Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Spotify και άλλες τεχνολογικές εταιρείες κάνουν διάβημα στην ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό της Apple και Google

Με το Spotify να ηγείται ομάδας μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης στάλθηκε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές των Apple και Google οι οποίες χειραγωγούν τον ανταγωνισμό, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times εκτός από την Spotify την επιστολή υπέγραψε και η ανταγωνίστρια Deezer από τη Γαλλία αλλά και η γερμανική Rocket Internet και έρχεται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ σχεδιάζει την αναθεώρηση της ψηφιακής πολιτικής της Ευρώπης.

Αν και στην επιστολή δεν αναφέρονται οι δυο μεγάλες εταιρείες, στις οποίες ενδεχομένως να πρέπει να προστεθεί και η Amazon, ωστόσο  γίνεται αναφορά ότι συγκεκριμένα φορητά λειτουργικά συστήματα, ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών και μηχανές αναζήτησης, από πύλες πρόσβασης σε πληροφορίες και εφαρμογές έχουν γίνει ελεγκτές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μητρικών εταιρειών, βάζοντας εμπόδια σε παρεμφερείς υπηρεσίες – apps με αυτές που προσφέρονται “επίσημα”.

Είναι γνωστό ότι τα app stores των Apple και Google ελέγχουν το 90% των Smartphones, αναγκάζοντας όλους να ακολουθούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να έχουν πρόσβαση στα εκατομμύρια χρηστών.

Αυτό που ζητείται είναι να μπουν και άλλες δικλείδες ασφαλείας σε επίπεδο Ε.Ε. έτσι ώστε οι μεγάλες εταιρείες να μην εκμεταλλεύονται την ηγετική θέση τους στην αγορά και να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου του ανταγωνισμού και παρέμβασης ειδικά υπέρ των μικρότερων εταιρειών οι οποίες συνήθως δεν μπορούν να τα βάλουν νομικά και όχι μόνο με τα μεγαθήρια μια και αν τους κοπεί η πρόσβαση στα app stores θα καταστραφούν.

Το ότι το Spotify ηγείται της προσπάθειας δεν είναι τυχαίο μια και ένα χρόνο πριν κατηγόρησε την Apple ότι έθεσε σημαντικούς περιορισμούς στην εφαρμογή του για iPhone μια και απέρριψε μια νέα έκδοση η οποία πρόσφερε επί πληρωμή συνδρομές. Ως γνωστό η Apple παίρνει το 30% του τζίρου που γίνεται μέσω App Store και για αυτό το λόγο ανάγκασε την Spotify να αυξήσει αντίστοιχα την τιμή της συνδρομής για τους χρήστες iPhone, στα 13 δολ. απο 10, ενώ η αντίστοιχη συνδρομή τoυ Apple Music είναι 10 δολ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις