ.α.

Η Alexa επίσης εκτός από τις βασικές λειτουργίες μπορεί να αναβαθμιστεί σε χιλιάδες ακόμα οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες υπηρεσίες τρίτων εταιρειών και παρόχων πληροφόρησης, ενημέρωσης, ηλεκτρονικού εμπορίου, εφαρμογών κλπ.
Η Alexa σύντομα θα αρχίσει να αυτοβελτιώνεται μάλιστα κάνοντας στους κατόχους των συσκευών διάφορες ερωτήσεις, θα αλλάζει τον τόνο της φωνής της ανάλογα το περιεχόμενο της συζήτησης, θα αντιλαμβάνεται το κλάμα του μωρού ενώ θα μπορεί να αντιληφθεί ομιλίες πολλών ατόμων.
Όλα τα παραπάνω θα υποστηρίζονται από τον νέο επεξεργαστή επεξεργασίας ομιλίας ΑΖ1 Neural Edge τον οποίο αναπτύσσει η Amazon μαζί με την Mediatek.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις