Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι startup founders του κόσμου «ενώνονται» στο Slack

Το #startup είναι ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ιδρυτών startup εταιρειών, επενδυτών και ειδικών στο Slack, την πλατφόρμα διαδικτυακής συν-εργασίας μεταξύ εργαζομένων μίας επιχείρησης, η οποία έχει καταστεί αρκετά δημοφιλής τόσο μεταξύ των χρηστών όσο και των επενδυτών.

Δημιουργήθηκε από το Startup Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ολλανδία, που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να υποστηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την κοινότητα που τη δημιουργεί.

Στόχος του καναλιού είναι να δημιουργηθεί μία διεθνής διαδικτυακή κοινότητα η οποία συνδέει κυρίως ιδρυτές εταιρειών από όλο τον κόσμο μεταξύ τους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία και το τεχνολογικό “hub” στο οποίο βρίσκονται, προκειμένου να βοηθούν ο ένας τον άλλον, μέσω συζητήσεων, ερωτήσεων, “brainstorming”, ανάδραση κοκ. Στην κοινότητα συμμετέχουν, επίσης, και εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων ή ιδιώτες επενδυτές, καθώς και μέλη των ευρύτερων startup οικοσυστημάτων, δίνοντας έτσι μία επιπλέον αξία σε αυτήν. Ήδη η κοινότητα έχει ξεπεράσει τα 1.800 μέλη από όλο τον κόσμο (από ΗΠΑ και Βραζιλία μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία) και έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα «εσωτερικά» groups και channels. Επίσης, μέσω του Startup Foundation αποστέλλεται ένα newsletter με τίτλο Curated σε 6.500 συνδρομητές, με περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από και για την κοινότητα του #startup.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του στο Medium ο Leon Pals, πρόεδρος του Startup Foundation και δημιουργός του #startup, το Startup Foundation χρησιμοποιούσε ήδη το Slack προκειμένου να διασυνδέσει τους startuppers με τους οποίους ερχόταν σε επαφή ανά τον κόσμο μέσα από τα εργαστήρια και τις εκδηλώσεις του οργανισμού. Όταν συνειδητοποίησε ότι η διασύνδεση μεταξύ των ιδρυτών, προκειμένου να καθοδηγεί και να συμβουλεύει ο ένας τον άλλον, είναι περισσότερο πολύτιμη από τα ίδια τα εργαστήρια, πειραματίστηκε με τις δυνατότητες του Slack, δημιουργώντας το #startup. Μέσα σε λίγες ημέρες το κανάλι έλαβε πάνω από 300 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ έφθασε στις πρώτες θέσεις παρουσίασης σε Product Hunt και Hacker News (δύο πολύ σημαντικές πηγές ανεπίσημης πληροφόρησης για τεχνολογικά προϊόντα) και δημοσιεύθηκε σε τεχνολογικά blogs.

Προκειμένου κάποιος να γίνει μέλος στην κοινότητα του #startup (λαμβάνει πρόσκληση δημιουργίας λογαριασμού στο ειδικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί), απαιτείται η καταβολή ενός αντιτίμου 20 ευρώ. Όπως εξηγεί ο Leon Pals, ο λόγος για αυτή την πολιτική είναι προκειμένου να κρατηθεί ο αριθμός των νέων μελών που εισέρχονται στην κοινότητα καθημερινά μικρός και προκειμένου να εισέρχονται άνθρωποι που έχουν σχέση με το startup οικοσύστημα και που μπορούν να προσφέρουν αξία στα υπόλοιπα μέλη. «Στην αρχή οι αιτούντες μπορούσαν να υποβάλουν μία αίτηση που περιγράφουν τους λόγους που θέλουν να ενταχθούν στην κοινότητα ή να πληρώσουν το εισιτήριο, αλλά κάποια στιγμή λάβαμε έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων (περίπου 2.000), τις οποίες δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε. Είμαστε μία μικρή ομάδα και κάνουμε την αξιολόγηση χειροκίνητα, επομένως είναι αδύνατο να τις δούμε όλες», εξηγεί ο Pals, ο οποίος αναφέρει ότι τα έσοδα από τις εγγραφές θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της κοινότητας του #startup, χωρίς να απαιτηθεί εξωτερική χρηματοδότηση.

Η χρήση ενός εργαλείου όπως το Slack (το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες ενδο-επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και συνεργασίας) για τη δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων είναι μία τάση σε άνοδο διεθνώς, αναφέρει στην κάλυψή του για το #startup το The Next Web, με παράδειγμα το #Nomads, το οποίο διασυνδέει ανθρώπους που ταξιδεύουν ή ζουν σε «περίεργες» πόλεις του κόσμου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις