Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Lindus Health: Η βρετανική startup κλινικών δοκιμών “σήκωσε” 18 εκατ. δολάρια

Η βρετανική startup ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε 18 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series A από μεγάλους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Creandum του Spotify και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Peter Thiel.

Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής έρευνας, παρέχοντας τα στοιχεία που απαιτούνται για να αποδειχθεί  η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα μιας νέας θεραπείας. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές είναι επίσης δαπανηρές προσπάθειες και μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσουν σε ένα στάδιο όπου ένα φάρμακο ή μια συσκευή θεωρείται έτοιμη για ευρεία ανάπτυξη.

Αυτό είναι κάτι που η Lindus Health θέτει ως στόχο, διαφημίζοντας τον εαυτό της ως «ερευνητικό οργανισμό επόμενης γενιάς» (CRO) που καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών. Η βρετανική startup ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκέντρωσε 18 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series A από μεγάλους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Creandum του Spotify και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Peter Thiel.

Η Lindus ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2021 από τους Meri Beckwith, Nik Haldimann, and Michael Young.

Υπάρχουν πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αφήσουν το στίγμα τους στον χώρο κλινικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που υποστηρίζονται από επιχειρήσεις όπως η Science 37, η Koneksa, η Curebase και η Florence Healthcare. Αλλά η Lindus Health θέτει ως στόχο να καλύψει ολόκληρη τη διαδικασία από άκρο σε άκρο που εμπλέκεται στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών.

Ένας οργανισμός έρευνας (CRO) είναι μια τρίτη οντότητα στην οποία οι οργανισμοί φαρμακευτικής, βιοτεχνολογίας και ιατρικών συσκευών αναθέτουν ορισμένες από τις κρίσιμες εργασίες τους, όπως η κλινική έρευνα. Αυτό τους εξοικονομεί από το να χρειάζεται να κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι τους εσωτερικά, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη του βασικού προϊόντος τους. Η αγορά CRO είναι σημαντική, συνδεδεμένη με μια αγορά 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα με προβλέψεις ότι θα αυξηθεί κατά 70% μέσα σε πέντε χρόνια. Αξιοσημείωτοι παίκτες περιλαμβάνουν την IQVIA, η οποία έχει αναδειχθεί ως μεγαθήριο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον χώρο του CRO, διπλασιάζοντας την κεφαλαιοποίησή της τα τελευταία χρόνια.

Μια τυπική κλινική δοκιμή αποτελεί τον αρχικό σχεδιασμό της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου και μιας δέσμης κανονιστικών υποβολών, δημιουργία της τεχνολογικής πλατφόρμας για τη διεξαγωγή των δοκιμών, παράδοση του προγράμματος.

Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής μιας κλινικής δοκιμής, γι ‘αυτό η Lindus προσπαθεί να εξορθολογίσει τα πάντα, με εξαίρεση τη δεοντολογική και ρυθμιστική διαδικασία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο τρίτων, και να βελτιώσει το υπάρχον λογισμικό κλινικών δοκιμών στην αγορά.

Η Lindus έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο «δημιουργίας πρωτοκόλλων», που βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της απόδειξης της ιδέας, εκπαιδευμένο στα δικά της ιστορικά πρωτόκολλα, εκτός από τα πρωτόκολλα που συλλέγονται από το clinicaltrials.gov, για να δημιουργήσει ένα «πρώτο σχέδιο πρωτοκόλλου βασισμένο σε μικρό αριθμό εισόδων», σύμφωνα με τον Young. “Μπορούμε στη συνέχεια να το τρέξουμε μέσω ενός ξεχωριστού μοντέλου που εκπαιδεύσαμε σε δημόσια δεδομένα από το ScanMedicine που επισημαίνει τους κινδύνους της δοκιμής και κάνει προτάσεις για το πώς να βελτιώσουμε τη δοκιμή.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις