Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μόλις 20.000 άτομα πίσω από την tech βιομηχανία του Ισραήλ λόγω brain drain

Η ελίτ της τεχνολογικής βιομηχανίας του Ισραήλ μεταναστεύει σε κορυφαίες ξένες εταιρείες.

Η τεχνολογική βιομηχανία του Ισραήλ βασίζεται σε 20.000 ικανά άτομα, υπεύθυνα για την τεχνολογική, οικονομική και ανταγωνιστική αξία του τομέα στη διεθνή αγορά. Αυτά με βάση τη μελέτη της Sparks Consulting Group, που ανατέθηκε από τη Στρογγυλή Τράπεζα Επιχειρήσεων του Ισραήλ για το συνέδριο των 100 πιο υψηλόβαθμων CEOs της ισραηλινής οικονομίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 2020 ο ισραηλινός τεχνολογικός χώρος είχε 335.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων το 50% ήταν τεχνικό προσωπικό και το άλλο μισό για υποστήριξη στο μάρκετινγκ, τα οικονομικά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με την Sparks, η επιτυχία του τομέα εξαρτιόταν συνεπώς από μια μικρή ομάδα, περίπου το 6% του συνόλου των εργαζομένων, δηλαδή λίγο πάνω από 20.000 άτομα. Ο CEO της Sparks, Ron Tzur, εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός προέκυψε μετά από σε βάθος συνεντεύξεις με 25 ανώτερα στελέχη σε διάφορους τομείς της ισραηλινής υψηλής τεχνολογίας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας στον high-tech κλάδο, θα μπορούσαν να είναι ωστόσο και λιγότεροι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Sparks, παρόλο που η υψηλή τεχνολογία είναι ο κινητήρας της οικονομίας.

Ο Tzur επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος που προκαλεί το brain drain από αυτήν την ελίτ ομάδα των ταλαντούχων ανθρώπων. Η “διαρροή εγκεφάλων” εκφράζεται άλλωστε από τη μετακίνηση εργαζομένων σε πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Google, το Facebook, η Amazon και η Apple, οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες και μισθούς εκτός ανταγωνισμού.

Αν και αυτές οι εταιρείες εργάζονται στο Ισραήλ, η πνευματική τους ιδιοκτησία βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ μια ακόμη επιλογή αποτελεί η φυσική μετανάστευση αυτών των ταλέντων σε άλλα τεχνολογικά κέντρα όπως η Silicon Valley.

Μία από τις συνεντεύξεις που διεξήχθησαν για την παραπάνω μελέτη ήταν με τον διευθυντή ενός μεγάλου ισραηλινού ταμείου VC, ο οποίος ανέφερε ότι μία από τις πολυεθνικές εταιρείες είχε έρθει τους τελευταίους μήνες σε επαφή με όλους σχεδόν τους κορυφαίους εργαζόμενους στις 30 νεοφυείς επιχειρήσεις του και προσέφερε τριπλάσιους μισθούς.

Για να κρατήσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Ισραήλ και στις εγχώριες εταιρείες, το κράτος πρέπει να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα τους δημιουργήσει μια σύνδεση και μια δέσμευση με αυτόν τον τόπο, για χάρη της ανάπτυξης της οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατηθούν στο Ισραήλ, ή σε όποια χώρα μόνο με τα χρήματα, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τους δίνει περισσότερα χρήματα. Πρέπει να υπάρξουν και άλλα κίνητρα που θα κρίνουν οι ίδιοι ικανοποιητικά για να αποδώσουν και να ενισχύσουν το τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις