Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Γενικός Διευθυντής του startupper.gr, Βασίλης Γιακαμόζης, στη Naftemporiki TV

Mίλησε για τις startups, για τους τεχνοβλαστούς των ελληνικών Πανεπιστημίων, την καινοτομία, τους μονόκερους, την τεχνητή νοημοσύνη, τις χρηματοδοτήσεις που σηκώνουν οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, τα επενδυτικά κεφάλαια που είδαν μείωση τη φετινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την μεγάλη γιορτή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, τα Startupper Awards 2023 που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου, βραβεύοντας 21 startup εταιρείες.

Ο Γενικός Διευθυντής του startupper.gr, Βασίλης Γιακαμόζης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Τάκη Σπηλιόπουλου στη Naftemporiki TV και μίλησε για τις startups, για τους τεχνοβλαστούς των ελληνικών Πανεπιστημίων, την καινοτομία, τους μονόκερους, την τεχνητή νοημοσύνη, τις χρηματοδοτήσεις που σηκώνουν οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, τα επενδυτικά κεφάλαια που είδαν μείωση τη φετινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την μεγάλη γιορτή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, τα Startupper Awards 2023 που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου, βραβεύοντας 21 startup εταιρείες.

Στην αρχή της συζήτησης ο κος Γιακαμόζης ρωτήθηκε για την πτώση που έχει παρατηρηθεί στην ίδρυση νέων εταιρειών κυρίως λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης νέων κεφαλαίων. ” Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία επιβράδυνση στο ύψος των χρηματοδοτήσεων και σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό οφείλεται σε γενικές γραμμές στο συνολικό οικονομικό περιβάλλον, με τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό, πράγματα που κάνουν τους επενδυτές να αισθάνονται μία σχετική ανασφάλεια. Στη δική μας περίπτωση πράγματι αν δει κανείς τα νούμερα της φετινής χρονιάς μέχρι τώρα και της περσινής έχουμε μία υστέρηση αλλά αυτό δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, αφού την προηγούμενη χρονιά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο deal αυτό της Viva και από την άλλη οφείλω να σας πω ότι την επόμενη χρονιά αναμένονται νέοι επενδυτές, νέα επενδυτικά κεφάλαια αρκετά σημαντικά και θεωρώ ότι θα είναι μία καλή χρονιά για τις ελληνικές startup εταιρείες.
Οι εταιρείες μονόκεροι, οι εταιρείες που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο,  ήταν το επόμενο θέμα αφού και στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες εταιρείες, με την περίπτωση της Viva να ξεχωρίζει, και όπως είπε ο κος Γιακαμόζης «περιμένουμε τον επόμενο ελληνικό μονόκερο, την Blueground, μέσα στο 2024».
Στην συνέχεια μίλησαν για τις startup που ωριμάζουν και ποια είναι τα επόμενα βήματά τους. «Μια startup ωριμάζει και έπειτα ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι να γίνει scaleup, δηλαδή να πιάσει κάποιες αποτιμήσεις και νούμερα που να την κάνουν υπολογίσιμο μέγεθος στην αγορά και από εκει και πέρα ανάλογα τα πλάνα και τις φιλοδοξίες τόσο των ιδρυτών όσο και των επενδυτών υπάρχουν διάφορα σενάρια. Καταρχάς, να συνεχίσει η εταιρεία να μεγαλώνει ή να πουληθεί και να κερδίσουν όλοι από τις υπεραξίες και τις αποτιμήσεις ή ενδεχομένως να βάλει καινούργια κεφάλαια, οι δρόμοι είναι πολλοί», είπε ο Γενικος Διευθυντής του startupper.gr.
Όσο για το πόσες από τις 100 προσπάθειες που θα γίνουν θα πετύχουν να βγουν στην αγορά, θα πάρουν χρηματοδότηση και θα κάνουν το επόμενο βήμα  ο κος Γιακαμόζης είπε πως αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλές παραμέτρους αλλά στην πραγματικότητα οι στατιστικές λένε ότι τρεις ή τέσσερις εταιρείες θα φτάσουν στο σημείο να κάνουν πολύ μεγάλο άνοιγμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κατεβαίνοντας και προς τα κάτω δεν είναι πετυχημένες οι επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν, όπως η αγορά, οι συμφωνίες και καμιά φορά και η συγκυρία.
Ένα μεγάλο αγκάθι για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στη χώρα έχει να κάνει με θεσμικά ζητήματα, αφού η χώρα δεν θεωρείται πολύ φιλόξενη σε αυτό τον τομέα. Ο κος Γιακαμόζης απάντησε σχετικά με αυτό πως «Σκεφτείτε ότι πριν 5-6 χρόνια τα πράγματα ήταν σε εντελώς εμβρυακή κατάσταση και αυτή τη στιγμή υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν επενδυτές, υπάρχει δημοσιότητα που είναι σημαντική και νομίζω ότι πηγαίνουμε γρήγορα σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον».
Στην πορεία, αναφέρθηκε στον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα καινοτομίας κάνοντας λόγο για 1.100 με 1.200 εταιρείες με πολλές από αυτές να έχουν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πάνω από 100. Επίσης, τα επενδεδυμένα κεφάλαια της χρονιάς που τρέχει είναι 280 εκατομμύρια, όταν αντίστοιχα την προηγούμενη χρονιά είχαν φτάσει τα 750, κάτι που είχε να κάνει και με το μεγάλο deal της Viva που ανέβασε το μέσο όρο.
Στην ερώτηση για το αν νέα παιδιά έρχονται σε επαφή με το startupper για πληροφόρηση σχετικά με τις ιδέες που έχουν και που ενδιαφέρονται να τις αναδείξουν είπε: «Έχουμε καθημερινά προσπάθεια επικοινωνίας ούτως ώστε και να πληροφόρηση να πάρουν αλλά και να τους δημιουργήσουμε και διαύλους με επενδυτές και με άλλες εταιρίες και είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπεις παιδιά τα οποία είναι ακόμα στο πανεπιστήμιο να επιχειρούν. Υπάρχουν εταιρείες με έδρα την Πτολεμαΐδα, τα Χανιά, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τα πρόσφατα βραβεία καινοτομίας Startupper Awards 2023 δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση αφού ανέδειξαν τις 21 καλύτερες εταιρείες της χρονιάς που επιλέχθηκαν από τους συντάκτες του Startupper. «Είναι μία διαρκής προσπάθεια η οποία ξεκινάει από τις αρχές κάθε χρονιάς και οι συντάκτες του  Startupper ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με όλες αυτές τις εταιρείες αξιολογούν τις προσπάθειές τους, τις επενδύσεις, τα νέα προϊόντα. Αξιολογούν την πορεία τους και μιλάνε και με τους ίδιους ανθρώπους καθώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι ομάδες που χτίζονται μέσα στις εταιρείες. Έτσι λοιπόν στο τέλος κάθε χρονιάς μαζεύονται οι συντάκτες μας και διαλέγουν τους καλύτερους με βάση τις ιδέες που έχουν οι εταιρείες, τον τρόπο που τις υλοποιούν και το βαθμό υλοποίησης. Βραβεύσαμε 21 εταιρείες σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η χρονιά με παραδείγματα όπως η πρώτη νικήτρια η Safesize η οποία φτιάχνει το ψηφιακό καλούπι για να έχεις το κατάλληλο παπούτσι στο πόδι σου. Είναι μία ιστορία η οποία ξεκινάει 12 χρόνια πριν από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, στην Ολλανδία και στο μεγάλωμα τους γύρισαν πίσω στη χώρα, έχουν εγκαταστήσει εδώ την έδρα τους συνεχίζουν την ανάπτυξη σε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις από Έλληνες που επέστρεψαν πίσω και ένα δεύτερο πράγμα το οποίο μας έκανε εντύπωση είναι ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν έχουν πάντοτε νέους founders της ηλικίας των 20 αλλά και μεγαλύτερους μέχρι και 60+, κάτι που δείχνει λοιπόν πόσο ενδιαφέρον έχει αυτό το κομμάτι της καινοτομίας», ανέφερε ο κ. Γιακαμόζης.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο Chat gpt που είχε και “γενέθλια” αφού ένα χρόνο πριν έκανε την εμφάνισή του προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού για τις απίστευτες δυνατότητες που φέρνει. «Βραβεύσαμε μία εταιρεία στο κομμάτι αυτό του AI το οποίο έχει αλλάξει ήδη το παγκόσμιο επιχειρείν και θα το αλλάξει δραματικά ελπίζω πως το καλύτερο τα επόμενα χρόνια  και οι ελληνικές εταιρείες είναι εκεί σε αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του startupper.gr.
Όσο για τα επαγγέλματα που χάνονται με την πρόοδο της τεχνολογίας ο κ. Γιακαμόζης είπε: «Κάθε επανάσταση, από τη βιομηχανική επανάσταση κιόλας, έχει οδηγήσει μία σειρά από επαγγέλματα να εξαφανιστούν αλλά ξεπηδάνε νέες ειδικότητες και αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα».

 

 

Δείτε παρακάτω την συνένευξη του κ. Γιακαμόζη στη Naftemporiki TV:

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις