Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θανάσης Πολυχρονόπουλος – Polygreen: Το όραμά μας είναι να «χάσουμε τη δουλειά μας» ως βιομηχανία!

Ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος έχει υπόβαθρο στην περιβαλλοντική μηχανική και εργάζεται σε σύνθετα έργα διαχείρισης αποβλήτων και περιβαλλοντικά έργα για πάνω από 20 χρόνια. Έχει κατευθύνει την Polygreen προς την ανάπτυξη λύσεων αιχμής που αντιμετωπίζουν τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας εντός και εκτός Ελλάδας.

Του Θανάση Λασκούδη 

 

Με αφορμή τη συμπερίληψη της Polygreen στις 50 κορυφαίες-καινοτόμες ελληνικές εταιρείες, το Startupper MAG μίλησε με τον Θανάση Πολυχρονόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Polygreen, μιας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της βιώσιμης τεχνολογίας.

Ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος έχει υπόβαθρο στην περιβαλλοντική μηχανική και εργάζεται σε σύνθετα έργα διαχείρισης αποβλήτων και περιβαλλοντικά έργα για πάνω από 20 χρόνια. Έχει κατευθύνει την Polygreen προς την ανάπτυξη λύσεων αιχμής που αντιμετωπίζουν τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως μας ανέφερε, το όραμα της Polygreen είναι να «χάσουμε τη δουλειά μας» έτσι όπως υφίσταται σήμερα ως κλάδος και να πρωτοστατήσουμε στον καινούργιο τομέα που δημιουργείται και είναι over and above της κυκλικής οικονομίας και έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση της ευτυχίας του ανθρώπου.

S.M.: Ποια είναι η φιλοσοφία και το όραμα της Polygreen;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Αν και η ερώτηση είναι λίγο κλισέ, και με τον κίνδυνο να κατηγορηθώ ως αρχαιολάτρης, στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας βρίσκεται το αρχαίο ρητό «Μηδέν Άγαν», το ένα από τα δύο κορυφαία δελφικά παραγγέλματα, που σημαίνει, τίποτα περιττό. Όλα είναι χρήσιμα και αξιοποιήσιμα. Αυτή η φράση ουσιαστικά περικλείει ολόκληρη τη φιλοσοφία της έννοιας της κυκλικής οικονομίας και περιγράφει με ακρίβεια τις σημερινές προκλήσεις και όσα πρεσβεύει η «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν, θα είχε περισσότερο νόημα να ονομαζόταν το green deal «μηδέν άγαν», καθώς οι αρχαιοελληνικές λέξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία της Polygreen, ο στόχος μας ήταν να φέρει μία ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και κατά συνέπεια διαχειριζόμαστε το περιβάλλον και τις πρώτες ύλες. Το όραμά μας είναι να χάσουμε τη δουλειά μας έτσι όπως υφίσταται σήμερα ως κλάδος και να πρωτοστατήσουμε στον καινούργιο που δημιουργείται και είναι over and above της κυκλικής οικονομίας και έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση της ευτυχίας του ανθρώπου.

S.M.: Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα της εταιρείας σας;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Σταθερή πεποίθησή μας αποτελεί ότι μέσα από τις δικές μας προσπάθειες και δράσεις, μπορούμε να εμπνεύσουμε και την κοινωνία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής συνείδησης που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και όχι μόνο. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή, κατά την οποία η επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η μετάβαση από μία οικονομία ανταγωνιστική, σε μία οικονομία που εστιάζει σε ένα αλτρουιστικό κίνητρο. Στόχος μας είναι η κυκλική οικονομία να θεωρείται τα επόμενα χρόνια το αυτονόητο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και μέσα από το οποίο θα επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες και τα θέλω του ο σύγχρονος άνθρωπος με στόχο τη μεγιστοποίηση της ευτυχίας του.

S.M.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Polygreen;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Η παγκόσμια προσπάθεια για στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη ταυτίζεται με το στρατηγικό μας όραμα και το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας μας. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού αυτού, δημιουργούνται πολλές προκλήσεις, παράλληλα όμως και σημαντικές ευκαιρίες. Προϋπόθεση για να επιτύχουμε τον στόχο της μετάβασης στην κυκλική οικονομία είναι να υιοθετήσουμε νέα πρότυπα, τόσο στην παραγωγή όσο και την κατανάλωση. Τα προϊόντα, δηλαδή, που σχεδιάζουμε και χρησιμοποιούμε πλέον, να μπορούν να αξιοποιηθούν και μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους. Μέσα από την επαναχρησιμοποίησή τους, μέσω της ανακύκλωσης ή με τη μετατροπή τους σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Την ίδια στιγμή, όμως, απολύτως απαραίτητη είναι και η αλλαγή της στάσης και της νοοτροπίας, τόσο του καθενός ξεχωριστά όσο και της συλλογικής. Σημαντικό εμπόδιο και τροχοπέδη είναι το φαινόμενο του greenwashing, γεγονός που θα έχει καθολικές συνέπειες στην επιβράδυνση της υιοθέτησης του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας δυστυχώς.

S.M.: Πώς η Polygreen συμβάλλει στην αειφορία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Στην Polygreen παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και υποστήριξης οργανισμών και επιχειρήσεων για την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε ορισμένα από τα πιο απαιτητικά και κρίσιμα περιβαλλοντικά έργα παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης και εφαρμόζοντας προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε έργο, παρέχουμε ασφαλείς πρακτικές λειτουργίας τόσο για την πρόληψη περιστατικών ρύπανσης, όσο και για την ελαχιστοποίηση και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ρύπανσης από πετρέλαιο του ιαπωνικών συμφερόντων πλοίου «wakashio», του οποίου την απορρύπανση την επιτύχαμε σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν που είχαν υπολογίσει οι διεθνείς εμπειρογνώμονες με αποτέλεσμα τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

S.M.: Ποια είναι τα πιο καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σας;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω του καινοτόμου προγράμματος κυκλικής οικονομίας «Just Go Zero» που υλοποιούμε, καταφέραμε μέσα σε μόλις έναν χρόνο να μετατρέψουμε την Τήλο στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο, αλλά και σε ένα πρότυπο μοντέλο κυκλικής οικονομίας για ολόκληρο τον πλανήτη. Τo «Just Go Zero» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αλλαγής συμπεριφοράς το οποίο απευθύνεται σε φορείς, οργανισμούς, επιχειρήσεις και οργανωμένες κοινότητες. Μέσω αυτού, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στις προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Κάθε απόβλητο που παράγεται συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ώστε να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Με διαχωρισμό στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, επιτυγχάνουμε ουσιαστικά 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων και 90% συνολική ανακύκλωση το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Ξαναδιαβάστε λίγο την πρόταση για να το συνειδητοποιήσετε. Και όλα αυτά στην Ελλάδα.

S.M.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Με την εξαγορά της Ε.Κ.ΑΝ. μπήκαμε στον χώρο της ανακύκλωσης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας χώρος που έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Μας ενδιαφέρει η εξιδεικευμένη ανακύκλωση συγκεκριμένων κατηγοριών και γιατί όχι σε συνεργασία με τους κατασκευαστές. Ο στόχος είναι τα προϊόντα να ανακυκλώνονται στο 100% με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και τη μεγαλύτερη δυνατή επαναχρησιμοποίηση.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη των digital παροχών κυρίως μέσω της δημιουργίας εξατομικευμένων πλατφορμών που προωθούν λύσεις κυκλικής οικονομίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

S.M.: Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς που επηρεάζουν την Polygreen;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η στροφή στη κυκλική οικονομία αποτελεί πλέον το κύριο ζητούμενο σε διεθνές επίπεδο καθώς η τάση αυτή είναι σε πλήρη ταύτιση με το επιχειρηματικό σχέδιο και ολόκληρη τη φιλοσοφία της Polygreen. Είναι μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι συναντώ όλο και περισσότερους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες οι οποίοι εστιάζουν στην ανάπτυξη λύσεων που προωθούν την κυκλική οικονομία και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε παραγωγικούς τομείς, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενέργεια από βιομάζα. Στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Προτεραιότητα είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση τόσο των επιχειρήσεων και καταναλωτών σε αυτό το νέο κυκλικό μοντέλο.

S.M.: Ποια είναι η συμβουλή σας για τους νέους επιχειρηματίες;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Think big, act fast, fall in love. To μεγάλο όνειρο θα σου δώσει τη δυνατότητα να απαντήσεις σε πολλές μελλοντικές ερωτήσεις από τα πρώτα στάδια, αποφεύγοντας αρκετά λάθη. Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων θα σου τονώσει την αυτοπεποίθηση ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Και φυσικά για να επιτύχεις πρέπει να επιμένεις έχοντας ως ανεξάντλητο καύσιμο την πυρηνική δύναμη του έρωτα για δημιουργία.

S.M.: Πώς η Polygreen αξιοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Εν γένει, χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να εξελίξουμε τα μοντέλα μας. Και αυτό το επιτύχαμε με τη σύναψη του Ecoloop, μια συμφωνία αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εφαρμογή του προγράμματος Just Go Zero σε όλα τα ακίνητα που ανήκουν και διαχειρίζεται η μεγαλύτερη εταιρεία real estate στο Abu Dhabi ALDAR. Πρόκειται για ορόσημο όχι μόνο στην τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και εν γένει στον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής (που εφαρμόζεται όμως σε χώρα της Μέσης Ανατολής!)

Ο τομέας του περιβάλλοντος αποτελεί ένα κατεξοχήν πεδίο καινοτομίας. Στην Polygreen επενδύουμε συνεχώς στη γνώση, την έρευνα και την ανάπτυξη, αναπτύσσοντας τις ψηφιακές τεχνολογίες καθώς και έξυπνα συστήματα ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις λειτουργίες διαχείρισης των υλικών. Θέτουμε συνεχώς νέα υψηλότερα standards στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες που αξιοποιούν την καινοτομία και επιδιώκουμε να βρισκόμαστε διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες που προκύπτουν.

S.M.: Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής;

Θ. Πολυχρονόπουλος: Για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας μας, προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε συμπεριφορά και κουλτούρα, να μάθουμε να λειτουργούμε με νέα οπτική και τρόπο σκέψης. Μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, με στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και μέσω συνεργασιών, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων. Προς την κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή της τέχνης, ως πολύτιμου εργαλείου διαλόγου. Αυτό επιχειρούμε μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας PCAI, που ιδρύσαμε το 2014, ανοίγοντας ουσιαστικά έναν ειλικρινή και συμπεριληπτικό διάλογο για το περιβάλλον μέσα από έργα που δημιουργούν, ειδικά για τον σκοπό αυτό, αναγνωρισμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #46

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις